Rysslands invasion av Ukraina har resulterat i massflykt av civila. Bland dem finns tusentals studenter från Afrika, och flera av dem vittnar om rasism under deras flykt. I brist på hjälp för svarta studenter i krigszonen organiserar de sin egen räddning genom Instagram.
2020 var 76 000 utländska studenter registrerade i Ukraina, varav drygt en fjärdedel från Afrika, enligt BBC. Störst representation är från länderna Nigeria, Ghana, Egypten och Marocko. Nu vittnar afrikanska studenter om missbehandling av ukrainska tjänstemän vid gränsen mellan Ukraina och Polen.
– De stoppade oss vid gränsen och sa att svarta inte var tillåtna. Men vi kunde se vita människor passera, sa studenten Moustapha Bagui Sylla från Guinea till France 24 nyheter i slutet av februari.
– Mer än tio bussar kom och vi såg alla åka. Vi tänkte att efter de tagit alla ukrainare skulle de ta oss, men de sa till oss att de inte fanns fler bussar och att vi får gå till fots, sa Rachel Onyegbule, en nigeriansk läkarstudent i staden Lviv, till CNN i början av mars.
– Min känsel i min kropp har domnat bort av kylan, vi har inte sovit på fyra dagar nu. ukrainare har prioriterats över afrikaner – män och kvinnor – vid varje tillfälle. Ni behöver inte fråga oss varför. Vi vet varför. Jag vill bara komma hem, sa Onyegbule medan hon väntade i kön för att korsa gränsen mot Polen.
– Det pågår mycket diskriminering där, vi var tvungna att böna människor att ta med oss till gränsen så vi kunde hitta ett sätt att fly, sa Joseph, en dataingenjörsstudent, till den internationella nyhetskanalen Deutsche Welle den första mars.
Svarta studenter organiserar sin egen räddning med hashtags
När rapporter om svartas missbehandling dök upp startades initiativ som organiserar och leder en egen räddning för svarta studenter i Ukraina. Insamlingar och information har spridits under hashtagsen #AfricanInUkraine och #BlackInUkraine.
Organisatörer som Black Women for Black Lives skapade en guide som visade vilka gränser som var trygga och vilka gränser där svarta upplevt rasism och svårigheter. Guiden inkluderar boenden, förare och kontakter när man har korsat gränsen.
– Vi insåg snabbt att studenter saknade stöd när de nått gränsen och korsat, guiden assisterar med det, säger, Patricia Daley, en av initiativtagarna bakom Black Women for Black Lives, till NBC News.
Tolulope Osho, 31, skulle lämna Ukraina och nådde gränsen till Polen, men vände om till västra Ukraina för att hjälpa människor.
– Jag hjälper människor komma ut ur krigszonen, sen vid gränsen köper jag även deras tågbiljetter och betalar för deras transport, säger Osho till NBC.
Osho har hjälpt över 200 människor och säger att han har förlitat sig på Instagram som kommunikationsmedel.
– Om jag kan rädda fler liv genom att lämna kvar mina ägodelar, så gör jag det, livet är mer dyrbart, säger Osho till NBC.