Bild 1: Nyaluak Tebuom,14, går med en låda fylld av vaccin under en poliokampanj utförd av The Global Polio Eradication Initiative i Sydsudan 2011. Foto:UNICEF/Brian Sokol. Källa: Flickr.

Nyhet

Polioviruset har åter hittat vägen till Afrika

Efter 32 års kamp verkade det som om man år 2016 hade sett det sista fallet av vilt poliovirus på den afrikanska kontinenten, men bakslaget kom knappt sex år senare. En ung flicka konstateras nu ha insjuknat i Malawis huvudstad Lilongwe.

I februari kom uppgifter om ett nytt vilt poliofall i Malawi – det första inhemska fallet på 30 år. Malawis myndigheter har tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) agerat snabbt och påbörjat åtgärder i form av nationell vaccinering. Målet är att vaccinera tre miljoner barn i åldrarna 0 till 5 år. Förhoppningen är att även grannländerna Tanzania, Moçambique och Zambia ska vidta samma åtgärder för att minimera risken för ett utbrott i regionen.

– Så länge vilt poliovirus existerar någonstans i världen riskerar alla länder att importera viruset, säger Dr Matshidiso Moeti, WHO:s regionchef för Afrika i ett uttalande.

Dock ser WHO i nuläget inget som tyder på att det enskilda fallet kommer att bli ett hot mot Afrikas poliofria certifieringsstatus.

Polio i världen

Polio har under stora delar av människans historia varit ett fruktat virus som har orsakat lidande och död världen över. Viruset är aggressivt och smittsamt. Det invaderar nervsystemet och kan orsaka total förlamning inom bara några timmar. Viruset överförs från person till person, huvudsakligen via avföring eller genom förorenat vatten och mat.

1988 startades vaccinationsprogrammet The Global Polio Eradication Initiative, (GPEI), av bland annat WHO och FN:s barnrättsorganisation UNICEF, med målet att helt utrota vilt poliovirus genom immunisering. Vaccinationsprogrammet var effektivt och vilt poliovirus har kunnat förpassas till historieböckerna i de flesta av världens länder. I dag sprids vild polio endast endemiskt i två länder – Afghanistan och Pakistan. Fallet i Malawi innebär att vild polio åter har hittat tillbaka till den afrikanska kontinenten, men hur det har gått till och vilka konsekvenser det får håller just nu på att utredas.

Utöver vilt poliovirus finns det en annan variant som kallas vaccin deriverat poliovirus (cVDPV). Det är en försvagad version som man lyckats kontrollera med hjälp av global vaccinering. Detta virus är i dag aktivt i flera afrikanska och asiatiska länder, oftast i befolkningar med låg vaccinationstäckning. Det har under det senaste året rapporteras om ett fåtal fall i Europa. Unikt för i år är ett fall i Israel, det första sedan 1989. 

En karta som visar konstaterade fall av vilt poliovirus (röda markeringar) och cVDPV (gröna, gula och lila markeringar) i världen mellan 16 mars 2021 och 15 mars 2022. Foto: WHO 2022-1503. Källa: Polio Now – GPEI, polioeradication.org.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: