Ett läckt internt papper från Europeiska utrikestjänsten (EEAS) föreslår att biståndspersonal flyttas från EU-delegationer i 80 länder till 18 regionala hubbar. Syftet sägs vara att effektivisera arbetet, men kritiker varnar för minskad lokal närvaro och ett skifte bort från rättighetsbaserat bistånd.
Enligt pappret anser EEAS att nuvarande biståndsstruktur, med personal utspridd på 100 EU-delegationer, är ineffektiv. De vill istället se att samordningen i högre grad ska ske från Bryssel samt prioritera närvaron i anslutnings- och grannskapsländer, G20-partner samt framväxande ekonomiska makter.
Enligt dokumentet, som Politico tagit del av, är målet med omstruktureringen att stärka genomförandet av EU:s Global Gateway-strategi, en satsning på hållbar infrastruktur i partnerländer.
Förslaget har ännu inte godkänts av EU-kommissionen och en taleperson för kommissionen betonar att diskussioner om EU:s framtida biståndsstruktur fortfarande pågår och inte nödvändigtvis speglas i dokumentet. Samtidigt bekräftar talespersonen ingångsvärdena i dokumentet:
– Vi fokuserar på områden där EU kan uppnå större genomslag för att stärka våra partnerskap och bidra till EU:s strategiska intressen, säger en representant för INTPA, EU:s biståndsorgan, till Devex.
EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) skriver i ETC att bistånd är som mest effektivt när det görs i nära kontakt med människorna det berör. Hon är därför orolig att centralisering av biståndssamordningen kan leda till minskad lokal förståelse för biståndsmottagarnas behov.
– Den här förändringen riskerar alltså att göra biståndsarbetet mindre effektivt och fjärmat från de verkliga behoven på marken, skriver Lövin.
Om omstruktureringen skulle genomföras uppskattar Politico att omkring 800 lokalanställda riskerar att förlora sina jobb. Detta kan i sin tur skapa spänningar mellan EU och utvecklingsländerna, enligt EU-tjänstemän i flera afrikanska länder som pratat med Devex.
Fackliga företrädare Michael Steffens och Helen Conefrey från Union Syndicale Hors Union (USHU), en organisation som företräder personal vid EU:s delegationer och EEAS, varnar i sin tur för att den inriktning för biståndet som signaleras i pappret kan förändra utvecklingssamarbetets grundläggande syfte.
– Det finns en risk att EU:s bistånd blir ett instrument för handelsrelationer och migrationshantering snarare än utvecklingssamarbete, skriver Steffens och Conefrey i ett blogginlägg på USHU:s hemsida.
Kommissionen betonar å sin sida att biståndspolitiken måste anpassas till unionens strategiska mål.
– Vi fokuserar på områden där EU kan uppnå större genomslag för att stärka våra partnerskap och bidra till EU:s strategiska intressen, oavsett om det gäller ekonomi, migration, säkerhet eller bredare politiska prioriteringar, säger en representant för INTPA, EU:s biståndsorgan, till Devex.
Omstruktureringen av EU:s biståndspolitik väntas bli en het politisk fråga de kommande månaderna. Och även om EU-kommissionen ännu inte fattat ett beslut om formerna för en omstrukturering så framgår det av det läckta dokumentet att “status quo inte är ett alternativ”.
Så föreslås EU:s biståndssamordning omstruktureras
Personal flyttas från 80 delegationer och till 18 regionala hubbar. Där exempelvis hubben i Dakar, Senegal, skulle ansvara för biståndet i Mauritanien, Kap Verde, Gambia, Guinea och Guinea-Bissau.
Varje hubb föreslås innehålla fyra sektioner med fokus på:
- Global Gateway
- Resiliens
- Governance, migration och tvångsförflyttning
- Strategisk kommunikation