Helena Samsioe

Nyhet

”Drönardrottningen” Helena Samsioe får FUF-priset 2019

Helena Samsioe, även kallad drönardrottningen, får det årliga FUF-priset 2019. Med hjälp av drönarteknik har Helena Samsioe revolutionerat och effektiviserat humanitära insatser, och gett en ny riktlinje för humanitär forskning.

Helena Samsioe är vd för bolaget GLOBHE som hon själv startat. Bolaget samlar in och analyserar bilddata från drönare och förser organisationer med information efter naturkatastrofer. Drönarna används även för att leverera exempelvis medicinsk utrustning som blod, vaccin och medicin till svårtillgängliga delar av Afrika.

2018 hamnade Helena Samsioe på Forbes lista över ”The World’s Top 50 Women in Tech” och BBC har kallat henne ”the Drone Queen”.

Helena Samsioe tilldelas FUF-priset för att hon ”genom kreativitet, passion och socialt entreprenörskap har bidragit till innovationer som räddar liv. Med drönarteknik har Helena revolutionerat och effektiviserat humanitära insatser, och gett en ny riktlinje för vidare humanitär forskning”.

Helena Samsioe har genom sina bedrifter bidragit till två kriterier för FUF-priset:

– nya idéer som har bidragit till innovationer som gagnar människor som lever i fattigdom och förtryck i utvecklingsländer.

– humanitära insatser eller biståndsinsatser som bidragit till att fattiga och förtryckta i utvecklingsländer har kunnat förbättra sina levnadsvillkor.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: