The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Människor trängs utmed det populära kulturstråket Southbank i London. Bild: Oatsy40/Flickr

Nyhet

Åtgärder som skyddar miljön mot massturism

Turistnäringen, en av världens största marknader, omsätter biljoner dollar varje år. Globaliseringen har underlättat resandet, men har också lett till negativa konsekvenser för människor, djur och natur. Flera initiativ försöker att vända utvecklingen.    

Enligt UN Tourisms senaste World Tourism Barometer reste omkring 790 miljoner turister internationellt under de första sju månaderna av 2024, cirka 11 procent fler jämfört med föregående år. Denna ökning märks inte bara i populära turistländer som Grekland, Spanien och Italien. Även på Arktis och Svalbard har antalet turister ökat markant.

I Arktis har temperaturen ökat dubbelt så snabbt jämfört med resten av världen de senaste 50 åren. Den minskande havsisen har lett till förbättrade möjligheter till utvinning av mineraler, olja och gas. Fiske och nya sjöfartsleder riskerar också att påverka det marina ekosystemet.  

Utvecklingar som denna har lett till en ökning av ”sista chansen-turism”, resenärer som vill uppleva platser innan de försvinner. Tyvärr innebär den ökade turismen ofta mer nedskräpning och att känsliga ekosystem, som korallrev, skadas av båtar och snorkling.  

Unescos årliga rapport, World Heritage in Danger List, redogör för en oroväckande utveckling för världsarven och vill dels öka den internationella medvetenheten om problemet men också uppmuntra till motverkande åtgärder. Rapporten visar att vissa platser och monument är under stor press från massturism. Turister klättrar olovligt på monument, stjäl delar, klottrar och skräpar ner.  

Initiativ för att säkra en mer hållbar turism 

Som en motreaktion till rapporter om turismens negativa konsekvenser har det börjat växa fram företag och organisationer som säger sig vilja främja hållbar turism.  

Global Sustainable Tourism Council upprättar och hanterar globala standarder för ett hållbart resande baserat på Agenda 2030. Dessa standarder fokuserar på hållbarhetsplanering, att gynna lokalsamhället, bevara kulturarv och att minska miljöpåverkan.  

Researrangören Intrepid publicerar årligen Not Hot List som presenterar upp till 10 mindre kända alternativa destinationer för att minska trycket på överfulla turistområden. De arrangerar resor i mindre grupper och samarbetar med lokala guider och lokalt ägda boenden för att gynna lokalsamhället. Intrepid Foundation menat arr de arbetar aktivt med att främja natur, djur och att stärka mänskliga rättigheter.   

Även Globalrunners resor betonar att det finns ett nära samband mellan schyst resande och mänskliga rättigheter. De anser att turism kan vara en positiv kraft som kan stärka destinationer socialt , ekonomiskt och ekologiskt. De har sedan 2021 valt att erbjuda tåg istället för flygresor. 

Anna-Paula Jonsson, forskare och framtidsstrateg, berättar i en intervju med SVT att det faktiskt finns en positiv konsekvens av överturism nämligen att den kan bidra till bevara kulturarv.  

Vi har kulturarv som underhålls av och kan byggas klart tack vare överturism, som La Sagrada de Familia i Barcelona. Där intäkterna går direkt till uppbyggnaden, berättar hon.  

Dagens Nyheter listade nyligen flera exempel på olika åtgärder i en rad länder med syfte att bromsa turismens negativa effekter. Spanien har infört turistskatt och marknadsför mer om kultur och historia och mindre om klubbar och stränder.

Italien har infört begränsningar för kryssningsfartyg, olika förbud vid historiska platser och förbud mot att ta med sand från stränder. England, Frankrike och Nederländerna har begränsat uthyrning av privata bostäder, medan Bali har infört besöksförbud på vissa berg och vulkaner. 

Anna-Paula Jonsson ger även praktiska förslag  på hur du kan bli en mer hållbar turist i ett avsnitt av SVT:s program Utrikesbyrån. 

 – Genom att försöka hitta alternativa boenden istället för att använda sig av permanenta Airbnb, som i förlängningen har blivit en mindre bostad på den lokala bostadsmarknaden. Att resa utanför högsäsong och försöka integrera sig i den lokala ekonomin är andra sätt som kan främja hållbar turism, berättar Jonsson. 

Att vara medveten om turismens påverkan och välja hållbara alternativ är en god förutsättning för att kunna fortsätta upptäcka världen samtidigt som vi skyddar den för framtida generationer. 

 

Nyfiken på att lära dig mer? Här är några tidigare texter om turism från runt om i världen:

Johannes Lindh i Jordanien: ”Efter världsarvsklassningen: Beduiner har tvångsförflyttats från Petra”

Sebastian Brandt i Albanien: ”Kamp om turister och fåglar vid Albaniens kust”

Sara Lannebo i Armenien: ”Ny vandringsled ska främja turism och friluftsliv i Armenien”

Emily Swärd i Kenya om slumturer i Kiberia: ”När beroendet gör det svårt att kritisera”

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: