The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Antalet vaccinerade i Ukraina är lågt jämfört med andra länder i Europa. Trots det samlades folkmassor under sommaren 2021. Foto: Skribentens.

FUF-korrespondenterna, Reportage

Attityder till vaccinationer en utmaning för Ukraina

Vaccination är avgörande för att ett land ska kunna lägga pandemin bakom sig. Men den långsamma vaccinationstakten i hela Östeuropa innebär att pandemin kan komma tillbaka med full kraft i höst. I Ukraina försöker vår korrespondent att ta reda på varför vaccinationsviljan är låg även bland de unga och välutbildade.

Efter huggsexan om vaccin i början av 2021 ser tillgången till vaccin bättre ut i Europa: EU har i skrivande stund gett minst en dos till 65 procent av sin befolkning. Situationen ser dock annorlunda ut i Östeuropa: motsvarande siffror för Moldavien är 26 procent, för Belarus 17 procent, och för Ukraina endast 13 procent. 

Hur hamnade Ukraina här? Vaccinationen är utan tvekan regeringens prioritet: hälsoministern Maxim Stepanov fick sparken på grund av den långsamma upphandlingen av vaccin. Det problemet är nu löst, men många av de vaccindoser som kommit används inte, om man jämför leveranserna med vaccinationstakten. När jag tillbringade sommaren i huvudstaden Kiev så brukade jag ta upp detta ämne med alla jag samtalar med. Alla är unga universitetsutbildade ukrainare, så vaccinationsviljan borde vara hög: alla förstår hur vacciner fungerar. Men jag upptäckte att väldigt få har vaccinerat sig. Hur kommer det sig?

Ett problem som ofta nämnts handlar om de vacciner som Ukraina beställt: i början fanns bara AstraZenecas vaccin och det kinesiska Sinovac. Sinovacs relativt låga effektivitet (50 procent) är ett orosmoment, och AstraZenecas bieffekter är välkända. Pfizer-BioNTechs and Modernas vacciner finns också, men man får inte alltid välja vaccin.

Coronaviruset uppfattas inte heller som ett hot av många unga ukrainare. Att det gick att organisera en stor musikfestival, Atlas Weekend 2021, med hundratusentals besökare under en hel vecka i juli i huvudstaden, säger mycket om attityden till coronaviruset. Jag gick själv till festivalen med två vänner, och ingen av dem har vaccinerat sig. En av dem jobbade som volontär och pratade med hundratals besökare varje dag. Är du orolig? frågade jag. Hon log, ryckte på axlarna och fortsatte prata med nya besökare.

Det krångliga bokningssystemet skapar också problem. Ofta fick jag höra att människor inte förstår hur man gör för att boka en tid. Alternativet är att gå till en vaccinationsmottagning och köa, men det finns ingen garanti att man faktiskt får en dos vaccin innan mottagningen stänger. Ett företag kan kontakta myndigheterna för att vaccinera sina medarbetare, men Valeria, som arbetar på nyhetssajten Golos Ukraini (Ukrainas röst), fick ändå inte vaccinera sig. Eftersom endast 4 av 80 medarbetare var intresserade, så det blev inställt.

Men det verkar finnas ytterligare ett hinder. Varför ska man inte ta Sinovac när det ändå skulle minska sannolikheten att bli sjuk med 50 procent? Varför ska man inte köa i alla fall för att vaccinera sig mot ett dödligt virus? Varför ska man inte vaccinera sig för att skydda de äldre, även om viruset inte är ett hot mot en själv? Jag har använt dessa argument utan framgång.

Mycket tyder på att det största egentliga hindret är misstron mot myndigheter. Korruptionen är ett stort problem som har funnits i många decennier, enligt Transparency International. Även ukrainska presidenter har varit involverade. Det leder till att många ukrainare inte litar på myndigheterna. Det gäller även vaccinationsprogrammet. Detta är ett välkänt problem globalt, även i västländer: låg tillit till myndigheter leder till låg vaccinationsvilja. 

– Det var mycket svårt att övertyga min farmor och mormor att vaccinera sig. Det tog mycket tid att få dem att förstå att covid-19 är ett reellt hot, inte bara ett påhitt. Problemet är att man inte kan se viruset med egna ögon, säger Daria, som studerat biologi i Ukraina.

Denna misstro är en stor utmaning, och kan ibland vara komisk. En vän som bor i Kiev berättar:

– Varför ska jag gå och vaccinera mig? De kanske injicerar mig med vatten för att få mig att tro att jag är vaccinerad. Hur vet man att man fått ett riktigt vaccin… eller bara vatten?

Vi bytte ämne och fortsatte vår promenad i parken. 

Alla håller inte med henne: det finns ändå många ukrainare som litar på vaccinet och som har vaccinerat sig. Statistiken visar tydligt detta. Men erfarenheten från andra länder tyder på att det inte räcker. Världen har uppfunnit ett kraftfullt vapen mot covid-19, men uppgiften nu är ännu svårare: att övertyga hela befolkningen att använda det.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten