The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

FUF-nyheter, Intervju, Verksamhet

2024 års FUF-pristagare Josephine Sundqvist om en rättvis utveckling

Josephine Sundqvist tilldelas FUF-priset 2024 för att hon, genom sina insatser inom både akademin, civilsamhället och myndighetsvärlden, har bidragit till att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom och förtryck. Hennes förmåga att förmedla viktiga kunskaper om globala frågor, och hennes innovativa idéer, har inspirerat svenska aktörer att ta ansvar i sina internationella engagemang. Josephine är en förebild inte minst för unga människor som vill göra skillnad i världen.

Josephine Sundqvist arbetar som generalsekreterare för Läkarmissionen. Dessförinnan har hon även arbetat på ACT Svenska kyrkan och Sida, samt forskat om trosbaserade organisationers roll i bistånds- och utvecklingsarbete vid Uppsala universitet.

Under regeringens arbete med reformagendan har Josephine varit en tongivande röst i arbetet med att säkerställa att Sverige fortsatt lever upp till internationella överenskommelser och att Sverige upprätthåller ett starkt och aktivt civilsamhälle som verkar för att förbättrade levnadsvillkor världen över.  

– Hej Josephine! Hur känns det att ha tilldelats FUF-priset? 

Att tilldelas FUF-priset är en stor ära. FUF är en betydande aktör inom Sveriges utvecklingssamarbete som jag känner stor respekt för. Att få bli kallad ett föredöme för den unga generationen är djupt rörande. Jag investerar mycket tid och energi i ledarträning och coachning av unga talanger, samt i att sänka trösklar och öppna dörrar för den nya generationen inom vår bransch. Denna utmärkelse bekräftar att mina insatser gör skillnad. 

– Vilka är dina förhoppningar och farhågor kring utvecklingen som vi ser i världen? 

Med de globala kriser vi står inför krävs det mod att agera. Sverige måste återta sin starka globala position och tro på den centrala roll vi kan spela, särskilt inom normativt dialogarbete. Jag är hoppfull om att vi kan vända utvecklingen genom modiga steg inom den gröna och digitala transformationen.  

– Hur behöver arbetet för arbetet mot fattigdom och förtryck se ut framöver? 

För att effektivt bekämpa fattigdom och förtryck måste vi fortsätta att uppmärksamma bortglömda konflikter som de i Sudan, Tchad, Jemen och DR Kongo. Det är avgörande att stärka ägandeskapet och det lokala ledarskapet i lokalsamhällen. Vi måste även förstå vikten av moraliska skyldighetsbärare och normativt dialogarbete. Dessutom behöver vi stärka relationerna mellan det Globala Syd och Nord. För att detta arbete ska bli effektivt krävs att vi vågar satsa på den svenska resursbasen för att stödja dessa insatser.  

Vill du lära känna Josephine ännu bättre? Håll utkik i våra kanaler för mer information om kommande prisutdelning och seminarium på temat ”religionens roll i utvecklingssamarbetet” som äger rum i februari. 

 

Läs mer om FUF-priset och tidigare pristagare här.  

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten