Av: Göran Alfredsson och Tiina Nummi-Södergren
Fattigdomen i världen har bekämpats med stormsteg sedan 1990, men utvecklingen gäller inte för alla människor. Personer med funktionsnedsättningar ignoreras ofta i fattigdomsbekämpning. Nu måste Sverige ta ledatröjan och stå upp för deras rättigheter, skriver organisationen MyRight.
28 juni, 2017, Debatt
Av: Annie Matundu Mbambi, Annika Skogar, Ayo Ayoola-Amale, Edwick Madzimure, Micheline Muzaneza, Pascasie Barampama och Sylvie Ndongmo
Det demokratiska utrymmet krymper och röster tystas. Runt om i världen har yttrandefriheten blivit allt mer hotad. Nu måste Sverige ta sitt ansvar och sluta exportera vapen till länder som fängslar människorättsaktivister och begränsar mötesfriheten, skriver Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
20 juni, 2017, Debatt
Svenska banker investerar miljardbelopp i företag som anklagas för att bryta mot mänskliga rättigheter, skövla regnskog och exportera vapen till konfliktländer. Som kund hos bankerna kan det vara svårt att få information och ställa krav. Bankerna förbättrar ständigt sina hållbarhetsstrategier, men hur bra är dom egentligen på att hålla sina löften? Hur påverkar deras investeringar mänskliga rättigheter, biologisk mångfald och arbetsvillkor i andra länder? Och vad kan vi kunder göra för att påverka bankernas investeringar? Jakob König från Fair Finance Guide gästade FUF den 15 juni 2017.
Läs mer »
16 juni, 2017, FUF-podden
Av: Pernille Fenger
I veckan besökte utrikesminister Margot Wallström Ukraina – ett land där en av fyra kvinnor utsätts för könsbaserat våld, enligt vår undersökning från 2014. Nu finns en unik chans att vända trenden av ökat våld mot kvinnor och flickor, skriver FN:s befolkningsfond UNFPA.
16 juni, 2017, Debatt
Den 1 juni överlämnade Agenda 2030-delegationen sitt förslag till handlingsplan för hur Sverige ska genomföra de Globala målen. Vilka är de viktigaste medskicken i handlingsplanen? Och vilken blir delegationens roll framöver? Katarina Sundberg är chef för Agenda 2030-delegationens kansli och huvudsekreterare för den statliga utredningen. Hon gästade FUF den 8 juni 2017.
Läs mer »
9 juni, 2017, FUF-podden
På många platser i världen är kunskapen om mens otillräcklig. Blodet betraktas som något som ska osynliggöras, menstruerande personers kroppar tabubeläggs och mens omges ofta av tystnad och skam. Nu ska ni få lyssna till Madeleine Fogde, seniorexpert på Stockholm Environment Institut och programchef för SIANI. Seminariet ägde rum den 7 juni 2017.
Läs mer »
8 juni, 2017, FUF-podden
Korruption fördjupar fattigdomen och undergräver demokratin, och är därför ett hot mot de Globala målen. Hur behandlas korruption i Agenda 2030? Och hur kan Sverige främja korruptionsbekämpning inom ramen för utvecklingsagendan? Ulla Andrén är ordförande för Transparency International Sverige och medarbetare på Sida. Hon gästade FUF den 31 maj 2017.
Läs mer »
1 juni, 2017, FUF-podden