Denna vecka har debatten främst rört global hälsa, med fokus på Indiens nya våg av covid-19, så kallad vaccinnationalism och hur den indiska regeringen har hanterat krisen. Det har också skrivits om Erdogans inflytande på svensk historieskrivning och om svensk hantering av auktoritära regimer.
I både Aftonbladet och Dagens Nyheter har situationen i Indien, med en ny oroande våg av covidsmittade, väckt debatt. Ingvar Persson från Aftonbladet berättar om en desperat situation i landet, där syrgasen har tagit slut på många sjukhus och anhöriga tvingas be om hjälp på den svarta marknaden. Han påpekar också att Indiens situation är en konsekvens av en nationalistisk hantering av krisen.
I en ledare från Dagens Nyheter argumenteras det emot ‘vaccinnationalismen’ där länder vägrar att dela med sig av vaccin till andra delar av världen. Detta menar man har lett till att en ny virusvariant har hunnit utvecklas i Indien. Gunnar Jonsson från Dagens Nyheter hävdar att Indiens regeringen viftade bort hotet om en andra pandemivåg och försöker nu tysta den rättmätiga kritiken som har riktats mot landets hantering av krisen. Peter Moberger, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige, varnar samtidigt för att malaria riskerar att få ökat fäste i världen medan en stor del av resurserna för global hälsa läggs på att bekämpa covid-19-pandemin.
Erdogans inflytande på Sveriges historiebeskrivning
I samband med minnesdagen för det armeniska folkmordet 1915 – har historieskrivningen kring händelsen diskuterats. Ledarredaktionen på Expressen kritiserar utrikesminister Anne Lindes val att kalla händelsen ett massövergrepp, i och med att Sverige erkände folkmordet redan 2010. Gunnar Jonsson beskriver historieförfalskning som en del av Turkiets nationella identitet och menar att Lindes ordval syftar till att ”hålla Erdogan på gott humör”. Både Jonsson och Expressens ledarredaktion hade önskat ett mer rakryggat uttalande.
Hur ska Sverige hantera auktoritära regimer?
Sveriges relationer med Ryssland och Kina har också diskuterats under veckan. Ulf Kristersson och Hans Wallmark beskriver hur den ryska regimens repression ökat både nationellt och internationellt. Efter Anders Holmbergs intervju med Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou i SVT och rättegången kring Huaweis deltagande i det svenska 5G-nätet, har DN-skribenter diskuterat hur landets auktoritära styrelseskick bör bemötas. Jens Runnberg understryker vikten av att ifrågasätta Kinas bristande rättsstat och förtryck av Uigurer. DN:s ledarredaktionen stämmer in och argumenterar för vikten av att demokratier står enade mot Kinas övergrepp på mänskliga rättigheter.
Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen:
Hälsa
Det förödande sticket
Peter Moberger (kirurg och ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige), ETC
Indiens coronakris påverkar vår vardag
Ingvar Persson, Aftonbladet
Censur är hindunationalismens usla medicin mot coronaviruset
Gunnar Jonsson
Indien visar varför vi måste få slut på vaccinnationalismen
DN:s ledarredaktion
Geopolitik och auktoritära regimer
Svenska vapen kan hamna i fel händer
Björn Söder (SD), Markus Wiechel (SD), Mats Nordberg (SD) och Sara Gille (SD), Aftonbladet
Sverige borde ta hem IS-kvinnor och barn
Jonna Sima, Aftonbladet
Erdogan ska inte styra svensk historieskrivning
Ledarredaktionen, Expressen
Sverige borde följa Joe Biden – och tala klarspråk om folkmord
Gunnar Jonsson
Höj Sveriges röst mot den ryska regimen
Ulf Kristersson & Hans Wallmark, M
Så lät diktaturens buktalardocka i bisarr SVT-intervju
Jens Runnberg
Det blir inte gratis att stå upp mot Peking
DN:s ledarredaktion
Regeringen talar till Lukasjenko med kluven tunga
Tove Lifvendahl
Övrigt
Vad ska man göra när alla ljuger?
Johan Ehrenberg, ETC
Prisad aktivist: Rätten till bostad är en global kamp
Louise Lindfors (generalsekreterare för Afrikagrupperna) och Ingrid Lomfors (överintendent för Forum för levande historia), ETC