Qatars avfärdande av mänskliga rättigheter inför världsmästerskapen upprör. Foto: Omar Chatriwala, Flickr

Analys

Är idrottsevenemang viktigare än mänskliga rättigheter?

Årets VM-kval har väckt stor debatt både nationellt och internationellt. Qatar, värdland för VM 2022, anses bryta mot mänskliga rättigheter. Återigen blåses nytt liv i debatten kring bristfälliga val av värdländer för sportmästerskap.

Flera länder har tagit tydligt avstånd från att internationella fotbollsförbundet Fifas världsmästerskap i fotboll 2022 ska arrangeras i Qatar på grund av landets brott mot mänskliga rättigheter. I Norge har flera röster höjts för att bojkotta evenemanget och landslaget har öppet under kvalet visat sitt missnöje mot Fifa. Både Tyskland och Nederländerna har följt Norges exempel. Svenska fotbollsförbundet (SvFF) har istället för att bojkotta evenemanget valt att försöka sätta press på ansvariga för att få mänskliga rättigheter att respekteras. SvFF skriver i ett öppet brev till Fifa att de vill att gästarbetarnas arbetsförhållanden utreds och att arbetarna ska skyddas från dåliga arbetsförhållanden. 

Gästarbetarnas icke-humana arbetsvillkor

Inför att Qatar ska stå värdland är det migrantarbetare som byggt evenemangets infrastruktur som arenor och hotell. De gästarbetare som möjliggjort för Qatar att vara värdland har, om de fått lön, fått minimilön. En minimilön som knappt täcker deras utgifter och många av arbetarna har knappt haft råd med mat. Över 6 500 av Qatars migrantarbetare har dött sedan Qatar tilldelades VM-värdskapet och enligt The Guardian är det förmodat att många av dem arbetade med världsmästerskapet. 

Av Qatars totala arbetskraft är 95 procent gästarbetare. Under senare år har arbetarnas rättigheter förbättrats något men många stora problem kvarstår och landets regering fortsätter att driva på exploatering och tvångsarbete. Arbetstagarna står många gånger i beroendeställning till sina arbetsgivare och saknar möjligheter att påverka sina arbetsvillkor då fackförbund och liknande inte är tillåtet. 

Gästarbetares arbetsförhållanden inför fotbolls VM 2022 har kritiserats hårt. Foto: ILO/Apex Image, Flickr
Bristande rättigheter för fler än gästarbetare 

I debatten tycks det nästan enbart vara avsaknaden av rättigheter för migrantarbetare som lyfts trots att landet har avsevärt större problem än så. Kvinnor i Qatar saknar den grundläggande rättigheten att fatta beslut om sina egna liv. Att gifta sig och resa utomlands är några exempel som enligt lag kräver en manlig förmyndares tillstånd enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW). Kvinnor har inte heller rätt att vara den primära vårdnadshavaren för sina barn och möts av omfattande diskriminering i nästan alla aspekter av livet enligt HRW. En kvinna som anmäler våldtäkt riskerar att bli åtalad eftersom det anses vara ett bevis på sex utanför äktenskapet vilket är olagligt enligt qatarisk lag. Något som väcker frågan, varför fokuserar fotbollsdebatten uteslutande på gästarbetare och varför anses inte de förtryckta kvinnorna vara lika viktiga? 

Qatar har nyligen infört lagar som kan ses som bakåtsträvande när det gäller yttrandefrihet. Det är nu kriminellt att kritisera emiren och sedan ifjol kan en person få upp till fem års fängelse för att ha spridit falska rykten, men det står inte angivet någonstans vem som avgör om ett rykte är falskt eller inte. 

Inte första idrottsevenemanget som väcker debatt 

Världsmästerskapet i fotboll är långt ifrån det enda idrottsevenemang där värdlandets förhållningssätt till mänskliga rättigheter uppmärksammats. Inför de olympiska spelen i Kina 2008 ifrågasattes hur ett land med avsaknad av mänskliga rättigheter kunde tilldelas värdskapet. Nu planeras återigen olympiska spel i Kina. Att låta Kina vara värdland för vinter OS 2022 har enligt BBC jämförts med att upprepa samma misstag som när Nazityskland 1936 fick värdskapet för OS. Nu uppmuntrar över 180 olika människorättsorganisationer till bojkott av evenemanget på grund av Kinas brott mot landets minoritetsgruppers enligt BBC. 

Det kan tyckas att det historiskt varit lönlöst att protestera mot att länder med avsaknad av mänskliga rättigheter ska få agera värdland men det finns tillfällen då idrottsevenemang har flyttats. Världsmästerskapet i hockey 2021 var tidigare planerat att arrangeras i Vitryssland men har efter omfattande protester flyttats. Svenska fotbollsförbundet står dock kvar vid att en bojkott inte är rätt väg att gå och har därför kritiserats för att inte göra tillräckligt. Hur Sverige och resten av omvärlden agerar i frågan påverkar inte bara det kommande världsmästerskapet utan kan vara ett tydligt ställningstagande för framtiden. Qatar har, enligt Expressen, stort inflytande i fotbollssfären och att acceptera landet som värd för världsmästerskapet vore att låta fotbollen nå en ny nivå av egennytta för arrangörerna och låta värdskap köpas genom korruption och sporten vanäras av vulgariteter.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: