The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Foto: @4lexmccarthy, Unsplash

Aktuell debatt

Vecka 14: Efter 23 år av fred på Nordirland är oroligheterna tillbaka

Under den gångna veckan har oroligheter och kravaller återigen utspelat sig på Belfasts gator i Nordirland. 88 poliser har rapporterats skadade under protesterna bara denna vecka. Polariseringen ökar och inget tyder på att de våldsamma upploppen nått sin kulmen.

Den 10 april 2021 markerade 23-årsdagen för långfredagsfördraget. Detta avtal innebar slutet av tre våldsamma decennier mellan katoliker och protestanter på Nordirland. 

Vid förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU var en av de mest svårlösta frågorna hur gränsen mellan Nordirland och Irland ska dras. Förhandlingarna slutade med gränsen mellan EU och Storbritannien hamnade på den Irländska sjön. Nordirland är därmed i praktiken en fortsatt del av EU:s ekonomiska spelrum. 

Dagens Nyheters ledarredaktion förklarar att de nya våldsamheterna på Nordirland handlar om att Brexit sätter fart på den identitetspolitiska konflikten mellan radikala irländska unionisterna och hårdföra nationalister. Erik de la Reguera skriver i Dagens Nyheter att Unionisterna är besvikna på den brittiska regeringen och ser på utträdesavtalet som ett “förräderiavtal” där avståndet till centralmakten i London förflyttats än längre bort. Samtidigt har republikanska partiet Sinn Fein medvind och 42 procent av Nordirlands väljare stödjer nu tanken om en enad irländsk republik. 

Katrine Marcal skriver i Dagens Nyheter att Brexit inte är den enda förklaringsfaktorn till de rådande våldet i Belfast. Marcal skriver att flera grupper som historiskt drivit på det politiska våldet på Nordirland idag kontrollerar knarkhandeln i landet.  

– Det finns spekulationer om att vissa gängledare helt enkelt är sura för att de på grund av de nya brexitkontrollerna har fått det svårare att få över droger från Skottland.

De ledande partierna för vardera sida, nationalistiska Sinn Féin och unionistpartiet DUP, uppmanar till lugn. Samtidigt finns en antydan till ansvarskänsla för de politiska ledarna i området. 

– Vi har en skyldighet som politiska ledare att kliva fram och göra vår del för att säkerställa att det aldrig händer igen”, säger Irlands premiärminister Michaél Martin. 

En annan säkerhetspolitisk fråga som debatterats i veckan är Sveriges relation till Nato. I en opinionstext i Dagens Nyheter skriver Ann Linde (S) och Peter Hultqvist (S) om hur Sveriges alliansfrihet är av stor vikt i en omvärld som präglas av: “ nationalism, tro på auktoritära system, splittring mellan nationer och inom nationer.” Linde och Hultqvist menar att borgerligheten inte bara vill se en “natooption” utan även försöker närma sig ett Natomedlemskap men att det skulle innebära osäkerhet kring Sveriges säkerhetspolitiska roll i omvärlden och inte banar väg för stabilitet och långsiktighet. 

Som en replik på artikeln i Dagens Nyheter svarar Expressens ledarredaktion att Socialdemokraternas ovilja till natooptionen sänder otydliga signaler till omvärlden. De skriver att den socialdemokratiska politiken är föråldrad och att en natooption inte är lika med ett medlemskap. 

Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om global utveckling och Sveriges roll i världen: 

Kravallerna i Nordirland

Brexit har bäddat för extremismens comeback på Nordirland
Dagens Nyheter, Ledare

Brexit inte den direkta orsaken till våldet i Nordirland
Dagens Nyheter, Katrine Marcal

I Nordirland kan gnistor som dessa snabbt förvandlas till en storbrand 
Dagens Nyheter, Erik de la Reguera 

Irlands premiärminister befarar våldsspiral
Dagens Nyheter

Nordirland brinner och freden hotas igen
Sydsvenskan, Huvudledare

Orolig natt i Belfast – Biden manar till lugn 
Svenska Dagbladet, Jonas Ekblom 

Våldsvåg skakar Nordirland – Johnson: “Mycket oroad”
Dagens Nyheter, Sofia Tanaka & Mia Holmgren

Säkerhetspolitik

Säkerhetspolitiken ligger fast – vi lämnar inte alliansfriheten
Dagens Nyheter

S öppna förhållande med nato skapar bara förvirring 
Expressen 

Coronapandemin 

Bidens vaccindiplomati lika lurig som Putins 
Aftonbladet

Centraleuropa var en oas i pandemin – nu är det dess centrum 
Dagens Nyheter 

Sverige måste hjälpa u-länder att få vaccin – för vår egen skull 
Dagens Nyheter 

Sverige och Kina 

Erkänn och fördöm folkmordet som pågår i Kina 
Expressen

Sverige och EU

Europa ja – EU-stat nej
Svenska Dagbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten