The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Flera debattörer är kritiska mot regeringens omstruktureringar av det svenska biståndet. På bild (till vänster): Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Foto: UN Photo/Jean Marc Ferré. Källa: Flickr. På bild (till höger): Sidas logga. Foto: Holger.Ellgaard. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 13: Kritik från flera håll mot nedskärningar i det svenska biståndet

Regeringens omstrukturering av det svenska biståndet och Sidas besked att myndigheten kommer avsluta avtalen med flera organisationer r stora konsekvenser, menar flera debattörer. De pekar på att detta bland annat påverkar människorättsförsvarare och organisationer som kämpar för internationell rätt i Israel och Palestina.

– Sveriges biståndsarbete håller på att falla ihop som ett korthus.

Det skriver Jonna Sima i en ledartext på Aftonbladet. Detta efter att Sveriges biståndsmyndighet, Sida, meddelat att samtliga 17 samarbetsavtal med civilsamhällesorganisationer avslutas från och med nästa år, till följd av regeringens förändringar i biståndspolitiken. Sima beskriver beskedet som det “hittills värsta dråpslaget mot svenskt bistånd”. De 17 organisationerna som påverkas kommer i sin tur att behöva avbryta samarbeten med tusentals organisationer runt om i världen, skriver Sima.

Upparbetade samarbeten med skolor, fackföreningar, organisationer som arbetar med kvinnoförtryck och hbtqi-frågor kommer abrupt att bli av med sin svenska finansiering.

Sidas besked bemöts med liknande pessimism av Somar Al Naher, ledarskribent på Dagens ETC. Trots att det finns ett stort svenskt stöd för en omfattande biståndspolitik har Sidas besked fått minimalt motstånd, menar Al Naher.

– Varför är oppositionen så tyst? undrar hon.

Att biståndet till civilsamhället minskar är, i Al Nahers ord, oroande. Hon menar att mindre stöd till sektorn har tydliga konsekvenser, inte minst i civilsamhällets funktioner som granskare av statens politikdrivande och försvarare av mänskliga rättigheter. 

Denna debatt delar många likheter med det perspektiv som presenteras av representanter från nio israeliska människorättsorganisationer i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Representanterna är kritiska mot regeringens beslut att först frysa Sidas stöd till Palestina, och att sedan avveckla strategin för Israel och Palestina och i stället inkludera Israel och Palestina i en bredare strategi för Nordafrika och Mellanöstern.

– Den nya strategin nämner inte ockupationen över huvud taget. Att Sverige väljer att skära ned biståndet vid en tidpunkt då Israels människorättsrörelse är under obeveklig attack av sin egen regering, är att ge smutskastningskampanjerna mot oss offentlig trovärdighet, skriver representanterna, som aktivt arbetar med att nå ut med bistånd till drabbade palestinier.

 Om den svenska regeringen verkligen delar vårt engagemang för mänskliga rättigheter och efterlevnaden av internationell rätt, är det dags att stödja de krafter och organisationer i det israeliska och palestinska civilsamhälle som står upp för dessa mål och värderingar.

Kritik mot regeringens ändringar i biståndet

När biståndet slaktas skrumpnar vår folksjäl 

Jonna Sima, ledarskribent, Aftonbladet 

Regeringen kapar biståndet utan något som helst motstånd 

Somar Al Naher, ledarskribent, Dagens ETC 

”Sverige bidrar till att sänka arbetet för fred” 

Representanter från nio israeliska människorättsorganisationer verksamma i Israel och Palestina, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten