Manifestation i solidaritet med det ukrainska folket i London, en av många liknande protester i världen mot kriget i Ukraina. Foto: Alisdare Hickson. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 11: Debattörer hyllar civilsamhällets mottagande av flyktingar från Ukraina

Flera debattörer hyllade under förra veckan det svenska civilsamhällets uppslutning för att hjälpa ukrainska flyktingar, samtidigt som Migrationsverket anklagas för bristande ansvar. Sveriges inställning till Nato och det svenska civilförsvaret diskuterades också på debattsidorna.

Förra veckans debatt dominerades av mottagandet av de människor som flytt Ukraina och nått Sverige. Fem moderata lokalpolitiker uttrycker i Aftonbladet att regeringen inte dragit lärdom av flyktingkrisen 2015, utan har fortsatt att lämna flyktingmottagandet till kommunerna.

Marie Söderqvist skriver i Expressen att den civila uppslutningen för att hjälpa flyktingarna har varit beundransvärd, men att Migrationsverket har brustit i sitt ansvar genom inte erbjuda tillräckligt stöd till ukrainare. Kritiken har bemötts av repliker från Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket. Han skriver att myndigheten gör allt för att öka sin kapacitet och att man samarbetar med både myndigheter och civilsamhälle för att förenkla mottagandet.

– Sverige kan hantera sådana här utmaningar om vi hjälps åt och kämpar för det tillsammans, på alla fronter, skriver han. 

Flyktingar från Ukraina har fått ett varmare mottagande än andra asylsökande, menar Farhad Jahanmahan och Cecilia Persson i en debattartikel i Expressen. De skriver att asylrätten riskerar att urholkas när politiker beskriver kriget i Ukraina som värre än andra humanitära katastrofer.

– Vi behöver omgående få garantier från EU och statsminister Magdalena Andersson, att massflyktsdirektivets solidariska mottagande av flyktingar från Ukraina inte kommer påverka asylrätten för alla flyktingar, skriver de. 

Sveriges inställning till Nato har fortsatt legat högt på agendan. Mathias Mossberg och Sune Olofsson skriver i Svenska Dagbladet att Sverige bör värna om sin neutralitet och avstå från ett inträde i Nato. Enligt dem kan ett inträde riskera att förvärra kriget i Ukraina ytterligare. Denna bilden delas inte av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som i Dagens Nyheter skriver att världsläget kräver att Sverige snarast ansöker om Natomedlemskap.

– Vårt land måste få de försvarsgarantier som bara ett Nato­medlemskap kan ge, skriver Ulf Kristersson. 

Behovet av att rusta upp Sveriges totalförsvar fick också utrymme i debatten. Per Bolund och Märta Stenevi från Miljöpartiet skriver i Expressen att omvärldsläget kräver fyllda beredskapslager, återinförd civilförsvarsplikt, upprustning av vården och ökade klimatsatsningar. De uttrycker också att kostnaderna för upprustningen inte får innebära att svenskt bistånd sänks, något andra partier föreslagit.

– Världens fattigaste ska inte betala för Putins krig, skriver de. 

Svenskt flyktingmottagande

Flyktingkrisen dumpas på kommunerna – igen

Anna Tenje (M), Anna König Jerlmyr (M), Axel Josefson (M), Peter Danielsson (M) och Roger Fredriksson (M), Aftonbladet

Migrationsverket sviker flyktingar från Ukraina

Maria Söderqvist, Expressen

Migrationsverket: Vi förstärker på alla sätt vi kan

Mikael Ribbenvik, Expressen

Sluta rangordna flyktingars lidande

Farhad Jahanmahan och Cecilia Persson, Expressen

Svenskt Natomedlemskap

För Ukrainas skull – Ansök inte till Nato nu

Mathias Mossberg och Sune Olofsson, Svenska Dagbladet

S har inte längre veto mot svenskt Natomedlemskap

Ulf Kristersson (M), Dagens Nyheter

Svenskt civilförsvar

Nödvändigt att rusta upp civilförsvaret

Per Bolund och Märta Stenevi (MP), Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: