Under förra veckan fokuserade många debatt- och ledarskribenter på kvinnors rättigheter i och med internationella kvinnodagen den 8 mars. Flera debattörer diskuterade digitalisering och jämställdhet eftersom det var huvudfrågan som diskuterades på FN:s kvinnokommissions möte (CSW) i New York den 10 mars.
– Digitaliseringen kan kopplas till jämställdhet och det är viktigt att fler kvinnor får tillgång till den digitala världen, skriver Ulrika Grandin och Paulina Modlitba från UN Women Sverige i tidningen Omvärlden i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars och FN:s kvinnokommissions möte.
Trots att världen är globaliserad och internet har blivit ett “vanligt” använt verktyg i många människors vardag är det fortfarande män som har mest tillgång till digitaliseringen i marginaliserade områden, poängterar Ulrika Grandin och Paulina Modlitba.
– Lösningar på ”the gender digital divide” måste även fokusera på förändringar av institutioner och samhällen vad gäller könsstereotypa normer, skriver de.
Även FN:s generalsekreterare, António Guterres, poängterar vikten av ett jämställt samhälle även i den digitala världen i en debattartikel i Aftonbladet. Han fokuserar också på vikten av att bryta könsstereotypa normer genom att uppmuntra beslutsfattare till att inkludera kvinnor i sammanhang som rör vetenskap och teknologi.
– De bör vara kreativa, bredda rekryteringskanalerna och anställa personer med kompetens. Och de måste vara uthålliga. Jämställdhet kommer inte att ske av sig själv; det måste prioriteras och eftersträvas, skriver han.
Representanter från Kamratdataföreningen Konstellationen skriver i Dagens ETC att digital övervakning också bör uppmärksammas som en del av jämställd digitalisering och kvinnors rättigheter. De tar upp abortlagstiftningen i USA som ett exempel, där polisen med hjälp av användardata kan lagföra kvinnor som vill genomföra aborter. De menar att Sverige bör ha en tydlig lagstiftning som gör det omöjligt att använda digitala medier på det här sättet. De tar också upp förslaget om “Chat Control 2.0”, ett system som gör det möjligt att samla in all information om publika chattar för att kunna spåra kriminellt beteende, som ett exempel på början av ett övervakningssystem.
– Det stora problemet är ändamålsglidningen, att man med största sannolikhet kommer använda tekniken för andra syften i framtiden, då oftast med mindre behjärtansvärda motiv, skriver de.
Digitalisering och jämställdhet
Digitalisering – hopp och hot för feminismen
Ulrika Grandin, verksamhetschef UN Women Sweden; Paulina Modlitba, styrelseledamot UN Women Sweden, Omvärlden
Digitaliseringen driver på hatet mot kvinnor
António Guterres, generalsekreterare FN, Aftonbladet
Att bekämpa massövervakning är en feministisk ödesfråga
Kamratdataföreningen Konstellationen, Dagens ETC
Kvinnors rättigheter
Nu ska rätten till abort skyddas i grundlagen
Ulf Kristersson (M), Expressen
Försvara kvinnors rätt viktigare än någonsin
Marta Chumalo, Women’s perspectives Ukraina, Olof Palmepristagare 2023 m.fl., Aftonbladet
Låt inte klimatet bli en kvinnofråga
Maria Soxbo och Emma Sundh, medgrundare Klimatklubben m.fl., Aftonbladet
Glöm inte bort kvinnornas frihetskamp i Afghanistan
Juma lomani Hazar, aktivist, ETC
Mimosa till minne av den kvinnliga rösträtten
Maria Jacky, montessoripedagog och projektledare, Svenska Dagbladet
Socialdemokraterna bär ett tungt ansvar för den misslyckade jämställdheten.
Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister m.fl., Sydsvenskan