Flickor håller i en menskopp

Brist på bra mensskydd – som menskoppar – gör att många tjejer i Zimbabwe stannar hemma från skolan när de har mens. Foto: Annika Liwendahl

Gästkrönika

Tabun runt mens hindrar utveckling och jämställdhet

“När jag behövde gå på toaletten i skolan väntade jag tills alla hade gått ut ur klassrummet. Sen ställde jag mig upp och kollade efter fläckar du vet, situationen var bara så obekväm”.

Det är en av deltagarna i en studie kring hur mens påverkar flickors möjlighet till att delta i skolundervisningen i Zimbabwe som berättar. Tillsammans med sina klasskompisar beskriver hon hur hon gör allt för att dölja det där som är så tabubelagt världen över – mens.

I skuggan under ett träd på deras skolgård i en förort till Zimbabwes huvudstad Harare berättar de om hur de brukar hantera sin mens i skolan. Toaletterna är bristfälliga – det finns inget toalettpapper, man kan inte stänga dörren, än mindre låsa den. Tvätta händerna går inte då varken vatten eller tvål finns att tillgå. För att slippa att gå på toaletten under skoldagen berättar en av flickorna vad hon brukar göra: ”Jag brukar använda två bindor, men det läcker ändå på min kjol… Jag lägger de i lager; en binda i en trosa, en till binda i en till trosa… men blodet läcker ändå”.

Svårt att få tag på mensskydd

Det har blivit allt svårare att få tag på mensskydd i Zimbabwe. Under landets ekonomiska kris har priserna skjutit i höjden, och priset på mensprodukter är inget undantag. Dessutom har samhället nu helt stängts ned till följd av coronavirusets utbredning, vilket gör det ännu svårare för många familjer att försörja sig. Färre och färre har råd att köpa mensskydd. Kvinnor på landsbygden är mest drabbade då det var begränsad tillgång och sämre ekonomiska möjligheter att skaffa mensskydd redan innan krisen. Istället använder kvinnor sig av olika improviserade mensskydd så som gamla tygbitar, tidningspapper, löv eller till och med torkad kodynga.

Att Zimbabwes finansdepartement – i likhet med andra afrikanska länder som Kenya, Rwanda och Sydafrika – förra året gick ut med att momsen på mensprodukter skulle slopas var därför ett viktigt steg mot att göra mensskydd mer tillgängligt i landet. Precis som i Kenya avsattes också en budget för att kunna köpa in mensskydd till skolflickor runtom i Zimbabwe. Detta skickar en tydlig signal till resten av samhället – alla ska ha möjlighet att gå i skolan, oavsett om du blöder en gång i månaden eller inte.

Tyvärr vittnar flertalet studier om hur flickor inte kan gå i skolan under sin mens då de inte har tillgång till mensskydd. Deltagarna i studien som gjordes i skolor i Harares förort menar att det är få som kan koncentrera sig och delta aktivt på lektionerna, även om de är i skolan under sin mens.

Deltagarna fick varsin menskopp

Genom att delta i studien fick deltagarna varsin menskopp och under fem månaders tid fick de berätta hur de upplevde att användandet av menskopp som mensskydd påverkade deras möjlighet att delta i skolundervisningen. Menskoppen är, trots sin relativt höga engångskostnad, ett billigt alternativ till många andra mensskydd då den kan användas upp till 10 år. Den är också ett miljövänligt alternativ, även jämfört med andra återanvändbara mensskydd. Det räcker med att koka den i vatten för att den ska bli steriliserad, till skillnad från till exempel återanvändbara bindor som kräver rikliga mängder vatten för att de ska bli rena. Något som ofta är en bristvara i Zimbabwe, speciellt på landsbygden.

Menskoppen behöver inte tömmas förrän var 8-12 timme och det var just detta som många av deltagarna i studien tyckte var allra bäst. De satte in koppen på morgonen och tog ut den på eftermiddagen när de kommit hem från skolan. På det sättet slapp de oroa sig för att inte kunna använda skoltoaletterna under dagen och framförallt – ingen visste om att de hade mens.

Försöker bryta tabut kring mens

Kampanjbild för att prata om mens
Bilder som den här väckte stor uppståndelse när de sattes upp runtom i Harare.

Stigmat och tabun kring mens i Zimbabwe är utbredd, men det finns också de som jobbar för att ändra dessa attityder. Population Services International (PSI) är en av de organisationer som med stöd från Sverige utbildat unga zimbabwiska kvinnor till att föreläsa i skolor runtom i landet kring menshygien och sexualkunskap.

PSI har också utvecklat en kampanj för att bryta tabun och tystnaden kring mens. Kampanjen #Let’sTalkAboutIt som innehåller bilder på zimbabwiska kvinnor och män där de håller i blodiga bindor, sattes upp i centrala Harare och väckte stor uppståndelse. Varför skulle man behöva prata om mens? Bilderna bröt mot kulturella normer menade många, men PSI fortsatte att föra debatten i nationell tv, radio och sociala medier. De argumenterade för att man måste prata om mens för att kunna bryta stigmat.

Flickorna på skolgården utanför Harare påpekade om och om igen hur viktigt det är att ändra på föråldrade föreställningar kopplade till mens – som att kvinnor inte skulle kunna ta i hand när de blöder för att de anses vara orena. Det tar tid, men normer och kultur ändras hela tiden vilket en av deltagarna i studien belyste när hon förklarade: “Om du lagar mat när du har mens så blir män och pojkar i huset sjuka. Men det är faktiskt lögn, för jag brukar laga mat och jag har inte sett några effekter av det”.

Detta är en gästkrönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en gästkrönika till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: