Foto: Canva.com.

Nyhet

Oppositionen i Tanzania uppmanar till protester efter presidentval

Den 28 oktober fick Tanzania en ny president men valet har kantats av inskränkningar mot demokratiska rättigheter enligt flera källor. – Det är extremt oroande, säger Deprose Muchena från Amnesty International.      

Tanzania höll i förra veckan presidentval där mindre än 50 procent av landets befolkning röstade. President John Magufuli från partiet Chama Cha Mapindizi vann valet med 84 procent av rösterna. Magufuli är tidigare minister och även utbildad lärare och kemist vid universitetet i Dar es Salaam.  Presidenten Magufulis parti Chama Cha Mapindizi har styrt Tanzania sedan 1977. Opositionspartiet med kandidat Tindu Lissu fick 13 procent av rösterna.

Presidenten Magufuli har ett starkt stöd ute på landsbygden där befolkningen stödjer hans stora infrastrukturprojekt och anti-korruptionskampanj. Tundu Lissu från partiet Chadema har återvänt till Tanzania efter att ha tillbringat de senaste åren i Belgien efter ett mordförsök 2017. Lissu har pratat om att stärka företag och återinföra demokrati i landet om han blir vald.

Chama Cha Mapindizi eller på svenska, Revolutionära statspartiet, styrde landet som en enparti-stat fram till 1992 då fler partier tilläts och 1995 då de första flerpartivalen hölls.

 Oppositionen slår fast: Valfusk

Redan i förra veckan varnade ett av Tanzanias stora oppositionspartier på fastlandet, Chadema, för stora risker för fusk vid det kommande valet. Landets valkommission har nekat flera oppositionella parlamentskandidater att ställa upp, rapporterar al-Jazira.

BBC har rapporterat att oppositionskandidaten Tundu Lissu hävdat att det förekommit valfusk under valet. Dock tillbakavisar National Electoral Commission anklagelserna och säger att dessa är ogrundade. Dessutom har Lissu sagt att hans medarbetare inte fick tillgång till vallokaler under valdagen.

På fastlandet gick valet lugnt till men på Zanzibar har det rapporterats om polisvåld redan innan valet, enligt DN.  Två oppositionspartier kräver nu även nyval då de anser att valet inte gått rätt till och uppger att presidentvalet präglats av ”utbredda oegentligheter”, enligt SVT. 

Hårda restriktioner sedan i somras

 Inför valet i Tanzania har landetsregeringen infört restriktioner på media och social media. I somras arresterades medlemmar ur oppositionen och förbjudit organisationer som brukar bevaka val i Tanzania.

National Electoral Commission publicerade i juni en lista på de organisationer som tillåts observera valet. Stora människorättsorganisationer som Legal and Human Rights Centre och Tanzania Human Rights Defenders Coalition är några av de organisationer som inte tillåtits bevaka valet. Dessutom har det införts regler som hindrar civilsamhällesorganisationer från att genomföra sitt arbete.

Oppositionens rättigheter kränks

Amnesty International beskriver i en rapport, Lawfare – Repression by Law Ahead of Tanzania’s General Elections, hur oppositionens kandidater gripits med hjälp av falska anklagelser. I somras greps exempelvis oppositionspartiet Alliance for Change and Transparency:s ledare tillsammans med sju andra partimedlemmar för påståtts ha hållit olagliga samlingar. Oppositionens rätt till mötes-, förenings- och rörelsefrihet har kränkts och de har även utsatts för hot.

Att använda sig av lagstiftning för att systematiskt och avsiktligt slå ner på mänskliga rättigheter, särskilt i valtider, är ett extremt oroande och ohälsosamt tecken för ett land som vill positionera sig som ett land i framkant för tillväxt och utveckling, säger Deprose Muchena, Amnestys regionchef för östra och södra Afrika, i ett pressmeddelande.

– Folket i Tanzania har varit mer stressade inför årets val än tidigare. Oppositionen hörs också mer i år jämfört med tidigare. Samtidigt märks det att Tanzania har förändrats mycket de senaste åren. Det känns att man inte har samma yttrandefrihet, säger en svensk anonym källa på plats i Tanzania.

Valet och dess konsekvenser

Efter valet finns nu en oro för att oroligheter ska bryta ut i landet. Oppositionen har meddelat att de inte kommer att acceptera valresultatet och på Zanzibar har oppositionen manat sina anhängare till protester. Dan Paget, vid Universitet i Aberdeen, skriver i The Conversation att valet 2020 kommer leda till en ny era av auktoritärt styre.

– Den likhet Tanzania har haft med en liberal demokrati verkar försvinna”, säger han i The conversation.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: