This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Preemraff i Lysekil

Att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil är bra global miljöpolitik, enligt Sverigedemokraternas Martin Kinnunen. Foto: Lars Falkdalen Lindahl (CC BY-SA 2.0)

Aktuell debatt

Oljeraffinaderi och strafftullar ska hjälpa klimatet

Kan ett oljeraffinaderi i Sverige vara bra för klimatet globalt? Eller borde vi införa tullar mot stora utsläppare som USA och Kina? Det är frågor som debatterats i veckan. Dessutom har den feministiska utrikespolitiken fått både ros och ris.

”Regeringen förstår inte klimatfrågan”, skriver Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen i Expressen. Han menar att regeringens klimatåtgärder är signalpolitik och att de saknar förståelse för att klimatfrågan är global. Att öka utsläppen inom svensk industri och svenskt jordbruk kan vara bra eftersom de är mer klimatvänliga än motsvarande branscher i andra länder, menar Martin Kinnunen.

Till exempel tycker Martin Kinnunen att utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil skulle vara en insats för klimatet. ”Det skulle bidra till ökade utsläpp i Sverige, men tack vare den höga energieffektiviteten på anläggningen i Lysekil skulle det orsaka mindre utsläpp än om tjockoljan raffinerades i andra länder. Det är en bra miljöpolitik”, skriver Martin Kinnunen.

Dagens Nyheters ledarredaktion tycker också att Sverige behöver överväga om det är bättre med ”tung industriproduktion som här är relativt ren, när alternativet är verksamhet någon annanstans som släpper ut mer”. Samtidigt menar Dagens Nyheter att rika länder som Sverige har ett stort ansvar för att hjälpa fattigare länder att minska sina utsläpp. ”Men tron att det finns billiga och fungerande utsläppsminskningar i fattiga länder som gör att rika länder som Sverige kan slippa att minska egna utsläpp är en illusion”, skriver Dagens Nyheter.

Grön Ungdom tycker att Sverige och EU borde föra en hårdare politik mot de länder som släpper ut allra mest. I Dagens ETC skriver de att länder som inte respekterar Parisavtalet måste straffas. Därför borde EU införa klimattullar på varor från USA och Kina, menar Grön Ungdom.

En annan fråga som debatterats är Sveriges feministiska utrikespolitik. I en debattartikel i Aftonbladet skriver utrikesminister Ann Linde och den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz att behovet av feminism är uppenbart.

”Var man än tittar ser man skillnader mellan män och kvinnor – i familjer, på arbetsplatser, i politiken, i lagböckerna, i budgetar. Det gäller i omvärlden lika mycket som i vårt eget land”, skriver de och tillägger att den feministiska utrikespolitiken behövs – och fungerar.

Men de får genast kritik från Elin Liss på Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Hon menar att den svenska politiken präglas av dubbelmoral. Å ena sidan för Sverige en viktig politik för jämställdhet i världen, å andra sidan bidrar vi till militarism och upprustning.

För att Sverige ska kunna förverkliga en feministisk utrikespolitik måste vi till exempel ”stoppa vapenexporten till stridande parter i Jemen, där barnäktenskap och könsrelaterat våld har ökat drastiskt och 1,1 miljoner gravida kvinnor är undernärda”, skriver Elin Liss i Aftonbladet. 


Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:

Feministisk utrikespolitik och vapenexport

Världen behöver mer feministisk politik
Ann Linde och Sara Heikkinen Breitholtz, Aftonbladet

Lindes feministiska politik inte tillräcklig
Elin Liss, Aftonbladet

Sverige bidrar till ökad upprustning
Agnes Hellström och Isadora Wronski, Aftonbladet

Klimatet

Klimatkompensation är ett nödvändigt komplement
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Europa klarar inte den gröna omställningen utan kärnkraft
Tomas Tobé, Göteborgs-Posten

Är klimatförnekelse SD:s egentliga linje?
Hanna Westerén, Expressen

SD: Regeringen förstår inte klimatfrågan
Martin Kinnunen, Expressen

Tacka Greta för att de mäktiga börjat lyssna
Peter Wolodarski, Dagens Nyheter

Inför klimattullar mot Kina och USA
Julius Eberhard och David Ling, Dagens ETC

Oxfams jämlikhetsrapport

Ökad omfördelning krävs för att utrota fattigdomen
Hanna Nelson och Robert Höglund, Dagens ETC

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: