MR-dagarna

Nyhet

Följ vår bevakning av MR-dagarna

Se videointervjuer med människorättsförsvarare, följ seminarier på Twitter och se bilder och enkäter med besökare. FUF:s redaktion var på plats på Mänskliga Rättighetsdagarna i Stockholm.

MR-dagarna pågick från torsdag till lördag och här kommer vi att publicera vårt material.

Du hittar även:
– videointervjuer på FUF Play
– seminariebevakning på Twitter
– bilder och enkäter på Instagram

Häng med på tre dagar fyllda av diskussion kring de mänskliga rättigheterna.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

”FUF frågar” fortsätter sista dagen på @mrdagarna. Andra frågan: Vad vill du förbättra när det kommer till mänskliga rättigheter? 1. Fanny, ActionAid: Jämlikhet för alla, men med fokus på flickors och kvinnors rättigheter. Jag tror att samhället blir till det bättre om alla marginaliserade grupper får höras med egen röst utifrån sina villkor. 2. Niclas Larsen, Anita Vesterman och Tanja Bäckman, polismyndigheten: Alla människor ska må bra. Frågan är svår. Men världsfreden bör bevaras, t.ex. Jemenkonflikten. Om det finns fred finns det förutsättningar att det kan bli bättre. Att stärka och värna den demokratiska processen, grundfriheten och yttrandefriheten. Allt som ligger under demokrati bör förbättras. 3. Gisela Rossi Santillan, fempwrmnt: Svår fråga, men att jobba mer förbyggande med våld inom nära relationer mellan män och kvinnor och icke-binära samt jobba preventivt på alla nivåer för att få ett slut på våld mot kvinnor och icke-binära och inom nära relationer. – 4. Mohamad Altmimi, besökare: För att kunna skapa fred måste vi beskämpa extremister oavsett religion och bekämpa terrorism. Extrem-radikala tankar kan leda till terrorism. Det är just det jag tycker som bör förbättras inom mänskliga rättigheter, att bevara freden.

Ett inlägg delat av FUF (@fuf.se)

Nazha El Khalidi om hotet mot journalister i Västsahara


Nazha El Khalidi är journalist och aktivist från det ockuperade Västsahara. Hon dokumenterar och rapporterar om brott mot de mänskliga rättigheterna – något som utsätter henne för stor fara. I intervjun berättar hon om vart hon får sitt mod ifrån och varför media ofta ses som ett hot av makthavare. Intervjuar gör Patrick Bryant.

Micah Grzywnowicz about the progresses for LGBTQI rights


Micah Grzywnowicz is the international advocacy advisor at RFSL, the Swedish Federation for LGBTQ Rights. In the interview Micah tells us about progresses for LGBTQI rights around the world and how Agenda 2030 can be a useful tool. Klaramaria Pollak is interviewing.

Martin Ratcovich om hur folkrätten ska skydda flyktingar


Martin Ratcovich är doktorand inom folkrätt på Stockholms universitet. Hans avhandlingsarbete handlar om folkrättens regler om skydd och räddning av flyktingar till sjöss. I intervjun berättar han hur folkrätten ska skydda flyktingar. Intervjuar gör Mary Bagenda.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

”FUF frågar” gör comeback på @mrdagarna! Först ut: Vad betyder mänskliga rättigheter för dig? 1. Stina Lindqvist, gymnasieelev: Som första artikeln, alla har rätt till ett säkert liv. Säkerhet och trygghet. 2. Linnea Lindblom, gymnasieelev: Det är en självklarhet för alla människor på jorden, de ska accepteras och respekteras av alla. Alla ska ha rätt till det. 3. Aisha Nuurhassa, gymnasieelev: Att alla har rätt till att vara sig själva och har rätt att bli skyddad, accepterad och respekterad för sina åsikter. Man ska inte bli utnyttjad och ingen ska se ner på en. 4. Hillevi Brandt, Malmö mot diskriminering: Alla människors lika värde tror jag, i grund och botten. Och rätten till lika rättigheter och möjligheter. 5. Karl Johnson, @foreningen_ordfront /volontär: Vi människor måste kunna få vara de individer vi är. Att vi kan leva sida vid sida i harmoni med varandra och dra nytta av varandras erfarenheter. Samhället ska se till att varje människa har något att bidra med i framtida utvecklingen i respektive land. 6. Evelina Jörhov, aktivist hos @diakonia_sweden: Alla människors lika värde och lika möjligheter.

Ett inlägg delat av FUF (@fuf.se)

Akiko Ahl: ”Säkerheten är ett stort hinder för det somaliska folket”


Akiko Ahl har varit utsänd av myndigheten Folke Bernadotteakademin till FN-styrkan UNOSOM i Somalia. I intervjun berättar hon om sitt arbete i Somalia och hur Somalia kan bli säkrare. Intervjuar gör Sana Pirot.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: