The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Debatt

DR Kongo behöver Sveriges hjälp!

Det kommer oroande rapporter om dödligt våld och en svår situation från våra samarbetsorganisationer i Demokratiska Republiken Kongo. Sverige bör vara en tydlig röst i världssamfundet för en samlad strategi som kan bidra till säkerhet och framtidstro i det krigsdrabbade DR Kongo, skriver fem organisationer med samarbetspartners i landet.

Vi, företrädare för fem svenska civilsamhällesorganisationer, har i olika sammanhang påtalat den allt mer allvarliga situationen i Demokratiska Republiken Kongo. Gemensamt för oss är att vi har etablerade samarbeten med systerorganisationer i landet. Våra partner ger en bild av utvecklingen i DR Kongo som är djupt oroande. Deras och vår oro förstärks av nya rapporter om dödligt våld i östra Kongo under årets första månader och en allt svårare situation även i övriga delar av landet.

Sverige har som medlem i FN:s säkerhetsråd en unik möjlighet att sätta ljuset på situationen i DR Kongo. Efter att mandatet för FN:s fredsfrämjande insats i landet förnyades av rådet på tisdagen vill vi och våra partner uppmärksamma följande:

Sätt DR Kongo på dagordningen. Civilsamhället har följt och debatterat konflikten i Demokratiska Republiken Kongo i drygt två decennier. Vi bidrar gärna även framöver till att uppmärksamma den i nära dialog med Utrikesdepartementet.

Allmänna val. President Kabila klamrar sig fast vid makten och har upprepade gånger skjutit upp utlovade allmänna val. Löftet om val i december 2018 måste hållas och vara en fri, rättvis och trovärdig process.

FN:s närvaro. FN:s fredsfrämjande insats i DR Kongo är världens största men den har minskats. FN:s militära närvaro fortsätter utan ytterligare nedskärningar. Det nya mandatet talar också om transparenta och säkra val. FN-chefen Guterres ska om nödvändigt be rådet om ytterligare förstärkning av insatsen.

Rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Grundläggande rättigheter som yttrande-, mötes- och organisationsfrihet måste garanteras för att våra samarbetspartner och andra organisationer ska kunna bedriva sitt arbete. Möjlighet till fredliga demonstrationer behövs för att människor på laglig väg ska kunna yttra sig. Media måste ha rätt att verka fritt.

Riktade sanktioner. Sanktioner mot höga tjänstemän och milismän som gjort sig skyldiga till människorättsövergrepp har varit effektiva. Regeringen bör driva sanktionsspåret i både FN och EU. Finansiellt stöd till landet bör styras till civilsamhället.

Kvinnor, fred och säkerhet. Kvinnors rättigheter måste alltid försvaras, även i pågående humanitära kriser. Regeringen bör hålla sitt löfte att prioritera kvinnor, fred och säkerhetsagendan och driva på alla delar av agendan i kommande förhandlingar i säkerhetsrådet.

Insatser mot korruption. Om en fri, rättvis och trovärdig valprocess ska garanteras och landets resurser ska kunna användas för att utveckla landet behövs krafttag mot korruption.

Sverige bör vara en tydlig röst i världssamfundet för en samlad strategi som kan bidra till säkerhet och framtidstro i det krigsdrabbade DR Kongo. Den mest akuta uppgiften just nu är att stoppa dödandet och det humanitära lidandet.

Kongolesisk Diaspora för Utveckling

Kvinna till Kvinna

Life & Peace Institute

Läkarmissionen

Svenska FN-förbundet

Detta är en debattartikel. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en debattartikel till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: