Grundaren för Fridays for Future India, Disha Ravi, som tidigare gripits misstänkt för konspiration mot Indiens regering har nu släppts mot borgen. Den 22-åriga aktivisten är en av många indiska miljöaktivister som hotas eller kriminaliseras.
Disha Ravi släpptes den 23 februari mot borgen, tio dagar efter att hon gripits. Hon greps för att ha delat och redigerat ett digitalt dokument till stöd för den indiska bonderörelsen. Rörelsen har protesterat mot nya jordbruksreformer som de menar skulle försämra deras försörjningsmöjligheter.
Brottet den indiska klimataktivisten misstänktes för var uppvigling. Juristen Atul Kumar på Indiens Högsta domstol förklarar i India Today att uppvigling enligt indisk lag innebär att någon sprider missnöje mot regeringen. Dokumentet Ravi misstänktes ha delat har kallats för en ”verktygslåda”, vilket är ett dokument med kampanjinformation, enligt den indiska nyhetssidan Scroll. Under rättegången erkände klimataktivisten att hon redigerat två rader i dokumentet.
Kritiska röster från olika håll
Gripandet av den 22-årige aktivisten har blivit hårt kritiserat i sociala medier och nyhetsartiklar både i och utanför Indien, till exempel av Indiens tidigare utrikesminister Shashi Tharoor. Kort efter att Ravi släppts mot borgen uttalade sig också Indiens fackföreningsminister Prakash Javadekar om fallet. Han framhöll att regeringen är öppen för kritik, men att ”det är stötande att ställa sig i linje med en terroristgrupp för att svartmåla landet”.
Även de indiska bondeprotesterna har uppmärksammats i medier världen över. Greta Thunberg, som även gett stöd till Ravi, och artisten Rihanna är några av de som har uttalat stöd för bonderörelsen. I Indien har en del kritiserat utomståendes inblandning i landets angelägenheter. Tidigare cricketspelaren Sachin Tendulkar är en av de som har framfört denna kritik. Sociala medier och traditionella nyheter har även uppmärksammat motdemonstranters uppeldande av bilder på Thunberg och Rihanna.
Indiska miljöaktivisters situation
Disha Ravis erfarenhet är inte unik. Under år 2020 utsattes Fridays for Future, Greenpeace och andra miljöorganisationer för hot i Indien, bland annat eftersom de protesterat mot ett nytt lagförslag. Organisationerna menade att förslaget skulle underlätta exploateringen av landets naturresurser. Människorättsjuristen Parul Sharma har i Miljö och utveckling beskrivit situationen för miljöaktivister i Indien:
–Kriminalisering av dissens och attacker mot miljöförsvarare har blivit vardag i världens största demokrati.
Detta har hänt:
Hösten 2020:
En rad jordbruksreformer klubbas i Indiens regering. Reformerna innebär avreglerad prissättning och försäljning av jordbruksprodukter, en nödvändig modernisering enligt regeringen. Idag säljer bönderna sina varor via statliga marknader och garanteras ett minimipris. Bonderörelsen menar att reformen kan leda till dumpade priser och därmed lägre inkomster, och att de kan förlora sin mark.
Hundratusentals bönder från delstaterna Punjab och Haryana protesterar mot jordbruksreformerna. I november marscherar de mot Delhi. Polisen använder tårgas och vattenkanoner, och stoppar traktorer och demonstranter från att ta sig fram på motorvägarna.
2021:
2 februari – Thunberg och Rihanna delar samma CNN-artikel om bondeprotesterna på Twitter. Thunbergs inlägg innehåller även det dokument som Ravi senare greps för att ha delat och redigerat.
13 februari – Ravi grips.
23 februari – Ravi släpps mot borgen.
Bondeprotesterna pågår fortfarande.