The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

EU-valet på söndag var fokus på de flesta opinionssidor i veckan.

Aktuell debatt

Debattörer vill ha mindre högerpopulism och mer klimatpolitik i EU

Söndagens val till Europaparlamentet har varit fokus på de flesta mediers opinionssidor i veckan. Flera debattörer kräver att EU ska fokusera mer på klimatpolitik, andra oroar sig för ett ökat inflytande från högerpopulister i Europa.

Inför det stundande Europaparlamentsvalet den 26 maj har flera ledar- och debattartiklar diskuterat potentiella säkerhetsrisker i samband med stigande politiskt inflytande från högerpopulism i Europas länder. Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache utmålas som ett avskräckande exempel genom hans samarbeten med högerextrema partier. Detta efter att han avslöjats göra bytesaffärer i ett informellt affärsmöte för två år sedan, med en kvinna som uppger sig tillhöra ryska finanseliten.

Röster för klimatpolitik har även tagit plats i debatten. DN:s ledare efterfrågar mer fokus på klimatkrisen i EU-valet. Som övernationell organisation är EU den enda i sitt slag i världen och har i och med överstatlig lagstiftningsmakt möjlighet att driva igenom klimatlagar som tar oss närmare miljömål om utsläppsminskningar. I Aftonbladets ledare uppmanar Pernilla Ericson till krafttag för nästa generation, i linje med förbudet av engångsprodukter av plast som börjar gälla i EU 2021. “Europas val gör avtryck i världen” och med öar av plast i världshaven krävs mer från unionen, skriver hon.

Denna vecka är biståndsminister Peter Eriksson på ministerbesök i Tanzania och i samband med detta skriver Civil Rights Defenders att Sveriges bistånd till landet inte gynnar civilbefolkningen i nuläget. Begränsad pressfrihet och förföljelse av homosexuella är exempel på regeringens övertramp. Civil Rights Defenders skriver: ”När biståndsministern lämnar Tanzania ska det står klart för president Magufuli att Sverige inte accepterar en utvecklingssamarbetspartner som inte respekterar sin befolknings mänskliga rättigheter”.

I Etiopien har många framsteg för humanitär rätt skett sedan premiärminister Abiy Ahmed kom till makten, men representanter från Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU) och Act Svenska kyrkan vill att Sida och svenska regeringen bjuder in aktörer som de själva till strategisamtal för att påskynda demokratiseringsprocessen.

EU-valet

Varsågod barn, här får ni öar av plast
Pernilla Ericson, Aftonbladet

Varför dominerar inte klimatkrisen kampanjerna inför EU-valet? Inom klimatpolitiken kan EU göra verklig skillnad
Annika Ström Melin, Dagens Nyheter

Med högerextremister kommer våldet till EU
Lena Josefsson (s), Lars Jederlund, Aftonbladet

Högerpopulister till salu för rubler
Ledarredaktionen, Expressen

Österrikeskandalen – en läxa för moderater
Daniel Swedin, Aftonbladet

Internationell humanitär rätt

Sverige måste kräva respekt för mänskliga rättigheter i Tanzania
Anders L Petterson, Gabrielle Gunneberg, Omvärlden

Vi måste fortsätta stötta Etiopiens goda krafter
Ove Gustafsson, Johanna Bergsten, Peter Karlsson Sjögren och Berhanu Yismaw, Omvärlden

Var är svenska rösten för humanitär rätt?
Andreas Stefansson, Svenska Dagbladet

”Biståndet ska inte gå till att stoppa flyktingar”
Erik Lysén m.fl., Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: