This is an automatically translated page. Due to this, some linguistic errors may occur.

Under den gångna veckan har flera debattörer kommenterat den nya ”ryska lagen” i Georgien och demonstrationerna mot den. Foto: DerFuchs. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 20: Debattörer står upp för demonstranter i Georgien efter nya ”ryska lagen”

Den nyaryss-vänligalagen och massdemonstrationerna i Georgien har väckt reaktioner på opinionssidorna i Sverige. Debattörerna pekar bland annat att EU borde göra mer för att stötta det georgiska folket och att den svenska regeringens ökade bistånd till landet borde vara entillnyktringvad gäller Sveriges roll i världen.  

Under tisdagen förra veckan röstades den nya ”ryska lagen” igenom i Georgiens parlament, trots massdemonstrationer i landet. Lagen innebär att alla organisationer i landet måste registrera sig som “utländska agenter” om de får 20 procent eller mer av sin finansiering från utlandet, vilket medför att de kommer granskas extra hårt av makten. I Sverige fruktar flera debattörer lagens konsekvenser för Georgiens framtid.  

– Det är talande att ingen tar till gatorna för att be om att få inordna sig under Moskvas intressesfär, skriver ledarskribenten Linda Jerneck i Expressen.  

Hon pekar på siffror som visar att en klar majoritet i Georgien, 80 procent, just nu kämpar mot en stark politisk elit. Samma siffra återkommer när Sydsvenskans ledarskribent Moa Berglöf kommenterar demonstrationernas intensiva händelseförlopp. Hon menar att EU måste försäkra att demonstrationerna inte har varit förgäves under en så pass kritisk period för landets framtid. 

I oktober går landet dessutom till parlamentsval, så det gäller att få tillräckligt stöd från Väst för att orka hålla ut, skriver Berglöf. 

Även Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kommenterar situationen i Georgien. I Svenska Dagbladet beskriver han hur den georgiska flaggan konstant syntes med EU:s och Ukrainas flaggor när han nyligen var på besök i landet. 

– Uppenbart är att människor vill se sin framtid i Europa, inte som en del av den ryska intressesfären. 

Han pekar på att Sverige därför har ökat biståndet till georgiska civilsamhället, som bland annat går till demokratiarbete, fria val och korruptionsbekämpning.

– Vi kommer fortsätta stödja det georgiska folket och deras frihetslängtan, skriver Forssell. 

I Dagens Nyheter berömmer ledarskribenten Max Hjelm den svenska regeringens stöd till civilsamhället i Georgien. Han menar att stödet är livsviktigt för att skydda hbtqi-personers rättigheter, demokrati och att motarbeta korruption. Hjelm riktar därför även blicken utanför Georgiens gränser och hoppas att stödet till landet är en “väckarklocka” för regeringen. 

– Regeringen och SD har tidigare skurit i biståndet. Förhoppningsvis är det ökade anslaget ett första tecken på tillnyktring vad gäller Sveriges plats i världen. 

Demonstrationerna i Georgien

Ingen trotsar regnet för att få gå med i Ryssland 

Linda Jerneck, ledarskribent, Expressen 

EU får inte svika Georgien, trots att ledarna gör det nu. 

Moa Berglöf, ledarskribent, Sydsvenskan 

Som européer måste vi stå upp för Georgiens unga 

Johan Forssell (M), Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister, Svenska Dagbladet 

Bra att regeringen stöttar den georgiska frihetskampen – låt det bli en väckarklocka 

Max Hjelm, ledarskribent, Dagens Nyheter 

EU-valet, demokrati och högerpartier

EU får inte vika en tum när det kommer till demokratin 

Therese Svanström, ordförande i TCO, Altinget 

Om vi inte röstar växer extremhögern 

Birger Schlaug, ledarskribent, Dagens ETC 

Putin vet vilket parti han kan lita på i valet 

Susanna Kierkegaard, ledarskribent, Aftonbladet 

EU:s demokrati står på spel 

Stefan Löfven (S) i intervju med Ingvar Persson, ledarskribent, Aftonbladet 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: