Ungdomsrörelsen Aurora har stämt den svenska staten i allmän domstol för att de inte behandlar klimatkrisen som en kris, något som har blivit föremål för debatt under den gångna veckan. På bild: Fridays For Future-demonstration i Stockholm, februari 2020. Foto: Frankie Fouganthin. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 48: Debattörer engagerar sig i klimatstämning mot den svenska staten

Regeringens klimatpolitik har debatteras under den gångna veckan, likväl som ungdomsorganisationen Auroras stämning mot staten. Kriget i Ukraina har fortsatt varit föremål för debatt och DN:s ledarskribent undrar om Sverige verkligen stödjer Ukraina när ukrainska kvinnor tvingas in i prostitution.  

Regeringens klimatpolitik har fortsatt varit ett hett ämne på svenska opinionssidor. Den nybildade och partipolitiskt obundna Allians för rättvis klimatomställning (ARK), som består av ett 40-tal medlemmar från civilsamhället, riktade under förra veckan en uppmaning till Sveriges regering och riksdag att omgående inleda ett kraftfullt arbete för en rättvis klimatomställning. Skribenten Jonathan Lindgren Helde skrev också direkt till klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) i Aftonbladet och frågade om hon är redo att svika sin egen generation.

– Det är bråttom nu, säger forskarna i kör. Men ni verkar ha tid på er, skriver han.

Jonatan Lindgren Helde ställer även frågan om klimat- och miljöministern kommer att ta de 600 ungdomar som stämt staten på allvar – en fråga som har varit omdiskuterad.

Carl Henrik Ehrenkrona skriver i Svenska Dagbladet att ungdomsorganisationen Auroras stämning mot svenska staten kan ge upphov till ett allvarligt demokratiproblem.

Angrip gärna klimatpolitiken men att använda domstolarna för detta ändamål kan leda till högst olyckliga konsekvenser, skriver han.

Anna Rogalska Hedlund, ombud i ”Auroramålet”, är däremot övertygad om att svenska domstolar och politiker kommer att kunna skilja på klimatpolitik och klimatjuridik.

– I de länder där liknande processer nått framgång har domstolarna inte gjort anspråk på att föra landets klimatpolitik utan de har endast klargjort den juridiska ramen, klimatjuridiken, skriver hon i en replik.

Ukraina stöttas med vapenexport

Sveriges regering har nyligen beslutat om att bland annat skicka luftvärnssystem till Ukraina.

– Västvärlden har inget annat val än att ge Ukraina chansen att vinna, skriver Dagens Nyheters ledarskribent Gunnar Jonsson.

Debatten om upprustning i både Ukraina och Västvärlden är fortsatt stor, dels för att Ukraina ska kunna försvara sig mot Putins krig, dels för att övriga europeiska länder behöver utvidga sina egna vapenförråd för att ersätta vapenexporten.

Samtidigt skriver ledarskribenten Amanda Sokolnicki om svårigheterna som ukrainska flyktingar i Sverige möter – och att de “inte ens är nära att täcka matkostnaderna” med sin dagersättning. Hon konstaterar att en så pass liten inkomst i vissa fall leder till prostitution, och hänvisar till polisens “Insats torsk” som visade att 30 av 38 män köpt sex av just ukrainskor.

Att vapen och pengar skickas för att stärka Zelenskyj är viktigt. Men stödet till Ukraina är fortfarande inte större än att vi ser på medan kvinnor – och i värsta fall också barn – tvingas in i prostitution, skriver hon.

Klimatpolitik

Visa oss er plan för klimatet, regeringen 

Allians för rättvis klimatomställning, Aftonbladet

Hej Romina, sviker du din egen generation?

Jonathan Lindgren Helde, Aftonbladet

Klimatrörelsen byter principer som kalsonger 

Patrik Kronqvist, Expressen

SD tycker klimataktivister inte hör hemma i Sverige 

Fanny Jönsson, Aftonbladet

”Klimatpolitiken ska inte avgöras i domstol” 

Carl Henrik Ehrenkrona, före detta hovrättsråd och rättschef i UD samt svenska statens ombud inför Europadomstolen, Svenska Dagbladet

Klimatjuridik är inte samma sak som politik 

Anna Rogalska Hedlund, expert på fri- och rättighetsjuridik och ombud i ”Auroramålet”, Svenska Dagbladet

Rätt av Greta Thunberg att stämma regeringen 

Peter Gustavsson, Aftonbladet

Kriget i Ukraina: Vapenexport och risk för prostitution

Väst måste fylla både Ukrainas och sitt eget vapenförråd

Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter

Putins förlorade krig

Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet

Svajandet om Ukraina fläckar Amnestys goda namn

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

​​Om ni stödjer Ukraina – varför tvingas kvinnor in i prostitution?

Amanda Sokolnicki, Dagens Nyheter

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: