The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Boko Haram lånar ut pengar till lokalbefolkningen i utbyte mot avgifter och en ägarandel. Detta är ett sätt att finansiera terrororganisationens dödliga attacker. På bild: Resultatet av Boko Harams bombattack i staden Jos i Nigeria, 2014. Foto: Diariocritico de Venezuela. Källa: Flickr.

Nyhet

Boko Harams banksystem finansierar dödliga terrorattacker

Terroristorganisationen Boko Haram fungerar likt en bank som investerar i mindre byar i Nigeria. Detta finansierar de dödliga attacker och kidnappningar som har präglat landet i snart 12 år. En stor bakomliggande orsak till problemet är lokalbefolkningens brist på tilltro till regeringen.

Boko Haram fungerar likt en bank bland små byar, särskilt i nordöstra Nigeria där organisationen är som mest aktiv. Detta berättar Dr. Stig Jarle Hansen, en norsk expert på islamism, som själv varit på plats och pratat med bland annat före detta medlemmar av Boko Haram. En av männen som Hansen talat med har varit chef för investeringar och han berättade att under hans tid i Boko Haram hade varje läger en investeringsansvarig. Vid ett tillfälle uttryckte en pojke från landsbygden att han inte ville använda vapen, då fick han stället ansvar för att hantera investeringar. Familjer som vill kan låna pengar av Boko Haram och i utbyte tar de ut en avgift och får ägarandel. Därmed kan lokalbornas tillgångar bli en del av Boko Harams nätverk. Mannen berättade också att lånet inte har någon ränta eftersom det anses vara haram, vilket innebär att det är förbjudet enligt islams regler. 

Hansen berättar att han själv blev väldigt chockad över detta banksystem. Det är väl känt sedan innan att Boko Haram terroriserar byar och hämtar rekryter samt finansiering därifrån genom exempelvis plundringar. Detta investeringssystem visar däremot på terroristorganisationens komplexitet och gör även människor beroende av dem. Detta system indikerar också att lokalbefolkningen i själva verket  är med och finansierar Boko Harams dödliga attacker som ofta slår mot dem själva.

– Att Boko Haram kan investera i byar visste jag inte förrän jag fick det direkt berättat för mig. Jag trodde verkligen inte att Boko Haram var så pass avancerade, säger Hansen.

Mer fokus på lokalbefolkningen

Det grundläggande problemet säger Hansen är den nigerianska regeringens oförmåga att beskydda befolkningen. I nuläget riktar militären in sig på kortsiktiga interventioner men dessa ger inga långvariga framgångar eftersom Boko Haram och problemen återkommer på nya sätt. Vidare påpekar Hansen att militären är en serviceinstitution som borde ge skydd åt befolkningen, inte bara åt toppeliten och staten. Bristen på detta, i kombination med landets djupt rotade korruption, ökar lokalbefolkningens sårbarhet och minskar dess förtroende för centralmakten. 

– Många påstår att dessa terroristorganisationer nu försvinner, men det stämmer inte. Bara för att man vinner ett stort slag har terroristerna inte bekämpats. De har redan tagit sig tillbaka till landsbygden där de samlar in nya intäkter och tvingar människor att ansluta. Det kan de göra för att lokalbefolkningen inte är skyddad. Det gäller inte bara Boko Haram utan även andra terroristorganisationer.

Boko Harams eviga konfliktcykel fortsätter

Det har snart gått 7 år sedan 276 flickor blev kidnappade från en skola i Chibok vilket väckte stora internationella reaktioner och hashtagen #Bringbackourgirls spreds världen över. Sedan dess har regeringen gång på gång sagt att Boko Haram är besegrade men trots detta fortsätter ytterligare kidnappningar och attacker att ske. I nuläget uppges 112 flickor fortfarande vara i fångenskap och Stig Jarle Hansen menar att Boko Harams verksamhet går i cykler och att vi nu står inför en upptrappning. Det gäller speciellt en av organisationens fraktioner, ISWAP, vilken han analyserar i boken Horn, Sahel, and Rift: Fault-lines of the African Jihad. Han menar att om inte regeringen ändrar sin militärdoktrin och skyddar lokalbefolkningen kommer denna snart 12-åriga konflikt fortsätta en lång tid framöver. Hansen säger att vi kan boka in ett till möte om 20 år och säkerligen se samma problem då.

– Boko Haram är ett problem som både min son och din son eller dotter en gång i framtiden måste förhålla sig till om denna eviga cykel fortsätter. Denna cykel är ganska barnslig faktiskt. Nu har den pågått om och om igen sedan år 2009 och jag tror att denna runddans kommer fortsätta tills Nigerias regering inser att lokalbefolkningen måste skyddas.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten