I Argentina får kvinnor bara göra abort när deras liv är i fara eller när de blivit utsatta för övergrepp. Men efter massiva demonstrationer väntas Argentinas president lägga fram ett lagförslag om fri abort. Något som kan leda till en vändning i hela Sydamerika.
Argentinas president Alberto Fernández är den första presidenten i landets historia som har uttryckt sitt stöd för en legalisering av abort. I början av mars meddelade han att han ska presentera ett lagförslag för fri abort i Argentina. Förslaget kommer då gå upp för omröstning i kongressen. Samtidigt har den pågående corona-pandemin satt landet i karantän och diskussionen om fri abort har stannat av. Det har gjort att även lagförslaget för tillfället lagts åt sidan.
Påverkar kvinnors hälsa
Idag får abort endast genomföras när moderns liv är i fara eller när graviditeten är ett resultat av ett övergrepp. Annars är det straffbart, vilket kan få livshotande konsekvenser för de som ändå väljer att genomgå en abort.
– Kvinnor som får komplikationer efter osäkra aborter kan vara rädda och dra sig för att söka vård, eftersom det de gjort är olagligt. Vi vet sedan innan att fri abort inte ökar antalet aborter. De blir bara säkrare, säger Katarina Bergehed, ansvarig kvinnors rättigheter på Amnesty Sverige.
Komplikationer från aborter står för 18 procent av mödradödligheten i Argentina och ungefär 350 000 illegala aborter beräknas genomföras i landet varje år.
– Att få tillgång till säkra aborter kan vara livsavgörande för flickor och kvinnor i landet, berättar Katarina Bergehed.
Stora demonstrationer för fri abort
Hundratusentals demonstranter klädda i gröna sjalar har sedan 2017 protesterat mot den rådande abortlagstiftningen. Rörelsen mobiliserar kring frågan om fri abort och har fått namnet “den gröna vågen”. En våg som spridit sig även till andra länder i regionen.
Den argentinska rörelsen vann en stor seger i juni 2018 när ett lagförslag om fri abort till och med den fjortonde graviditetsveckan röstades igenom i kongressens underhus. Men två månader senare röstade senaten nej till samma förslag. Trots nederlaget fortsatte rörelsen att mobilisera och arbetade fram ett nytt lagförslag – det förslag som många nu tror att presidenten kommer att presentera.
Katolska kyrkan har länge varit emot
Frågan om fri abort väcker motstånd hos många i de mer religiösa och konservativa delarna av befolkningen. Den katolska kyrkan har länge argumenterat för att abort är fel. Påven, som själv kommer från Argentina, uttryckte i samband med omröstningen i senaten 2018 att han inte ville se att abort blev lagligt i landet.
Argentina med sina 45 miljoner invånare är det tredje största landet i Sydamerika och kan bli en föregångare på kontinenten, där abort endast är lagligt i Uruguay och Guyana.
– Abortfrågan är omdebatterad i många andra länder i Sydamerika. Om lagförslaget skulle gå igenom får det konsekvenser långt utanför det egna landet. Det spelar stor roll att Argentina har en så stor befolkning och att den katolska kyrkan är betydelsefull i landet, säger Katarina Bergehed.