På många ställen i världen ökar rätten till abort, men USA:s biståndspolitik gör att abortkritiker får ny kraft. Foto: Monica Melton /Unsplash

Nyhet

Framåt och bakåt för rätten till abort i världen

Rätten till abort har blivit starkare i många låginkomstländer, enligt Pia Engstrand på biståndsmyndigheten Sida. Samtidigt har abortmotståndarna fått ny kraft av USA:s abortfientliga biståndspolitik.

Slutspurten på Kristdemokraternas valkampanj under EU-valet kom till stor del att präglas av att Lars Adaktusson röstat emot abortfrågor 22 gånger under sina fem år i EU-parlamentet. Något som blev en skandal i Sverige. Samtidigt är aborträtten ingen självklarhet här heller.

– Vi ska inte glömma att vi under EU-debatten hade en diskussion om aborträtten i Sverige, mellan partier. Vi ska vara försiktiga med att säga att abortmotståndet endast finns någon annanstans, det finns här i Sverige också, säger Gunilla Backman programansvarig specialist för hälsa på Sida. 

Rätten till fri och säker abort utmanas på många håll i världen. Särskilt stora konsekvenser får USA:s abortmotstånd. Ett återkommande inslag i USA:s politik är Mexico City Policy (eller Global Gag Rule) som innebär att inget utvecklingsstöd från USA får gå till organisationer som förespråkar eller på något sätt diskuterar rätten till abort. När Donald Trump återinförde policyn i januari 2017 var det i en än mer strikt version. I dagsläget omfattar Global Gag Rule hela USA:s globala hälsostöd. 

– USA drar nu in alla sina pengar till organisationer som på något sätt informerar om abort eller ger stöd till abortvård. Många av de här organisationerna arbetar väldigt brett med hälso- och sjukvård, så global gag rule får jättestora konsekvenser på landnivå, förklarar Pia Engstrand på Sida. 

Mexico City Policy kallas Global Gag Rule i folkmun eftersom de organisationer som ens nämner abort riskerar att förlora finansiering från USA. Organisationer ska även kunna dokumentera att de inte har varit på möten och diskuterat abortfrågan. 

– Det innebär enorm övervakning av samarbetsorganisationerna. Sverige har en jätteviktig roll att spela, nu när USA dragit in sitt stöd måste vi gå in och täcka upp, säger Pia Engstrand. 

Hon menar att Sverige försvarar sexuella och reproduktiva rättigheter både politiskt i FN och genom utvecklingsbiståndet.

– I FN har länder som Iran, Irak, Turkiet och Saudiarabien länge tagit strid mot aborträtten. De har fått förnyad kraft av USA och kan numera luta sig tillbaka, säger Pia Engstrand.

Tillgången till säker abort påverkas av flera faktorer, beskriver Pia Engstrand. Såväl lagstiftning och medicinska riktlinjer som personliga attityder. Studier visar att aborttalen inte minskade under tiden då George W Bush införde Global Gag Rule men att de i högre grad blev osäkrare än tidigare.

– Bland vissa politiska ledare har det blivit norm att motarbeta jämställdhet. Att motarbeta abort blir som en språngbräda in till andra frågar, säger Pia Engstrand.

Mexico City Policy (Global Gag Rule)

Mexico City Policy infördes första gången av Ronald Reagan 1984 och har återinförts av varje republikansk president sedan dess. Mexico City Policy innebär att inget amerikanskt utvecklingsstöd får ges till organisationer som förespråkar abort. I folkmun kallas policyn Global Gag Rule.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: