The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Isabella Lövin

Krönika

Bara för att vädret är galet måste inte politiken vara det

Klimatet, miljöhoten, Sveriges självförsörjning, humanitet och barnens framtid stod i fokus när Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin höll tal under söndagen.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin inledde sitt tal i Almedalen med att prata om det fantastiska sommarvädret i Sverige, men kort efter skildrade hon en mängd konsekvenser som klimatförändringarna har haft i Sverige och i världen. Klimatförändringarna handlar inte bara om vattenbrist och torka utan det handlar även om krig och fred, migration och framtiden för alla barn, konstaterade Lövin. Vidare riktade Lövin en känga åt Donald Trump genom att påpeka att kopplingen mellan klimatförändringar och krig och migration är något som Pentagon insett för länge sedan, även om Vita Huset ännu inte gjort det. Lövin tog även upp att det i FN:s säkerhetsråd nu kommer att diskuteras säkerhet och klimat, något hon menade var tack vare Sveriges pådrivning i frågan.

Språkröret uppmuntrade publiken till optimism och framtidstro, trots att hon målade upp en mörk världsbild. Ständiga klimatförändringar, global miljöförstöring och uppgivenhet är gemensamma fiender, menade Lövin och betonade även att det ännu finns hopp och att uppgivenheten måste bemötas med viljestark optimism.

Lövin valde också att lyfta fram flera av en rad av de reformer som regeringen fått igenom med fokus på miljöfrågor.
– För mig handlar politik om resultat. Och värderingar som vägleder oss, sa Lövin.

Hon uppmärksammade även åhörarna om det nya förbudet mot mikroplaster i smink, tandkräm och tvål som trädde i kraft den 1 juli i år och framförde även sin syn på miljöfrågor i samband med att jämföra sin egna ställning i motsats till vad hon uttryckte sig var andra partiernas brister. Lövin avslutade sitt tal med att uppmuntra väljarna att inte rösta för sig själv utan med hänsyn till sina barn:
–I regeringens sammanträdesrum borde det alltid finnas en extra stol runt bordet. För att påminna om de generationer som ska leva efter oss. För att påminna om att vi måste sluta leva som om vi vore den sista generationen på jorden.

Trots ett så stort fokus på klimatförändringar och vilket hot det utgör på ett globalt plan saknades konkreta förslag och åtgärder. Främsta fokus låg på Sverige och nationella lösningar. Att ett parti i valrörelse vill fokusera på Sverige är kanske inte så konstigt, men med tanke på det allvar som genomsyrade talet och konsekvenserna av klimathotet så var det förvånansvärt få förslag på lösningar på global nivå.

Detta är en krönika. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en krönika till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se