I år har en rättsprocess skapat diskussioner kring dödsstraffets vara eller icke-vara i Taiwan. I september kom till slut författningsdomstolens dom. Dödstraffet bibehålls, men dess utövande begränsas. Reaktionerna lät inte vänta på sig.
Taiwans rättsväsende ska fortsatt kunna utfärda dödsstraff, dock med vissa förbehåll. Detta meddelades fredagen den 20:e september. Efter en utdragen process kom domen från författningsdomstolen som meddelar att rätten till liv ska skyddas men att skyddet inte omöjliggör avrättningar av personer skyldiga till brott.
Idag har över 70 procent av världens länder genom lag eller i praktik avskaffat dödsstraffet. Denna utveckling har särskilt tagit fart under de senaste årtiondena. I Taiwan har dödsstraffet bestått, men lagändringar har gjorts under åren, inklusive 2006, då obligatoriskt dödsstraff avskaffades för vissa brott.
Under året har dödsstraffet återigen hamnat på agendan efter att författningsdomstolen inlett en rättslig prövning av dödsstraffet på begäran av de 37 fångar som mellan åren 2000 och 2020 dömts till döden i taiwanesiska domstolar.
Försvaret hade argumenterat att dödsstraffet gick emot målsägandes konstitutionellt skyddade rätt till liv, att målsäganden försvar varit otillräckligt, och att särskilt hänsyn borde tas till personer med psykisk ohälsa och kognitiva svårigheter.
Domstolen resonerar att dödsstraff numera endast ska appliceras på “de mest allvarliga brotten” såsom uppsåtligt mord och kidnappning för lösen. Samtidigt uppmärksammar de att rättssäkerheten behöver stärkas i rättsfall som kan leda till en dödsstraffsdom. Det handlar bland annat om att försvarare bör vara närvarande under brottsutredningsfasen och att beslut om dödsstraffsdomar måste vara enhälliga.
De menar även att dödsstraff inte bör utfärdas till personer med psykisk ohälsa eller tillstånd som antingen sänker deras bedömningsförmåga vid brottstillfället eller som gör dem inkapabla att ställas inför rätta.
Båda sidor kritiska till domstolens beslut
– De försökte vara alla till lags, men för oss är det är ett väldigt, väldigt nedslående beslut, berättar Tsuying Liang från civilrättsorganisationen The Taiwan Alliance to End the Death Penalty (TAEDP) för Utvecklingsmagasinet.
Flera civilrättsorganisationer, såsom Amnesty, The Death Penalty Project och Judicial Reform Foundation har uttryckt sin besvikelse över domen. TAEDP är en av de organisationer som stöttat de 37 fångarna under den rättsliga prövningen.
Liang ser domen som en kompromiss. I hennes mening försökte rätten att hålla alla sidor nöjda. De som är för dödsstraffet får se det bevarat. Medan för de som är emot dödsstraffet kan se en viss seger dels i att det tillkommer fler skyddsåtgärder för personer som riskerar att dömas till döden, dels i att de 37 existerande fångarna får chansen till överklagande.
Några lagstiftare, från det taiwanesiska nationalistiska politiska partiet Kuomintang (KMT) vill inte se ytterligare begränsningar av dödsstraffets användning, skriver nyhetsbyrån Focus Taiwan. Wu Tsung-Hsien anser att domen gör det praktiskt taget omöjligt att döma någon till dödsstraff och att det inte skulle leverera den rättvisa som offren och deras familjer förtjänar.
Lagstiftarna Huang Chien-pin och Yu Hao menar att om brottslingar kunde undkomma döden skulle allmänheten inte känna någon trygghet.
Såväl författningsdomstolen som KMT:s lagstiftare argumenterar att dödsstraff skulle avskräcka allmänheten att från att begå brott. Liang håller inte med dem.
– Det här är totalt nonsens. Mycket forskning visar att det inte finns någon koppling mellan närvaron eller frånvaron av dödsstraff och mordfrekvens, menar hon.
Synen på dödstraffet – som man frågar får man svar
En opinionsundersökning bland taiwaneser i åldrarna från 20 år och uppåt, som Taiwan Public Opinion Foundation släppte tidigare under året, visade att en absolut majoritet är för dödsstraff. 84,6 procent ville behålla dödsstraffet medan 10 procent var för ett avskaffande.
Skulle domstolen ha beslutat om att avskaffa dödsstraffet svarade 69,5 procent att de skulle anse beslutet som oacceptabelt medan 24,2 procent skulle acceptera det.
I domstolens pressmeddelande säger de att de måste ta hänsyn till allmänhetens känslor kring dödsstraff och deras behov och krav för vedergällning, berättar Liang.
– De borde styra utifrån konstitutionens anda och inte den allmänna opinionen, kommenterar hon.
Samtidigt går det att ifrågasätta hur representativa dessa opinionsundersökningar verkligen är. Enligt Liang, är det binära frågor som ställs och att ett tredje alternativ, såsom livstidsfängelse eller liknande, kunde ändra resultatet för undersökningarna.
När de tillfrågade ställdes inför fem verkliga mordscenarier, fann forskningen att det bara finns #ett lågt eller måttligt stöd för att avskaffa dödsstraff”, visar en studie om folkopinion kring dödsstraff i Taiwan, publicerad av The Death Penalty Project i samarbete med TAEDP. Studien visar dessutom att det verkar finnas en begränsad kunskap när det kommer till grundläggande sakfrågor kopplade till dödsstraffet.
Taiwans författningsdomstols dom om dödsstraffet har rönt kritik både av de som är för och emot, och dödstraff förblir en debatt i Taiwan. Tydligt är att detta avgörande beslut kommer att avgöra framtider, både för individer och samhälle. Tiden får utvisa om denna “kompromiss” permanenteras eller om det är ett steg bland flera mot ett avvecklande av dödsstraffet i Taiwan.