The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Att Sveriges valde att lägga ned sin röst i när FN:s generalförsamling röstade igenom en resolution som fördömer Israels ockupation av palestinsk mark har rönt debatt i den gånga veckan. Foto: Lara Torvi/Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 39: Politisk oenighet kring fredslösningar i Mellanöstern, chokladbojkott och Ukrainas framtid

I veckan har det osäkra omvärldsläget fortsatt att vara i fokus för debatten om globala frågor. Eskaleringen i konflikterna mellan Israel, Palestina och nu Hizbollah har debatterats flitigt från olika håll och vinklar, men inte ens inom de politiska partierna är medlemmarna ense om vägen framåt. Ekonomiskt stöd till efterkrigets Ukraina bör planeras redan nu menar en debattör, medan Rysslands intäkter bör strypas bland annat genom chokladbojkott.

Omröstningen i FN:s generalförsamling den 18 september då en majoritet av medlemsländerna röstade för en resolution om att Israel ska avsluta ockupationen av palestinsk mark har rört upp känslor.

Men inte ens inom de politiska partierna tycks den forna veckans debattörer vara överens om hur Sverige bör ställa sig till utvecklingen i Mellanöstern. I Svenska Dagbladet kritiserar de socialdemokratiska företrädarna Morgan Johansson och Evin Incir regeringens beslut att lägga ned Sveriges röst i FN:s generalförsamling.

– Regeringens selektiva hållning till internationell rätt riskerar att påverka förtroendet för Sveriges utrikespolitik negativt och undergräver Sveriges anseende globalt, skriver Johansson och Incir.

Full enighet verkar dock inte råda inom Socialdemokraterna. I samma tidning svarar Kristofer Åberg, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, att beslutet att lägga ner Sveriges röst i FN inte borde ses som en höger/vänster-fråga och hänvisar till att många andra länder med socialdemokratiskt ledarskap lade ner sin röst. I hans mening hade ett ja till resolutionen krävt mer balanserade skrivningar.

– Resolutionen underlättar alltså för Hamas, tar inte hänsyn till Israels trygghets­behov (tvärtom sägs att Israel inte har rätt att försvara sig) – och försvårar möjligheterna till en tvåstats­lösning, skriver Åberg.

I Dagens ETC reagerar Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Jacob Risberg i sin tur på den nya utrikesminister Maria Malmer Stenergards (M) uttalande att domstolar ska avgöra om Israels svar på Hamas attack är proportionerligt. De påminner om att den internationella domstolen (ICJ) redan uttalat sig i frågan och ger fem konkreta förslag på hur Malmer Stenegard pressa Israel mot en fredlig lösning.

– Kräv att EU:s associeringsavtal med Israel pausas. Avtalet har en klausul om mänskliga rättigheter som Israel idag bryter mot, skriver de tre miljöpartistiska representanterna.

Utvecklingen i Libanon

Emedan konflikten mellan Israel och Hizbollah intensifieras så påminner Isobal Hadley-Kamptz i Dagens Nyheter om Hizbollahs historia som inkluderar sexuellt våld, trafficking och antidemokratiska tendenser. Fiendens fiende är inte alltid en vän, tvärtom är många av dem som är för Palestinas sak inte några större beundrare av Hizbollah, menar hon.

I Expressen försvarar Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman Israels agerande i Libanon och hänvisar till Hizbollah är en terrororganisation som kontinuerlig attackerat Israel sedan den 8 oktober 2023, vilket ska ha drivit omkring 70 000 israeler från sina hem.

– Inför Hizbollahs angrepp gör Israel vad vilken suverän nation som helst skulle göra – värnar säkerheten för alla sina medborgare, både judar och araber, skriver Ambassadör Nevo Kulman.

I en osignerad ledare i Dagens Nyheter diskuteras kopplingarna  mellan Iran och Hizbollah, men också hur Israels attacker kan leda till bakslag. När Israels attacker i Libanon leder till många fler civila offer riskerar det tidigare så svaga stödet för Hizbollah att stärkas.

Framtiden för Ukraina och Ryssland

Med under två månader kvar till valet i USA argumenterar Dagens Nyheters ledarredaktion att resultatet av valet i USA kommer påverka kriget i Ukraina. De menar att ett USA under Trump riskerar att spela Putin i händerna.

– Det är extremt olyckligt, och en enorm framgång för Vladimir Putin, att Ukraina blir en del av det pågående amerikanska och globala kulturkriget, skriver de.

Stefan Fölster blickar längre framåt i tiden och beskriver i Svenska Dagbladet hur tiden efter kriget mellan Ryssland och Ukraina kan komma att se ut. Redan nu borde en efterkrigsstrategi förberedas och Ukrainas EU-medlemskap påskyndas. Medan Ryssland bör vara föremål för fortsatta sanktioner ska Ukraina stöttas upp menar han.

– Efter en fred kommer Ukraina sannolikt att uppleva en ekonomisk boom, vilket också avsevärt stärker väst, skriver Fölster.

Några som också diskuterar ekonomiska påtryckningar mot Ryssland är Håkan Gergils, ekonom, Uliana Gottlieb, forskare, och Marcus Hernhag, bloggare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Att Mondelez fortfarande säljer europeisk producerad choklad i Ryssland genererar troligen stora skatteintäkter för den ryska statskassan samtidigt som transparensen kring företagets ryska intäkter och skatteinbetalningar minskar. De uppmanar till bojkott av Mondelez, tillverkare av bland annat Marabouchoklad.

– Den 8 juli i år använde Ryssland en Kh-101-missil som skadade ukrainska barn och dödade vuxna på Ukrainas största barnsjukhus Okhmatdyt. Med bara vinstskatten till ryska statskassan skulle Mondelez kunna finansiera minst fem sådana dödliga attacker, skriver debattörerna.

 

Utvecklingen i Mellanöstern

”Svagt att lägga ned Sveriges röst”
Morgan Johansson och Evin Incir, Socialdemokraterna, Svenska Dagbladet

”Hets mot Israel försvårar en tvåstatslösning”
Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelsvänner, Svenska Dagbladet

Fegt duckande för flagrant folkrättsbrott
Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin och Jacob Risberg, Miljöpartiet, ETC

Israel försvarar även Sveriges säkerhet
Ambassadör Ziv Nevo Kulman, Israels ambassad i Stockholm, Expressen

Sexslavar, knarkhandel och krigsbrott – det här är Hizbollah
Isobel Hadley Kamptz, Dagens Nyheter

Israels attacker kan gynna fanatiker och ayatollor
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Ryssland och Ukraina

Just nu är det enkelt – Demokraterna stöttar Ukraina, Republikanerna stöttar Trump
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

”Fortsätt att bojkotta Marabou”
Håkan Gergils, Uliana Gottlieb och Marcus Harnhag, Svenska Dagbladet

Tänk efter före fred i Ukraina
Stefan Fölster, Svenska Dagbladet

Irans hackerattack mot Sverige

”Sverige måste våga slå tillbaka mot Iran”
David Bergman, överstelöjtnant,
Patrik Fältström, Netnod,
Anders Löfberg, pensionerad brigadgeneral,
Patrik Oksanen, tankesmedjan Frivärld,
Johan Wiktorin, Intil,
Dagens Nyheter

Irans angrepp mot oss måste få konsekvenser
Anders Lindberg, Aftonbladet

Politik i världen

Den fria världens fiender samarbetar målmedvetet – Väst måste svara
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

En ödesmånad tills Georgien väljer väg
Huvudledare, Sydsvenskan

Framtiden för biståndet

Bistånd: Blir det bättre med färre mellanled?
Göran Holmqvist, tidigare enhetschef Sida, Global Bar

 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: