The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Ebba Busch (KD) nämnde olika fred- och säkerhetsfrågor sitt partiledartal i Almedalen under fredagskvällen, däribland Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges Natoansökan. “Rysslands utsikter till inflytande i Sverige ska vara noll”, sa hon. I övrigt fokuserade hon mestadels på inrikespolitik i talet. Foto: Charlee Salmelin.

Ebba Busch (KD) om Sveriges Natoansökan: “Turkiet ska vara tacksamma”

Ebba Busch (KD) berörde både Rysslands invasion av Ukraina och Turkiet i sitt partiledartal i Almedalen under fredagskvällen. Majoriteten av talet handlade dock om inrikespolitiska frågor och globala frågor lyftes endast med svenska intressen i fokus.

Likt övriga partiledare stod kriget i Ukraina på agendan i Ebba Buschs tal i Almedalen. Utöver att utlova fortsatt stöd till det ukrainska folkets kamp för frihet berörde hon Sveriges förhållningssätt till Ryssland och “förövarna i Kreml”.

– Ukrainas folk längtar inte efter repression och förtryck. De längtar efter frihet. Frihetens klockor ringer över Visby. De ringer alltjämt i Kiev. Och snart kommer de även att göra det i Mariupol, i Donetsk och på Krim, utropade Busch.

I talet spådde hon en dyster framtid för Ryssland i form av “årtionden av politisk, ekonomisk och kulturell isolering”. Hon klargjorde att svensk-ryska relationer inte kommer att återgå till något slags normalläge – så länge Putins regim sitter vid makten.

– Från och med nu ska allt vårt utbyte, alla relationer med Ryssland ska ske utifrån svenska intressen och värderingar, sa hon.

Sverige kommer göra Nato starkare

– Ensam är inte stark, säkerhet byggs bäst tillsammans med andra, sa Ebba Busch angående att Sverige lämnar alliansfriheten genom sin ansökan till Nato.

Med våra vapensystem och stridskrafter menade hon att “Turkiet ska vara tacksamma för den hjälp Sverige kan ge”, och påstod att Sverige kommer göra hela Nato starkare.

“Made in Sweden

Ebba Busch berörde även klimatfrågan i korthet utifrån ett handelsperspektiv. Hon lyfte problematiken kring byråkrati som gör att svenska investeringar hamnar utomlands, och menade att Sveriges fossilfria energi gör att svensk industri fördelaktigt ger mindre koldioxidutsläpp än andra länder. KD-ledaren fastställde avslutningsvis att “svensktillverkat är framtiden – för jobben, för ekonomin och för klimatet”.

Dela det här: