The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Protester mot Olympiska sommarspelen i Peking 2008, då med särskilt tryck för Kinas roll i Darfurkonflikten, i Myanmar och landets behandling av tibetaner. Att vinter-OS ska hållas i Kina i februari 2022 har också väckt reaktioner. Foto: Peter M. Källa: Flickr.

Nyhet

Flera länder bojkottar vinter-OS i Peking

Den 4 februari samlas många av världens främsta atleter när vinter-OS drar igång. Men det faktum att sportevenemanget kommer hållas i Kinas huvudstad Peking har mötts av flertalet diplomatiska bojkotter från västerländska länder, på grund av de människorättskränkningar som sker i landet.

Folkmordet mot uigurer i Xinjiang, förföljelsen av tibetaner och inskränkningarna av demokratin i Hong Kong. Dessa är några av händelserna som flertalet västerländska länder, med USA i spetsen, säger är anledningen till deras diplomatiska bojkott av vinter-OS 2022 i Peking.

Det var i början av december som Biden-administrationen tillkännagav att inga tjänstemän från USA skulle delta i evenemanget på grund av Kinas ”pågående folkmord och brott mot mänskligheten i Xinjiang och andra människorättskränkningar”. Sedan dess har bland annat Belgien, Storbritannien, Kanada, Japan och Australien slutit upp bakom bojkotten. Senaste tillskottet är Danmark som också vill markera mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Inga svenska tjänstemän kommer heller vara på plats i Peking, detta hänvisar man dock till covid-situationen i världen.

Bojkotten stöttas av flera organisationer och föreningar, däribland World Uyghur Congress, Free Tibet, Stand With Hong Kong och Keep Taiwan Free. Under hashtaggen #NoBeijing2022 uppmanar de fler länder till bojkott och atleter till att utbilda sig om vad som händer i Kina.

– Den Internationella Olympiska Kommittén har försatt atleter i en omöjlig position genom att tillåta 2022 års vinter-OS att hållas mot bakgrund av allvarliga och allt värre människorättskränkningar. Vi uppmanar atleter till att ta reda på mer om vad som händer och bli allierade, säger de över 80 organisationerna på sin gemensamma hemsida.

Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter har utlöst diplomatisk bojkott av det populära sportevenemanget. Vissa menar dock att en sådan bojkott är fel väg att gå. Foto: Department for Digital, Culture, Media and Sport. Källa: Flickr.

Alla håller dock inte med om att en bojkott är rätt väg att gå. Sebastian Coe, chef för den internationella friidrottsorganisationen World Athletics, menar att en bojkott skulle vara ett misstag och dessutom vara meningslös. Istället förespråkar han dialog och relationer mellan länderna. Sebastian Coe menar att vi måste vara realistiska i dessa frågor, och att det alltid kommer finnas kulturella, politiska och sociala utmaningar när evenemang ska hållas över hela världen. Där kan dock idrotten spela en viktig roll, menar han.

– Jag har gång på gång bevittnat vilken inverkan idrotten har haft… Helhetseffekten kan ibland vara ganska djupgående, säger han till The Guardian.

Kinas regering har tidigare varnat för att de länder som genomför bojkotten kommer att få ”betala priset” för det, och den kinesiska journalisten Chen Weihua har uppmanat Kina till att bojkotta sommar-OS i Los Angeles år 2028. De anklagelser om människorättskränkningar som riktas mot landet slås också bort som lögner, fabricerade av anti-kinesiska krafter. Inför det stundande sportevenemanget har landets utrikesminister sagt att ”några västerländska politikers politiska manipulering kommer inte skada entusiasmen inför OS, utan kommer bara exponera deras egna fulhet”.

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten