Sverige betraktas ofta som bäst i världen i undersökningar gällande både entreprenörskap och utvecklingssamarbete. På senare tid har allt fler satsningar gjorts med målet att kombinera de två medlena. Norrsken och Hand in Hand är två aktörer som arbetar för att främja socioekonomisk utveckling i Rwanda, Kenya och Zimbabwe med entreprenörskap som främsta medel.
Efter att ha genomlevt hungersnöden i Bangladesh 1974 beslöt sig Muhammad Yunus för att ge sig in i kampen mot fattigdom. Kort därefter grundade han banken Grameen Bank med visionen om att dela ut små lån med enkla villkor, så kallade mikrolån, till fattiga invånare – en vision som han kom att tilldelas Nobels fredspris för 2006.
Svaren kring hur global fattigdom bäst bekämpas är många. Frågorna är ännu fler. Men idag delar många Muhammad Yunus grundantagande om hur möjligheten till entreprenörskap kan hjälpa individer och samhällen ur fattigdom. Stiftelsen Norrsken och organisationen Hand in Hand är två aktuella aktörer som arbetar för att exportera den svenska entreprenörsandan i syfte att förbättra livsvillkor runt om i världen.
Vill göra Kigali till en stad för “impact unicorns”
Den svenska stiftelsen Norrsken har som mål att göra livet bättre för en miljard människor genom att hjälpa entreprenörer att lösa samhällsproblem. I slutet av 2021 öppnade stiftelsen sitt första center för innovation och entreprenörskap utanför Stockholm och Sverige. Valet föll på Rwandas huvudstad Kigali, och Norrsken Östafrikas VD, Pascal Murasira, har stora förhoppningar för satsningen.
– Vi tror att Kigali är på väg att bli ett av Afrikas ledande kluster för nystartade företag och innovation, och vi vill hjälpa till och accelerera den utvecklingen, säger han.
Även Rwandas minister för informations- och kommunikationsteknik och innovation, Paula Ingabire, välkomnar initiativet. Vid invigningen framhöll hon att initiativet kommer främja så väl entreprenörskap som innovation i Rwanda. Men vad innebär det rent konkret?
Satsningen innebär ett nytt kontorshotell där entreprenörer ges möjlighet till finansiering, mentorskap och nätverkande. Slutmålet är att skapa förutsättningar för så kallade impact unicorns – nystartade företag vars värde överstiger en miljard kronor och som drivs med syftet att tackla problem, eller skapa lösningar, med stor samhällelig betydelse. Norrskens VD, Erik Engellau-Nilsson, poängterar att definitionen av vad detta är kan vara bredare i Kigali än Stockholm.
– Entreprenörskap i Kigali är impact. Om du bara skapar jobb så är det impact, om du utvecklar e-handel i området så är det impact, om du gör lantbruket smartare med agritech så är det impact, säger han.
När Norrsken väljer vilka företag i Rwanda de ska investera i är möjligheterna därför både större och fler än i Europa.
Hand in Hand satsar på kvinnor
Om Norrsken satsar högt så satsar Hand in Hand brett. Målet är att främja inkluderande och hållbar utveckling och för att åstadkomma det krävs kvinnor.
Hand in hand hänvisar till studier i vilka det har konstaterats att män enbart spenderar 30 procent av sin inkomst på sin familjs välbefinnande, medan kvinnor spenderar 90 procent av sin inkomst. En investering i kvinnligt entreprenörskap är därför en investering i så mycket mer – i skola, i sjukvård och i samhället.
Organisationen är aktiv i Kenya och Zimbabwe, där de utbildar kvinnor i entreprenörskap. Genom att dela ut mikrokrediter möjliggör de även för kvinnor att starta egna företag. På så vis skapas inte bara försörjning till individuella familjer, utan även arbetstillfällen på samhällsnivå. Detta har blivit särskilt viktigt efter den globala pandemin, då antalet människor i extrem fattigdom har ökat för första gången detta millennium, enligt Världsbanken.
I samarbete med parter så som Håll Sverige Rent arbetar organisationen även för att kombinera fattigdomsbekämpning med miljöarbete. Genom att utbilda småskaliga jordbrukare i hållbar odling och skapa lönsamma produkter av avfall träffar organisationen in inte bara ett, utan flera, av FNs hållbarhetsmål.
Medan debatten om bistånd är i ständig förändring, är människors behov av en inkomst – för att äta sig mätta, för att skicka sina barn till skolan, för att vaccinera sig – konstant. Är entreprenörskap det nya biståndet? Det återstår att se. Men i tider då klimatskillnader väntas göra förutsättningarna i många afrikanska länder än mer oräkneliga och den globala pandemin har slagit de utan marginaler allra värst, lyser Norrsken och Hand in Hand extra starkt.
Sverige, utvecklingssamarbete och entreprenörskap
2020 raknades det svenska utvecklingssamarbetet som världens bästa. Mätningen, som utförs årligen av Center for Global Development (CGD), rankar hur länder bidrar till utveckling i låginkomstländer.
Gällande företagande har Sverige bland annat rankats högst i Forbes lista över länder som är bäst för företagande.