Folkets revolution i Sudan togs i våras över av militären och ledde till en massaker. Aktivister i regionen menar att EU har gett stöd till förövarna genom en biståndsfond som etablerades för att kontrollera migrationen i Europa.
Den 3 juni i år stormade sudanesiska paramilitärer en demonstration i huvudstaden Khartoum och dödade över 100 civila. Fler än 700 skadades och över 70 våldtäkter rapporterades i samband med massakern. Flera kroppar dumpades i Nilen i ett försök att mörklägga attacken. Sudan har letts av en militär övergångsregering (TMC) sedan den 11 april i år, då diktatorn Omar Al-Bashir avsattes i en militärkupp efter 30 år vid makten.
Kuppen följde ett år av folkliga protester mot Bashir. Demonstrationerna började när priser på vanliga hushållsvaror höjdes, men prisökningen var bara gnistan som tände elden. Missnöjet mot Bashirs regering och de ekonomiska förutsättningarna fanns redan där.
Demonstrationerna drevs av befolkningen, främst kvinnorätts- och ungdomsorganisationer, men det var militären som avlägsnade Bashir från makten och fängslade honom. Efter kuppen meddelade militären att de skulle agera som en övergångsregering i två år. De införde också ett undantagstillstånd, hävde konstitutionen och satte ett utegångsförbud.
Ledaren för övergångsregeringen TMC är Abdel Fattah al-Burhan, men i själva verket leds regeringen av vice ledaren Mohamed Hamdan Dagalo, mer känd som Hemeti. Hemeti ledde den regeringsstödda och mycket våldsamma Janjaweedmilisen under Darfurkonflikten. Han startade också den paramilitära styrkan Rapid Support Forces (RSF) som består av Janjaweed-medlemmar.
EU-pengar ska stoppa migration
Sudan är ett transitland för många migranter från angränsande länder och därför en mottagare av EU:s Emergency Trust Fund for Africa (EUTF for Africa). Biståndsfonden etablerades efter flyktingströmmen till Europa 2015 för att ”bemöta källorna till irreguljär migration och destabilisering i Afrika”. Sverige bidrog 3 miljoner euro till denna fond och sitter i fondens styrelse.
– Det verkar som alla principer, värderingar och målsättningar för biståndet kastas över bord när EU prioriterar att hindra flyktingar och migranter att komma till EU, menar Magnus Walan, policyrådgivare på Diakonia.
Genom EUTF for Africa går 217 miljoner euro till Sudan, varav 13 miljoner är öronmärkta för olika migrationshanteringsprojekt. Enligt forskare har en del av de här pengarna gått till Hemeti och RSF-milisen som har stoppat migranter vid Sudans gräns till Libyen. Milisen har kritiserats av bland annat Human Rights Watch, för sina våldsamma metoder.
EU svarade på kritiken med att man inte ger medel till den sudanesiska regeringen utan till samarbetspartners såsom civilsamhällesorganisationer, NGO:s och internationella organisationer på plats i Sudan. En talesperson för EU-kommissionen sa att varken övergångsregeringen eller RSF-milisen får några EU-pengar.
Better Migration Management-projektet, som finansieras genom EUTF for Africa, målar dock upp en annan bild. I projektbeskrivningen står det att syftet med projektet är att ”stödja de nationella myndigheterna i hanteringen av migrantsmugglingen och människohandeln inom och från Afrikas horn”. Hemeti har också sagt att EU ”förlorar miljoner på att bekämpa migration, det är därför de måste stödja oss”.
Better Migration Management tar dock upp RSF som ett riskmoment och att projektet i Sudan ska förhindra finansiering av både RSF och statlig korruption. Men aktivister i regionen menar att EU har finansierat och stöttat milisen. De beskriver det i ett öppet brev till EU-kommissionens ordförande Donald Tusk.
I ett pressmeddelande den 17:e juni, la EU ansvaret för massakern i Khartum på övergångsregeringen TMC och fördömde deras våldsamma metoder. De skrev också att en civilledd övergångsregering är den enda de är beredda att samarbeta med.
Samtidigt visar projektbeskrivningarna att EU har prioriterat migrationshantering, väl medvetna om att pengarna kan gå till att finansiera våldsamma grupper.
– EU är medvetna om komplexiteten, men trots det så jobbar man fortfarande med dessa projekt, menar Madeleine Winqvist, rådgivare och samordnare för EU-finansiering på Concord Sverige.