The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Migranter som försöker korsa Medelhavet i överfull flotte

Många migranter i Libyen försöker ta sig över Medelhavet i överfulla båtar. En del stoppas av den libyska kustbevakningen, som finansieras av EU.

Debatt

Ta ansvar för migranterna i Libyen, EU!

För migranter går en av få vägar till EU genom Libyen och över Medelhavet. Situationen i Libyen är horribel och många migranter dör på havet. Nu måste EU ta ansvar. Gör det möjligt att söka asyl utanför EU:s gränser och låt fler få komma som arbetskraftsinvandrare, skriver Louise Grabo som kandiderar till EU-parlamentet för Centerpartiet.

För två år sedan var jag bosatt i Tunis i Tunisien och hade min praktik på den svenska ambassaden där. Den svenska ambassaden i Tunisien är även ansvarig för Libyen och bevakar situationen där. Jag har sedan mitt halvår i Tunisien följt situationen i Libyen – hur oroligheterna utvecklats och de interna stridigheterna ökat.

Sedan EU kapat vägen in till Europa från Turkiet – genom ett kritiserat avtal med Turkiet och landets president Erdogan – har den vanligaste vägen till Europa stängts. En av få vägar kvar idag är vägen över Medelhavet från Libyen. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR dog 2018 i genomsnitt sex personer på Medelhavet varje dag. Det är människor som flyr från krig och förtryck och vill söka sig ett bättre liv i Europa. Samtidigt utnyttjar smugglare och kriminella nätverk flyktingar för att tjäna pengar. De utnyttjar oerhört utsatta människor.

Konflikter trappas upp

I Libyen blir situationen allt mer ohållbar. Efter Khaddafis fall 2011 och den arabiska våren är det flera militanta grupper som försöker ta kontrollen över landet. Den FN-ansedda regeringen i västra delarna av landet, med säte i Tripoli, har förlorat kontrollen. Den hotas främst av krigsherren Kahlifa Haftars och hans styrkor som har sin bas i Benghazi.

Haftar och hans välutrustade trupper har den senaste tiden gjort anfall mot Tripoli där den FN-stödda regeringen försöker försvara makten. Anfallen påverkar civila och i väldigt stor utsträckning människorna som är fast i flyktinglägren i Tripoli. Den militära upptrappningen som sker i Libyen just nu bör tas på allvar. Effekterna av vad som händer i Libyen är väldigt aktuella för EU, inte minst när det kommer till migrationspolitiken.

Horribelt i flyktinglägren

Militanta grupper har kontroll över flera flyktingläger i Libyen där flyktingar och migranter låses in. Bara i Tripoli tros det, enligt Läkare Utan Gränser, finnas 8 000 flyktingar i flyktinglägren.

Standarden i flyktinglägren är horribla. Många människor trängs på en liten yta, med liten tillgång till vatten och mat. Det har också kommit rapporter om övergrepp, tortyr och våld mot flyktingarna, något som främst drabbar kvinnor och barn i flyktinglägren.

Det är också till flyktinglägren människor skickas tillbaka om de hittas av libyska kustbevakningen i deras försök att med enkla båtar ta sig över Medelhavet. Det är den kustbevakning som EU är med och finansierar. EU måste sluta ge pengar till Libyen och istället ge bistånd till organisationer som kan gå in och hjälpa människor i flyktinglägren i Tripoli.

Men förutom detta måste EU få till ett gemensamt migrationspolitiskt ramverk. Alla EU-länder måste ta gemensamt ansvar för att tillsammans klara migrationspolitiska strömningar. För människor kommer inte sluta röra sig i världen. Förutom krig och förtryck kommer vi se en ökad migration på grund av klimatkrisen. Enligt UNHCR beräknas det finnas 200 miljoner klimatflyktingar i världen 2050. Därför bör världssamfundet bygga upp system så att människor kan röra sig globalt.

Måste finnas lagliga vägar till EU

Min och Centerpartiet ambition är att skapa lagliga vägar till EU. Den bästa lösningen enligt mig är att EU ska öppna kontor utanför EU, exempelvis i Tunis. På så vis skulle flyktingar och migranter kunna ta sig dit för att söka asyl, slippa sätta sig i bräckliga båtar över Medelhavet och enkelt och säkert kunna ta sig till EU.

Vi vill också utöka arbetskraftsinvandringen till EU. För de människor som inte tillåts asyl, utan kommer som “ekonomiska migranter”, bör det finnas andra vägar för att komma till EU. Många europeiska länder behöver arbetskraft. Vi vill därför utöka det ”blue card-system” som finns för arbetskraftsinvandring till EU idag och som funnits sedan 2009. Blue card gäller för människor utanför EU som vill ha ett arbetsvisum. Dessvärre gäller det bara för högkvalificerade arbeten. Jag vill utvidga det till att inkludera alla typer av arbeten – inte bara högkvalificerade jobb som idag.

EU har stora utmaningar de kommande åren, men enligt mig är migration en av de viktigaste. Jag tänker inte ge mig förrän EU får i kraft ett nytt migrationspolitiskt ramverk där alla tar ansvar, där vi har lagliga vägar till Europa och där inte en endaste människa ska behöva dö på Medelhavet.

Detta är en debattartikel. Skribenten svarar för analys och åsikter i texten.

Vill du också skriva en debattartikel till Utvecklingsmagasinet? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten