Militarism har inte bara att göra med försvaret. Militarisering handlar främst om idéer, och en av de vanligaste är idén om att den naturliga beskyddaren är en maskulin man. På vilka sätt är idéer om kön, säkerhet och utveckling militariserade? Och hur påverkas biståndet? Cynthia Enloe är en globalt erkänd feministisk forskare. Hon gästade FUF den 25 oktober 2017.
Läs mer »
24 oktober, 2017, FUF-podden
En utmaning i biståndets genomförande har under en lång tid varit hur man å ena sidan ska värna om samarbetspartners ägarskap och å andra sidan kunna visa på att just det svenska biståndet ger snabba och mätbara resultat. Therese Brolin har skrivit doktorsavhandlingen ”Ownership or Donorship?” och Joakim Molander är utvärderingschef på Sida. Seminariet arrangerades av FUF och Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) och ägde rum den 24 oktober 2017.
Läs mer »
23 oktober, 2017, FUF-podden
Av: Magnus Lundström och Vendela Runold
Tanken med vetorätten i FN:s säkerhetsråd var att skydda stormakternas suveränitet, men idag används vetot i stället ofta för egenintressen och politiskt spel. Sverige måste verka för en attitydförändring i vetofrågan, skriver Vendela Runold och Magnus Lundström från kampanjen Stop Illegitimate Vetoes.
23 oktober, 2017, Debatt
Av: Mikael Eriksson
Kampen mot militanta grupper som Daesh i Irak är tätt sammanvävda med villkoren för de enskilda medborgarna i landet. Trots det är samordningen mellan Sveriges militära och civila stöd dålig. Vi måste öka dialogen och sluta med stuprörstänkandet inom svensk statsförvaltning, skriver forskaren Mikael Eriksson.
19 oktober, 2017, Debatt
Av: Nnimmo Bassey och Pat Mooney
Det industriella jordbruket föder knappt 30 procent av jordens befolkning, men använder 75 procent av jordbruksmarken och är dessutom en stor klimatbov. Vi måste få ett stopp på utsläppen och satsa på småjordbrukarna – för både klimatets och matsäkerhetens skull, skriver de två Right Livelihood-pristagarna Pat Mooney och Nnimmo Bassey.
16 oktober, 2017, Debatt
Sedan början av 2015 har det skett stora förändringar i EU:s migrationspolitik. EU går mot en allt mer inhuman migrations- och flyktingpolitik, där allt fler beslut speglar EU-ländernas ovilja att välkomna migranter och bevilja asyl till människor på flykt, berättar Jessica Poh-Janrell på organisationen CONCORD Sverige. Seminariet ägde rum den 9 oktober 2017.
Läs mer »
10 oktober, 2017, FUF-podden
Av: Lotta Sjöström Becker
I nästa års budget ökar Sverige resurserna för fredsbyggande, men de årliga satsningarna är fortfarande mindre än kostnaden för krigsövningen Aurora. Trots att regeringens nya strategi för hållbar fred handlar om att förebygga och förhindra återfall i väpnad konflikt så grundas den nationella säkerhetspolitiken på andra idéer. Sverige har allt att vinna på att försöka bygga en aktiv fredskultur – det är modern säkerhetspolitik, skriver Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen.
10 oktober, 2017, Debatt
Den länge rådande bilden av världen delad i ett rikt ”Nord” och ett fattigt ”Syd” stämmer allt sämre, och världen möter nya och växande utmaningar som ställer krav på gemensamt agerande. Vad innebär dessa förändringar för det bilaterala biståndet framöver? Lyssna till Sidas generaldirektör Carin Jämtin när hon ger sin syn på framtidens bistånd. Seminariet ägde rum den 6 oktober 2017.
Läs mer »
5 oktober, 2017, FUF-podden