The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Sverige importerar kärnbränsle från Ryssland, något som MP använder som argument mot M, KD, L och SD:s vilja att storsatsa på kärnkraften. Foto: Canva.

Aktuell debatt

Vecka 6: Kritik mot satsning på kärnkraft – kan göra Europa mer beroende av Ryssland

Den svenska kärnkraftsdebatten har blivit en säkerhethetsfråga som kopplas till Ryssland och Putins inflytande över Europa. Samtidigt så har debattörer under den gångna veckan lyft att i skuggan av krisen i Ukraina så riskerar Rysslands inflytande att även slå rot i Belarus.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill se en storsatsning på kärnkraften i Sverige under nästa mandatperiod. Detta skriver partiledarna i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De menar att kärnkraften har en avgörande roll i att bidra till fossilfri energi, samtidigt som det skapar rimliga elpriser åt Sveriges invånare.

Samtidigt varnar Miljöpartiet i en debattartikel på Aftonbladet för att en satsning på kärnkraft kan ha säkerhetsmässiga problem och intensifiera Europas beroende av Ryssland i energiproduktionen. Detta eftersom drygt hälften av den svenska importen av uran kommer från Ryssland och ryska företag med kopplingar till Vladimir Putin.

– Att inte importera Putins uran skulle sätta rejäla käppar i hjulet för högerns högt eftertraktade utbyggnad av den svenska kärnkraften, men detta låtsas de borgerliga partierna inte om, skriver representanterna för Miljöpartiet. 

Vidare så riktar Centerpartier kritik mot Moderaterna i Omvärlden debatt, efter att M har ställt sig positiva till EU:s förslag kring att klassa naturgas som hållbar energi. Centerpartisterna menar att, förutom de negativa klimateffekterna och skenande elpriserna som naturgas bidrar till, så blir detta en säkerhetspolitisk risk – eftersom den senaste tidens utveckling med Ukraina har visat att Europa är beroende av gas från Ryssland för att upprätthålla sin energiförsörjning.

– Att Europa inte helt och hållet står för sin egen energiproduktion gör oss sårbara för Putins nycker, skriver Centerpartiets Rickard Nordin och Emma Wiesner.

Belarus och det säkerhetspolitiska läget

Linda Jerneck skriver i en krönika i Expressen att förutom Ukraina så kan Belarus också komma att bli en bricka i Putins politiska maktspel i Europa. Efter att Putin på senare tid har stöttat Lukasjenko i att hålla sig kvar vid makten så finns det nu en risk att han har lyckats erövra ett större inflytande i landet, speciellt inom en nära framtid då Belarus ska rösta igenom en ny grundlag där bland annat kärnvapen kommer att tolereras allt mer.

Det är inte omöjligt att Lukasjenko får betala för Putins stöd med att tillåta att ryska kärnvapen placeras på belarusisk mark. Det skulle i ett slag göra Nato-länderna i Östeuropa och Baltikum ännu svårare att försvara, skriver Linda Jerneck.

Rysslands roll i svensk energiproduktion

“Utveckla kärnkraften – den har en nyckelroll”

Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch (KD), Svenska Dagbladet

Kärnkraftens vänner blundar för Putins uran

Per Bolund (MP), Jakop Dante (MP) och Maria Ferm (MP), Aftonbladet

“Moderaternas politik gynnar gasen från Putin”

Rickard Nordin (C)och Emma Wiesner (C), Omvärlden

Putins ord lugnade krisen – men EU bör vara oroliga

Mats Larsson, Expressen

Belarus och säkerhetspolitiken

Putins plan? Höll ögonen på Belarus

Linda Jerneck, Expressen

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: