Under den gångna veckan har flera debattörer reagerat på katastrofjordbävningarna som har drabbat Turkiet och Syrien – och diskussionen som har följt efter jordbävningarna. På bild: haveriet av en kollapsad byggnad i Diyarbakır, Turkiet. Foto: VOA. Källa: Wikimedia Commons.

Aktuell debatt

Vecka 6: Debattörer reagerar efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien

På svenska opinionssidor har flera debattörer vädjat om medmänsklighet och humanitärt stöd efter jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien. Även Rysslands krig i Ukraina har diskuterats efter intensiva robotattacker från Rysslands sida.   

Under den gångna veckans debatt har fokus på svenska opinionssidor riktats mot jordbävningsdrabbade Turkiet och Syrien. På svenska Twitter har ordet “karma” trendat, något som kritiseras av Ayla Löfving, juridikstudent med familj i de jordbävningsdrabbade områdena, på Expressens debattsida. Trots att Natoförhandlingarna har kört fast på grund av de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Turkiet är det inte rätt att döma ett helt lands befolkning för en mans politik, menar Ayla Löfving. Det är empatilöst och ger en uppgiven insikt om den medmänsklighet vi verkar ha förlorat, skriver hon.

Jordbävningsdrabbade områden i nordvästra Syrien får inte glömmas bort i hjälparbetet. Det skriver Therése Engström, generalsekreterare för International Rescue Committee (IRC) i Sverige och Harlem Désir, senior vice president för IRC i Europa, i Sydsvenskan. Syriens inbördeskrig har redan lett till fruktansvärda humanitära förhållanden, som förvärras ytterligare efter den kraftiga jordbävningen.

– Liksom jordbävningen inte tar hänsyn till gränser bör detta inte heller gälla omvärldens solidaritet, skriver de.

Sydsvenskans ledarskribent Heidi Avellan menar att katastrofen i Turkiet och Syrien inte får ta fokus från krigets Ukraina.

– Världen kommer att klara också det här, det gäller bara att orka hantera mer än en kris i taget. Minnas att medan barn måste räddas i Turkiet och Syrien regnar raketerna över barn i Ukraina, skriver hon.

Rysslands krig i Ukraina

Att Ryssland skulle intensifiera sin offensiv till årsdagen av deras invasion av Ukraina den 24 februari har Ukraina varnat för under en lång period, skriver Jonna Sima på Aftonbladets ledarsida. Hon refererar till en intervju av Sveriges Radio med den svenske sjukvårdaren Niels Erixon, som har varit ute på slagfältet i Ukraina. Erixon jämför kriget i Ukraina med första världskriget och beskriver erfarenheterna som “en mardröm”.

– Europas makthavare borde ställa sig frågan: Gör vi verkligen allt vi kan för att få slut på krigets vidrigheter?, skriver Jonna Sima.

Jordbävningsdrabbade Turkiet och Syrien

Turkiets sak blev också vår.

Heidi Avellan, Sydsvenskan

Som om krigen i Syrien och Ukraina inte räckte.

Huvudledare, Sydsvenskan

Omänskligt att kalla katastrof för “karma”

Ayla Löfving, juridikstudent med familj i de jordbävningsdrabbade områdena, Expressen

Människor i nordvästra Syrien får inte glömmas bort ännu en gång.

Therése Engström, generalsekreterare för International Rescue Committee i Sverige och Harlem Désir, senior vice president för International Rescue Committee i Europa, Sydsvenskan

Kriget i Ukraina

Fötterna ruttnar i krigets Ukraina

Jonna Sima, Aftonbladet

Och i Ukraina fortsätter kriget

Heidi Avellan, Sydsvenskan

Klimatkatastrof

Klimatet skenar – det är dags för revolution

Gudrun Schyman, Pontus Bergendahl och William Grönlund, talespersoner för Klimatalliansen, Aftonbladet

Migrationspolitik

EU-rätten får inte bli ett hinder för svensk migrationspolitik

Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister, Jessika Roswall (M), EU-minister, Dagens Nyheter

Varför sätter SD symbolpolitik framför Skånes bästa?

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot för Malmö, Jonny Cato (C), riksdagsledamot från Helsingborg, Birte Sandberg (C), gruppledare i regionfullmäktige, Charlotte Bossen (C), gruppledare i regionfullmäktige, Anton Sauer (C), gruppledare i Malmö kommunfullmäktige, Sydsvenskan

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: