När Kina var värdland för sommar-OS 2008 väcktes protester bland annat mot landets hantering av mänskliga rättigheter. Att landet nu anordnar vinter-OS har likaså skapat reaktioner. Foto: Kris Krüg. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 5: Vinter-OS väcker debatt om mänskliga rättigheter och Kinas pandemihantering

Under förra veckan satte vinter-OS i Kina igång, något som har väckt debatt om landets hantering av mänskliga rättigheter. Rysslands fortsatta påverkan på svensk och europeisk säkerhetspolitik har också diskuterats på svenska debatt- och ledarsidor under den gångna veckan.

Under fredagen hölls invigningsceremonin för Olympiska vinterspelen i Peking. Vinter-OS har väckt debatt om demokrati och mänskliga rättigheter, men också om Kinas pandemihantering.

Dagens Nyheters ledarredaktion skriver att de Olympiska spelen egentligen inte borde starta – både på grund av Kinas hantering av covid-19 och att spelen inte hör hemma i en diktatur.

– Eftersom numera i stort sett bara tyranner vill ställa upp som arrangörer, i hopp om en propagandaseger, måste spelens framtid på allvar ifrågasättas, skriver ledarredaktionen.

Ola Wong skriver i en krönika i Expressen att den bubbla som olympierna befinner sig i under årets vinter-OS är en illustration av Kinas relation med omvärlden. Han beskriver bland annat att utlänningar ska hållas bort från kineser, och att myndigheterna har uppmanat Pekingborna att inte vidröra de fordon som ska forsla OS-deltagarna, eller att ens hjälpa skadade personer vid en olycka.

– Propagandaapparaten har skrivit om historien för viruset som spreds från Wuhan till att det var utlänningar som tog smittan till Kina, skriver Ola Wong.

Sveriges politik gentemot Ryssland

Att militärjuntan i Mali har anlitat det ryska säkerhetsföretaget Wagnergruppen, som har nära koppling till Kreml, har också skapat debatt under den gångna veckan.

– Vi ska inte arbeta sida vid sida med ryska legosoldater, skriver Alexandra Anstrell, ledamot av riksdagens försvarsutskott (M), i en debattartikel i Aftonbladet.

Hon vill att regeringen ska agera omgående för att avsluta de svenska insatserna i Mali.

Även regeringens säkerhetspolitik och en eventuell Nato-option har fortsatt varit i fokus i debatten.

– Det är en paradox att regeringens fastslående att Sverige själv väljer säkerhetspolitisk linje, i praktiken både innebär motsatsen och ett accepterande av Kremls verklighetsbeskrivning, skriver Claes Arvidsson i en ledartext på Svenska Dagbladet.

Vinter-OS i Kina

Vinter-OS stärker Kinas aggressiva nationalism

Ola Wong, Expressen

Kina tar OS-guld – åtminstone i diktatur

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

Kinas brutalitet är inget tecken på styrka

Mattias Svensson, Svenska Dagbladet

Svensk politik och Ryssland

Ryska posten kräver enat svar.

Heidi Avellan, Sydsvenskan

Ta hem de svenska soldaterna från Mali

Alexandra Anstell, Aftonbladet

Sveriges regering fixar kravet från Moskva

Claes Arvidsson, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: