The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Slopande av enprocentsmålet är fortsatt föremål för debatt på svenska opinionssidor. Foto: Frankie Fouganthin. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 47: Debattör om slopandet av enprocentsmålet: ”Andefattigt”

Slopandet av Sveriges enprocentsmål för biståndet har debatterats i flera svenska medier under den gångna veckan. Protesterna i Iran har fortsatt att vara föremål för debatt, bland annat då Ardalan Shekarabi (S) menade att Sveriges regering bör skärpa sanktionerna mot landet.

Sveriges enprocentsmål, det vill säga att en procent av den svenska bruttonationalinkomsten (BNI) ska läggas på internationellt bistånd, avskaffades tidigare i år av regeringen ledd av Ulf Kristersson (M). David Nilsson, docent i teknik- och vetenskapshistoria vid KTH och tidigare Sida-anställd, anser att det regeringen hittills har signalerat kring biståndet mer verkar vara ett inskränkt egenintresse, snarare än ett upplyst.

– Fördelar för svenskt näringsliv, stötta återvandring, påtryckning i utvisningsärenden. Detta i en värld präglad av genuint globala utmaningar: klimat, artdöd, säkerhet, demografi och hälsa. Det är så andefattigt att man häpnar, skriver han.

Samtidigt menar han att utvecklingen är helt logisk sett i ett längre perspektiv.

– Ekonomisk och politisk makt har sedan årtionden glidit ur händerna på västvärldens regeringar till förmån för Kina, Indien, globala industriföretag och tech-jättar.

Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, skriver om att även Socialdemokraterna överger enprocentsmålet i sitt budgetförslag. Han menar att partiet nu har förstått att biståndsbudgetens pengar gör bättre nytta på annat håll.

Partiet visar att de är beredda att skära ner på befintliga stöd och bidrag när så krävs, för att värna mer grundläggande offentliga åtaganden. Det är förvisso något annat än vad de sade under valrörelsen, men likafullt en välkommen förbättring, skriver han.

Ardalan Shekarabi (S) kräver sanktioner mot Iran

Sanktionerna mot Iran är inte tillräckliga, skriver Ardalan Shekarabi (S), i ett öppet brev till utrikesminister Tobias Billström (M) i Expressen. Enligt Ardalan Shekarabi borde Sverige utnyttja “den enighet som finns i frågan” för att införa sanktioner mot regimföreträdares familjemedlemmar som “fortsätter att leva lyxliv i västvärlden”.

Fotbolls-VM skapar reaktioner

Förra veckan spelades, enligt aktuellt, “en av VM:s mest politiska matcher”, nämligen den mellan England och Iran. Matchen har i efterhand debatterats utifrån Fifa:s beslut om att neka spelare att bära regnbågsbindeln, och utifrån de iranska spelarnas motvilja till att sjunga den iranska nationalsången som spelades innan matchstart. Detta tolkades som en protest mot den iranska regimens agerande mot protesterna i landet.

Slopandet av enprocentsmålet  

Enprocentsmålet avskaffas – Sverige måste hitta en ny roll i världen

David Nilsson, OmVärlden

Värna enprocentsmålet

Sofia Hvittfeldt, Sydöstran

Välkommet socialdemokratiskt skifte om biståndet

Mattias Svensson, Svenska Dagbladet

Sanktioner mot Iran

Diktaturens familjer lever lyxliv i väst

Ardalan Shekarabi (S), Expressen

Fotbolls-VM i Qatar

VM i Qatar är destillerad cynism i skenhelig förpackning

DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

Fotbolls-VM ställer sig på förtryckarnas sida 

Lisa Magnusson, Dagens Nyheter

Förbunden borde ha synat Fifas diktaturkrypande.

Moa Berglöf, Sydsvenskan

När fotboll och dejtande blir politik

Ledarredaktionen, Svenska Dagbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten