Striderna fortsätter i Israel och Palestina, och under förra veckan förbjöd Chalmers tekniska högskola studenter och anställda från att delta i politiska manifestationer – vilket möttes av omfattande kritik. Samtidigt har svenska universitetsstudenter och anställda krävt att regeringen och lärosäten ska bojkotta Israel genom att avsluta forsknings- och utbytessamarbeten.
Chalmers tekniska högskola meddelade under tisdagen förra veckan att politiska manifestationer och politisk affischering förbjuds såväl i universitetets lokaler som på campus i stort. Rektor Martin Nilsson Jacobi hänvisade till det spända omvärldsläget och att beslutet togs i förebyggande syfte då Israel-Palestina-konflikten väcker starka känslor. Han menade att universitetet vill undvika polarisering och att anställda och studenter ska kunna känna sig trygga. Beslutet blev dock mycket omdiskuterat och Chalmers valde under lördagen att häva förbudet.
Några som ställde sig kritiska till förbudet var Linnea Dubois, förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet, och Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter.
– I förbudets spår gror bara radikalisering, politikerförakt och i förlängningen en urholkad demokrati, skriver de i en debattartikel i Göteborgs-Posten.
Även flera av de politiska studentförbunden tog ställning mot förbudet. I en debattartikel i Aftonbladet uttryckte MP, S, C, L, M och KD:s studentförbund en oro för att förbudet inte bara skulle skada studenterna, utan hela den svenska demokratin, och krävde att högskolan skulle backa från sitt beslut. I en ledare i Dagens ETC uttryckte även Andreas Gustavsson en oro för beslutets påverkan på demokratin:
– Jag skulle vilja kalla den här processen för ett fientligt övertagande av tolkningsföreträde, där de första måltavlorna också utgör vår demokratis fundament, skriver han.
Debatt om samarbeten med israeliska lärosäten
Samtidigt som förbudet kom från Chalmers har svenska studenter, professorer och anställda på olika lärosäten krävt att Sverige avbryter samarbeten med israeliska lärosäten och forskningsinstitut som har samarbeten med militärindustrin. De uppmanar landets högskolor och universitet till att uttrycka solidaritet med det palestinska folket, och politiska representanter att arbeta för ett eldupphör, skydd av civila och humanitär hjälp.
– Vi, studenter, forskare och professorer vid landets lärosäten, kan inte stillatigande åse det som FN kallar en kris för hela mänskligheten, skriver de.
I en debattartikel i Expressen skriver utbildningsminister Mats Person (L) att universiteten ska vara en plats för dialog och idéutbyte. Däremot menar han att problematiken sker när debatten lämnar det akademiska samtalet. Han menar också att en bojkott av samarbeten med Israel av detta slag är fel väg att gå.
– Att svenska lärosäten ska ta ställning i internationella konflikter är feltänkt och kan leda till att forskningens ställning undermineras och blir ett enkelt byte för de som vill underminera akademin, skriver han.
Utbildningsministerns uttalande har mötts av kritik.
– Om Sveriges utbildningsminister menar att akademiker inte ska kunna ta ställning för internationell rätt och mänskliga rättigheter – då är den akademiska friheten hotad. Då är den grundlagsskyddade rätten till yttrande- och åsiktsfrihet inskränkt, skriver flera studenter och anställda på universitet och högskolor i sin debattartikel.
En annan som riktade kritik både mot universitet och utbildningsminister Mats Persson är ledarskribenten Håkan Boström. Han menar att universitet och högskolor självklart inte ska ta politisk ställning som kollektiv, men att enskilda studenter och anställda måste kunna få ge uttryck för sina politiska åsikter.
– Ett universitet där man håller tyst om vad man tycker är inte längre ett universitet, skriver han i sin ledare i Göteborgs-Posten.
Debatt om Israel och Palestina inom den svenska akademin
Chalmers förbud en attack mot studenternas yttrandefrihet
Linnea Dubois, förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet; Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter, Göteborgs-Posten
Chalmers på sluttande plan om yttrandefriheten
Håkan Boström, ledarskribent, Göteborgs-Posten
Politikförbudet hotar demokratin, Chalmers
Anton Bylin, språkrör Gröna studenter; Nadja Vinberg, språkrör Gröna studenter; Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter m.fl., Aftonbladet
Chalmers förbud är en principiell dammsprängning
Andreas Gustavsson, ledarskribent, Dagens ETC
Frågorna som ministern måste besvara om Gaza
Tuesdays for Palestine; Academics for Palestine Borås; Chalmers Social Justice m.fl., Dagens ETC
Vi ska samarbeta mer med Israel – inte mindre
Mats Persson (L), utbildningsminister, Expressen
Konflikten i Israel och Palestina
Hur många palestinier ska mördas innan Sverige fördömer Israels folkmord?
Feras Ali; Khalil Assi; Romdhane Boussaidi m.fl., Sydsvenskan
Nej, alla som befinner sig i en krigszon kan inte flygas hem av Sverige
Hanne Kjöller, kolumnist, Dagens Nyheter
Det svenska biståndet motverkar terrorism
Anna Danielsson, läkare; Margareta Sjöberg, socionom, Dagens ETC
Eldupphör krävs för att rädda liv och säkra vård
Läkare för solidaritet med kollegor i Gaza: Sten Axelsson Fisk; Roya Hakimnia; Marja Forssman m.fl., Dagens ETC
Israel bör främja fred mitt i kriget
Ronald S Lauder, ordförande för Judiska världskongressen, Svenska Dagbladet
Någon måste ändå ta ansvar för Gazas framtid.
Evelyn Schreiber, ledarskribent, Sydsvenskan
Det finns liten anledning att misstro de palestinska dödssiffrorna
Nina Gren, universitetslektor i socialantropologi, Lunds universitet; Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning, Göteborgs universitet, Göteborgs-Posten
Möte mellan Kina och USA
Ändå hoppfullt möte i San Francisco.
Evelyn Schreiber, ledarskribent, Sydsvenskan
Mötet mellan Biden och Xi är en god nyhet för alla som värnar freden
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter
Val i Demokratiska Republiken Kongo
Låt Sveriges stöd till valprocessen i DR Kongo vara kraftfullt och tydligt
Maria Bard, Läkarmissionens påverkanschef för Afrika; Bruno Kitoko, Läkarmissionens biträdande landschef för DR Kongo, Sydsvenskan
Ukraina och EU-medlemskap
EU kan inte vänta med Ukrainas medlemskap
Johan Pehrson (L), Partiledare; Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker, Göteborgs-Posten
Ukraina i EU blir ett långfinger till Putin
Anders Lindberg, politisk chefredaktör, Aftonbladet
Svensk klimatpolitik
Leverera klimatpolitik eller avgå, ministern
Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace, Aftonbladet
Nu är det SD som styr svensk klimatpolitik
Ingvar Persson, ledarskribent, Aftonbladet