Kommer klimatkonferensen i Glasgow egentligen göra skillnad? Den frågan diskuterades livligt under förra veckan. Foto: Markus Spiske. Källa: Unsplash.

Aktuell debatt

Vecka 45: Debattör kallar världsledare för hycklare efter klimatkonferensen

Förra veckans debatt kretsade kring klimatkonferensen COP26 som avslutades på lördagen. Klimatskuld, hyckleri och Sveriges roll i klimatförändringarna diskuterades på svenska debattsidor medan världens ledare var inne på slutförhandlingarna i konferensen.

Under veckans klimatkonferens COP26 har frågor kring klimatskuld väckt åsikter. Zina Al-Dewany skriver i Aftonbladet att de rika delarna av världen har en skyldighet att bidra till fattiga ländernas gröna omställning.

– De rika länderna har utvecklats på de fattigas bekostnad, skriver hon. 

Den klimatfond som de rika länderna under en tidigare klimatkonferens lovade att bidra med 100 miljarder dollar till varje år har inte uppfyllts. Al-Dewany har därför lite hopp om att COP26 kommer leda till någon betydande förändring.

Hennes svaga tilltro till konferensen är tydlig i en annan artikel där hon anklagar världens ledare för hyckleri. Dubbelmoralen i att politikerna flyger till konferensen med privatjets och tidigare ouppfyllda löften om förändring visar att de inte tar krisen på allvar, menar hon. 

Centerpartisterna Emma Weisner och Rickard Nordin har en mer positiv bild av vilka möjligheter COP26 kan presentera. De tycker att Sveriges roll i COP26 är att verka som ett föredöme. De menar att det finns en generell vilja att komma framåt på konferensen. Sverige måste därför, enligt dem, ta en ledande roll och agera förebild för andra länder. 

Men samtidigt som förhoppningarna höjs om att Sverige ska ta ledande initiativ i klimatomställningen anklagas svenska företag för att gå i motsatt riktning. Torbjörn Vennström från föreningen Klimataktion pekar på att svenska banker bidrar finansiellt till utsläpp av fossila bränslen, då de sju största bankerna i Sverige investerar sammanlagt 97 miljarder i oljeborrning i Arktis.

– Kapitalet styr oss fortfarande rakt mot en förvärrad klimatkris, skriver Vennström.

Klimatet och COP26

Greta Thunberg har rätt om COP26

Zina al-Dewany, Aftonbladet

Hyckleriet är större än Bidens privatjet

Zina al-Dewany. Aftonbladet

Vi måste visa de unga att klimatet kan räddas

Emma Wiesner & Rickard Nordin (C), Aftonbladet

Ställ krav på din bank som investerar i oljeborrning

Torbjörn Vennström (Klimataktion), ETC

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: