The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Veckans debatt har kretsat kring rätt och fel i konflikt och biståndspolitik. Kollage: Canva.

Aktuell debatt

Vecka 40: En oetisk budget, krigets moral och skulden för utvecklingen i Mellanöstern

I dag har det gått ett år sedan händelserna i Israel den 7 oktober 2023 och i veckan som gått har utvecklingen i Mellanöstern och kriget i Ukraina varit ständigt närvarande i debatten. En debatt som kretsat kring etik, moral och skuld.  

Likt de flesta veckor har föregående vecka präglats av diskussioner om kriget i Ukraina och utvecklingen i Mellanöstern. I debatten om globala frågor har socialdemokratiska företrädare har varit särskilt aktiva och kommenterat bland annat Afghanistans diplomatiska relationer med Norden i Svenska Dagbladet och regeringens biståndsbudget.  

– De enda som gynnas av ett minskat bistånd är auktoritära regimer i världen som får ett fritt spelutrymme för att underminera demokrati, mänskliga rättigheter och freden, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth, båda verksamma i Socialdemokratier för tro och solidaritet, i Dagens ETC.  

Kukka-Salam och Eneroth har vissa etiska betänkligheter mot regeringens beslut att i höstbudgeten minska biståndsramen samtidigt som skatter sänks för de rikaste. I samma tidning skräder LO:s förste vice ordförande, Louise Olsson, inte orden i sin kritik mot den förda biståndspolitiken.  

– Regeringens senfärdighet och oseriösa myndighetsstyrning har försämrat Sveriges internationella anseende och skadat relationer och kontakter som tjänar Sverige väl, skriver hon. 

Om regeringen gynnar handel genom bistånd är facklig organisering och bra arbetsvillkor i andra länder något som på sikt stärker svensk konkurrenskraft menar Olsson.  

I ett slags metareflektion över lärdomar från kulturen funderar Dagens Nyheter ledarskribenten Erik Helmerson över sina lärdomar från filmen “Te med Mussolini” och hur karaktärerna i denna i sin tur tillämpar moraliska lärdomar från litteraturen. Lärdomar som han tror att många dras till högerextrema ledare skulle gynnas av idag. Om pojken Luca som växer upp omgiven av britter i Mussolinis Italien skriver Helmerson: 

–  Han får kärleken till kulturen, i dubbel bemärkelse – dels i form av Shakespeare, Byron och Botticelli, dels i form av civilisation, medmänsklighet, förmåga att säga ifrån när svartklädda tölpar sprider skräck med muskelmakt. 

I samma tidning reflekterar Isobel Harley-Kamptz kring att Ukraina kanske är det första landet någonsin att utkämpa moralisk krigsföring, genom att i större utsträckning följa de “krigets lagar” som formuleras i Genèvekonventionerna.  

Diskussioner om så väl konflikterna i Ukraina och Mellanöstern har i veckan som gått i viss mån kretsat kring skuld. I Expressen menar Gunnar Hökmark, från tankesmedjan Frivärld, att de som skuldbelägger Israel för eskaleringen i konflikterna mellan Israel och Libanon samt Iran tänker fel. Ledarna för Hizbollah, Hamas och Islamiska jihad är förtryckare av sina befolkningar och måste också betraktas så av omvärlden menar han. Även terrorforskaren Magnus Ranstorp reflekterar över Israel och dess armés (IDF) ageranden.  

– IDF:s begränsade markinvasion av södra Libanon är nödvändig, liksom ett kraftfullt militärt svar på Irans beslut att avfyra en mängd ballistiska missiler mot Israel, skriver han i Svenska Dagbladet.  

Ranstorp försvarar, vad han betecknar som, Israels begränsade markinvasion i Södra Libanon. Framöver vill han se en demilitariserad zon mellan de båda länderna och en avmilitarisering av Hizbollah.  

Medan varken Hökmark eller Ranstorp efterfrågar vapenvilor, påtalar Dagens Nyheters ledarredaktion, liksom föregående vecka, att fred och trygghet för Israel inte kan uppnås med vapen i hand.  

– Förutsättningar för en ny balans i Mellanöstern som ger Israel säkerhet kan dock inte åstadkommas på slagfältet, utan kräver en vilja att också ge libaneser och palestinier trygghet, skriver Dagens Nyheters ledarredaktionen.  

I Aftonbladet efterfrågar Kalle Sundin att Sveriges regering tar tydligare ställning mot Israels agerande. Han argumenterar att medier och makthavare agerat undflyende i relation till Israels krigsföring.  

– Israel har en självklar rätt att försvara sig mot islamistisk terror, men inte genom det grova övervåld mot civila som vi sett under ett års tid, menar Sundin.  

 

Situationen i Mellanöstern 

Markoffensiven kommer inte att ge Israel säkerhet 

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter 

Stora framgångar för Israel mot Hizbollah 

Ledarredaktionen, Svenska Dagbladet 

Civilbefolkningen betalar priset när maktens män genomför sina idéer 

Somar Al Naher, Dagens ETC 

“Ge inte efter för talibanernas krav” 

Alexander Abozar, statsvetare och socialdemokrat, Svenska Dagbladet 

Svårt för både Israel och Iran att backa 

Huvudledare, Sydsvenskan 

Malmer Stenergard är svamlig om kriget 

Kalle Sundin, Aftonbladet 

Ska det bli fred måste ayatollorna bort 

Magnus Ranstorp, Svenska Dagbladet 

 Supervalåret 2024 

Österrikes bruna historia blev valvinnare 
Huvudledare, Sydsvenskan 

Georgiens vägval angår hela Europa
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet 

 Kriget i Ukraina 

Ryskt regimskifte krävs för fred
Olof Ehrenkrona, Svenska Dagbladet 

Elon Musks tid borde alla lära sig Shakespeare och skillnaden mellan rätt och fel
Erik Helmerson, Dagens Nyheter 

Det sker en tillvänjning vid varje ryskt krigsbrott
Stefan Hedlund, professor vid Uppsala universitet, Expressen 

Ukraina tvingas utkämpa världens första moraliska krig
Isobel Hadley-Kamptz, Dagens Nyheter 

Har Economist helt tappat det om Ukraina?
Ledarredaktionen, Dagens Nyheter 

Biståndets framtid 

EKN: Vi främjar ansvar och hållbarhet inom gruvsektorn
Trésor Singbo, grundare av Hope for Kinshasa,
Tommy Jensen, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet,
Dagens ETC 

Dumsnålt att slakta biståndet
Sara Kukka-Salam & Jesper Eneroth, Socialdemokrater för tro och solidaritet, Dagens ETC 

Sveriges status skadas av regeringens biståndshaveri
Louise Olsson, LO:s förste vice ordförande, Dagens ETC.  

 

 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: