Jimmie Åkesson (SD) vill utvärdera det svenska EU-medlemskapet, vilket har väckt reaktioner bland debattörer på svenska opinionssidor under den gångna veckan. Foto: bobbsled/Per Pettersson. Källa: Flickr.

Aktuell debatt

Vecka 18: Flera debattörer skeptiska mot Åkessons EU-kritik

I tisdags publicerade Aftonbladet en debattartikel där Jimmie Åkesson (SD) skriver att det finns stora anledningar till att utvärdera Sveriges medlemskap i EU. Sedan dess har detta ämne kommit att dominera debatt- och ledarsidor i flera av medierna.  

Jimmie Åkesson (SD) skriver i sin debattartikel i Aftonbladet att han tycker att det är dags att utvärdera det svenska EU-medlemskapet. Han menar att EU i dess nuvarande form är den europeiska samarbetsform som är realistisk på kort och medellång sikt, men att Sverige har skänkt bort alltför betydande delar av rätten till självbestämmande och att vi behöver påverka unionen så att den gynnar Sverige mer.

– Det är dags att ta betalt för alla de hundratals miljarder vi har skeppat iväg till EU. Det handlar inte längre om vad vi kan göra för EU, utan snarare vad EU kan göra för oss, skriver han.

Det är dock flera som kritiserar Jimmie Åkessons uttalande om att ”EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige”. En av dem är Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L), som skriver i Altinget att uttalandet kommer vid en tidpunkt när det är avgörande att EU håller ihop för att gemensamt agera mot Putins aggressionskrig mot Ukraina.

Susanne Birgersson, ledarskribent på Expressen, betonar i sin artikel att Sveriges EU-medlemskap är en mycket komplex fråga med många infallsvinklar som alla måste beaktas i en eventuell utredning. Hon menar att frågan om EU gynnar Sverige eller inte är svår att svara på, men även hon skriver att det är tydligt att Sverige behöver EU i dagsläget på grund av bland annat Ukraina.

– Utan EU har vi inga ekonomiska vapen. Sverige har ett självklart ekonomiskt, kulturellt och säkerhetspolitiskt intresse av att det går bra för Europa. Tänk om det kunde vara utgångspunkten i de debatter som snart kommer att dra i gång inför nästa års EU-val, skriver Susanne Birgersson.

Hans Wallmark, ordförande i EU-nämnden (M), menar i sin debattartikel att det ibland finns skäl till att vara kritisk mot den politik som EU tar fram, men att Jimmie Åkesson stjälper debatten genom att bara nämna de negativa sidorna av samarbetet. Han lyfter också fram att svenskarnas stöd för vårt EU-medlemskap aldrig har varit större.

– Stödet har varit starkt under lång tid, men kriget i Ukraina har av lätt insedda skäl bidragit till att ytterligare stärka det, skriver han i Aftonbladet.

Sveriges EU-medlemskap

EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige

Jimmie Åkesson, Aftonbladet

EU:s ökade överstatlighet måste diskuteras i Sverige

Naomi Abramowicz, Göteborgsposten

SD sitter på läktaren och gör en halmgubbe

Hans Wallmar, Aftonbladet

M är svarslösa inför problemen med EU

Charlie Weimers, Aftonbladet

Så där ja Åkesson, nu är du något på spåren

Susanna Kierkegaard, Aftonbladet

Tur att Jimmie Åkessons EU-politik saknar stöd

Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker och ledamot i partistyrelsen, Altinget

Jimmie Åkessons flygande cirkus

Fredrik Johansson, Svenska Dagbladet

EU är på väg in i en ny migrationskris

Thomas Tobé (M), Europaparlamentariker, Expressen

Både Åkesson och Pehrson pratar strunt om EU

Susanne Birgersson, Expressen

Får SD bestämma vore kanske swexit bäst för Europa

DN:s ledarredaktion

Svenskt medlemskap i Nato

Låt inte nya lagen leda till klappjakt på kurder

Kurdo Basksi, författare, m.fl., Aftonbladet

Svenskt stöd till Taiwan

Sverige ska fortsätta stå upp för Taiwan

Olle Wästberg, Svenska Dagbladet

Surrogatmödraskap

En legalisering löser inte surrogathandeln

Susannah Sjöberg, ordförande Sveriges kvinnoorganisationer, Aftonbladet

Lag mot modernt slaveri

Sverige sinkar lag mot modernt slaveri 

Ilan De Basso, Expressen 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: