Under den gångna veckan har debatten bland annat kretsat kring EU-kommissionens förslag om förbud mot vaccinexport utanför EU. Det har också varit starka reaktioner kring Kinas motåtgärder mot europeiska politiker och forskare som svar på de sanktioner EU i sin tur riktat mot kinesiska tjänstemän. Orsaken för den diplomatiska striden är förtrycket mot uigurer i regionen Xinjiang.
I onsdags lyfte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett förslag om att förbjuda export av vaccin från Europa till länder som inte själva exporterar vaccin tillbaka till EU, något som har väckt engagemang bland svenska debattörer.
– Den växande vaccinprotektionismen är mycket farlig. Bara när hela världen får vaccin kan vi stoppa pandemin, skriver Liberalernas Karin Karlsbro, Lina Nordquist och Anna Starbrink i en debattartikel i Svenska dagbladet.
I ljuset av EU:s vaccinationsproblem menar Fredrik Johanson att vi måste sluta skuldbelägga olika aktörer och potentiellt skada den globala handeln långsiktigt.
– När EU borde agera från en styrkeposition är vi upptagna med att hitta syndabockar och skylla på andra, skriver Johanson i Svenska dagbladet.
Samtidigt som vaccinfrågan diskuteras hett inom EU är Dagens nyheters ledarredaktion kritisk mot Israels premiärministers försök att vinna popularitet inför valet genom rekordvaccinering, trots att han är anklagad för korruption och bedrägeri.
– Coronaviruset har gett Netanyahu chansen att framställa sig som nationens räddare, skriver DN:s ledarredaktion.
Kinas sanktioner mot flera europeiska politiker och forskare har väckt åsikter under den föregående veckan. Sanktionerna riktades bland annat mot den svenske forskaren Björn Jerdén som är chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska institutet. Flera debattörer kritiserar Kinas agerande.
– Där EU punktmarkerar allvarliga MR-brott, gör Kina motsvarande när det gäller insatser för demokrati och den fria forskningen, skriver Henrik Sundbom i Svenska dagbladet.
Han får medhåll av Gunnar Jonsson som i DN menar att:
– EU:s sanktioner mot Kina handlar om mänskliga rättigheter. Kinas sanktioner mot EU handlar om att Peking inte tål kritik.
Kina i sin tur svarar genom att via sin ambassad i Stockholm kalla folkmordet i Xinjiang för ”fake news” i ett mejl till ETC. Miljöpartiets EU-parlamentariker skriver i ETC att regimens agerande måste få konsekvenser. De menar att EU i det här läget inte bör gå vidare med ratificeringen av det investeringsavtal som EU och Kina kom överens om i slutet av 2020. Sydsvenskans huvudledare understryker vikten av att demokratiska länder höjer sina röster när Kina försöker skrämma kritiker till tystnad. Även Henrik Sundbom i SVD uppmanar:
– Så vad kan vi göra? Fortsätta skriva. Vägra låta oss tystas.
Ett urval av den senaste veckans ledar- och debattartiklar om Sveriges roll i världen:
Vaccindebatt
Vaccinet borde inte räcka för att skydda Netanyahu i valet
Dagens Nyheters ledarredaktion
Gunnar Jonsson: Varken EU eller britterna blir immuna av vaccinkrig
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter
Exportstoppen får katastrofala följder
Karin Karlsbro, Lina Nordquist och Anna Starbrink, Svenska Dagbladet
Ryssland petar i EU:s vaccinsår
Fredrik Johansson, Svenska Dagbladet
Mänskliga rättigheter i Kina
EU kan inte fullfölja avtalet med Kina
Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren, ETC
Kinesiska ambassaden till ETC: ‘Folkmordet’ i Xinjiand är ‘fake news’
Christopher Holmbäck, ETC
Det är skillnad på EUs och Kinas sanktioner
Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter
Kina vill ha tyst. Så tala ännu högre.
Huvudledare, Sydsvenskan
Peking punktmarkerar det fria ordet
Henrik Sundbom, Svenska Dagbladet