The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Nyligen publicerades IPCC:s nya klimatrapport som visar på det stora behovet av snabba åtgärder mot klimatförändringarna. Det, och miljöorganisationen Auroras stämning mot staten, är två ämnen som har debatterats under den gångna veckan. Foto: Anders Hellberg. Källa: Wikimedia commons.

Aktuell debatt

Vecka 12: ”Greta Thunberg och de övriga aktivisterna har en poäng”

FN:s klimatpanel har släppt en ny klimatrapport och Nacka tingsrätt har utfärdat en stämning mot staten efter att miljöorganisationen Aurora i november stämde staten för bristande miljöpolitik. Det är två ämnen som har diskuterats på svenska opinionssidor under den gångna veckan. Flera debattörer har även diskuterat forskares roll i klimataktivismen.  

I samband med att FN:s klimatpanel, IPCC, publicerade sin senaste klimatrapport har den svenska regeringens arbete kritiserats.

– Rent vetenskapligt har Greta Thunberg och de övriga aktivisterna utan tvekan en poäng, skriver Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg och hänvisar till miljöorganisationen Aurora, som i november stämde den svenska staten för bristande miljöpolitik.

Han menar att juridiken kan vara rätt väg att gå. Även Rebecka Bohlin, ledarskribent på Dagens ETC, skriver om klimatförändringarna och Greta Thunberg.

– Utsläppsminskningarna måste alltså ske här och nu. Så var är politiken? Var är samarbetet, engagemanget och handlingskraften?

Hon framför även kritik mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) förminskande av klimatrapportens innebörd.

Uppmaningar om snabbt agerande för en grön omställning kommer också från Erik Berg, Pourmokhtaris efterträdare i Liberalernas Ungdomsförbund (LUF), och Viktor Karlsson, LUF:s klimatpolitiska talesperson, i en debattartikel i Expressen.

– Romina Pourmokhtari har pekat ut riktningen för en ambitiös klimatpolitik som tar utgångspunkt i vetenskap och industrins gröna omställning. Nu är det dags att gå från ord till handling, skriver de.

En annan sorts uppmaning kommer från ledarskribenten Andreas Gustavsson på Dagens ETC. Han yrkar för ministerns avgång, även han med hänvisning till IPCC:s rapport.

– Romina Pourmokhtari kan inte vara nöjd själv. Hennes enda ambition kan inte vara att tillbringa en mandatperiod som något slags slagpåse för regeringens tillkortakommanden, skriver han.

Forskning och klimataktivism

En annan debatt som har väckts i samband med IPCC:s rapport gäller forskares roll i klimatpolitiken. Historikern Johan Gärdebo med flera är skeptiska gällande forskares deltagande i klimataktivismen.

– Istället för intellektuell idédebatt, där djupa meningsskillnader och ideologiska klyftor tolereras, fylls offentligheten av likriktade listor, skriver de i en replik i Sydsvenskan på debattartikeln “forskare kan behöva bli aktivister” som publicerades tidigare i mars.

Andra skribenter invänder mot denna skepticism. De skriver att klimatfrågan har en betydelse som inte kan vägas mot andra politiska intressen. Forskarnas uppgift är inte att säga hur förändringar ska ske – utan att påminna att de måste ske.

– Att forskare går samman för att påminna om detta är inte flockbeteende eller politisk lobbyism, utan hederlig forskningskommunikation, skriver Thomas Hörberg, docent i lingvistik, med flera i Sydsvenskan.

Miljö-och klimatpolitik  

När ska vi lyssna på Greta om inte nu?

Rebecka Bohlin, Dagens ETC

Vänstern måste svara med rättvis omställning

Nils Brandt, medlem i Reformisterna; Christer Ericson, Medlem i Vänsterpartiet, m.fl., Dagens ETC

Susanne Nyström: Klimatet kan inte vänta på att svenska politiker ska kulturkriga klart

Susanne Nyström, Dagens Nyheter

Om klimatministern vill ta sitt ansvar så måste hon avgå

Andreas Gustavsson, ETC

Dags för Pourmokhtari att leverera för klimatet

Erik Berg, ordförande Liberala ungdomsförbundet; Viktor Karlsson, klimatpolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet, Expressen

Svenska staten har fel, Greta Thunberg har rätt

Anders Lindberg, Aftonbladet

27 forskare kan inte ha fel. Eller?

Johan Gärdebo, historiker vid Uppsala universitet och University of Cambridge; Edwin Klint Bywater, civilingenjör och miljövetare; Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet, Sydsvenskan

Sverige behöver fler modiga forskare.

Maria Wolrath Söderberg, docent i Retorik vid Södertörns högskola, Sydsvenskan

Vi kan inte förhandla med naturen

Thomas Hörberg, docent i lingvistik, Sydsvenskan

Hållbar bilism måste få en central roll i Sverige

Mattias Goldman, 2030-sekretariatet, Dagens ETC

Fred och konflikt

”Vi vill se ett lagstadgat förbud mot kärnvapen på svensk mark.”  

Ulf Holm, Riksdagsledamot från Lund (MP); Bassem Nasr, Riksdagsledamot Malmö (MP), Sydsvenskan

Sverige har gjort allt som vi lovade Nato

Ingvar Persson, Aftonbladet

När propagandan tar sig in i dina känslor

Göran Greider, Dagens ETC

För 20 år sedan var jag en av dem som hade fel om Irakkriget

Isobel Hadley-Kamptz, Dagens Nyheter

Kina och Ryssland

En mörk tid väntar om män som Xi och Putin tillåts dominera världen

Ledarredaktionen, Dagens Nyheter

Xi Jinping på statsbesök hos Putin

Ledarredaktionen, Svenska Dagbladet

Nationella valet på Kuba

”I Kubas val finns endast en kandidat – nu är det dags för svenska regeringen att pressa på för demokrati”

Gabrielle Gunneberg, global programchef, Civil Rights Defenders; Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen, Civil Rights Defenders, Omvärlden 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: