Foto: Canva.com.

Nyhet

USA öppnar för oljeutvinning i Alaskas nordligaste naturskyddsområde

President Trumps administration vill sälja avtal till olika företag som kan innebära att företag får borra olja i Alaskas orörda kustområden. Beslutet är högst omtalat och flera miljöorganisationer och Biden motsätter sig beslutet medan oljevänliga företag nu ser stora möjligheter.  

Företag kan börja tillåtas oljeborra i ett naturskyddsområde i Alaska. Beslutet kommer från Trump-administrationen rapporterar Reuters. Området som är öppet för förhandling, är ett naturskyddsområde i norra Alaska, Arctic National Wildlife Refuge (ANWR). Det är ett skyddat område med rikt djurliv. Trumps beslut har nu skapat debatt speciellt mellan miljöaktivister. 

– När efterfrågan på olja sjunker och klimatförändringarnas verkningar skapar kaos runt om i världen, tillför det inget med ett öppnande av Arctic national Wild Refuge för olje och gasföretag, säger Janet Redman, kampanjansvarig hos Greenpeace USA. 

I en värld där oljan blir mindre åtråvärd på grund av klimatförändringarna, argumenterar Redman att detta beslut inte tillför något positivt för samhället. Trumps beslut kan upplevas positivt för USAs många arbetare inom den fossila industrin. Industrigruppen The American Petroleum Institute säger i ett uttalande att oljeborrning kommer resultera i fler välbetalda jobb och mer pengar till delstaten, enligt Expressen.

Alaska, USAs nordligaste stat, har rika oljefyndigheter längst kusterna. Området är viktigt ur miljösynpunkt och viktigt för både natur och djurliv men även för nordamerikas ursprungsbefolkning som länge fört kampen för att skydda området. Alaska Wilderness Leagues verkställande direktör Adam Kolton uttalar sig också om Trump administrationens sista försök att påverka den amerikanska klimatpolitiken innan Bidens övertagande, skriver The New York Times. 

Det är en besvikelse att denna administration ända till slutet upprätthållit en sådan låg hänsyn för amerikas offentliga marker, för vilda djur och växter samt ursprungsbefolkningar som är beroende av dem, säger Adam Kolton till The New York Times. 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: