Said Mohammed står vid sin sons grav i Jemen.

Said Mohammeds 8 månader gamla son svalt ihjäl under det pågående kriget i Jemen. Foto: Nariman El-Mofty, AP (CC BY 2.0)

Aktuell debatt

Sverige – vapenexportör och fredsmäklare?

Svensk vapenexport bidrar, enligt vissa, till det som beskrivits som den värsta humanitära krisen i modern tid: kriget i Jemen. Samtidigt sätter många sitt hopp till framtida fredsförhandlingar – med hjälp av Sverige.

Det råder ingen tvekan om att Saudiarabien och mordet på jorunalisten Jamal Khashoggi är ett hett debatterat ämne just nu. Åsikterna hos de svenska debattörerna går isär. Dagens Nyheters ledarredaktion beskriver hur saudiska militärplan bombar skolbarn i Jemen, och konstaterar samtidigt Sveriges inblandning i kriget:

”Västvärlden har ägnat Jemen förstrött intresse, men också agerat medbrottsling. Saudiarabien är sedan 70 år Washingtons allierade. […] Även Storbritannien och Frankrike säljer vapen till den kungliga diktaturen, och det har Sverige också gjort.”

Redaktionen avslutar sin omvärldsanalys med att upplysa USA och de stridande parterna om hur desperat situationen i Jemen faktiskt är.

Kritiken blir något hårdare när Linda Åkerström, från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, i Svenska Dagbladet kritiserar Sveriges vapenexport till bland annat Saudiarabien – som hon menar kan äventyra Sveriges säkerhet i framtiden. Även Brasilien och Filippinerna ingår på listan över länder med auktoritära ledare som Sverige säljer krigsmateriel till. Åkerström summerar:

”Frågan vi måste ställa oss är: När allt fler högernationalistiska ledare får makten, hur kan vi använda vår röst för att stå på den sida som kämpar för att upprätthålla respekten för mänskliga rättigheter och demokratiska principer?”

Trots Sveriges miljardaffärer med kontroversiella länder finns det vissa som påstår att just Stockholm skulle kunna fungera som värdstad för ett framtida fredssamtal mellan Iran och Saudiarabien – de länder som stödjer varsin sida i Jemens inbördeskrig. USA:s försvarsminister Jim Mattis menar att Sverige har diplomatiska förbindelser med båda länderna – och därför passar bra som fredsmäklare. Men det kommer kräva stora utrikespolitiska beslut, som inte förenklas av den rådande regeringsbildningen.

Expressens ledarredaktion ser dock regeringsfrågan som en smärre detalj och konstaterar att ”Om Sverige har möjlighet att skynda på fredsprocessen bör vi ta chansen – med eller utan ny regering.”

Saudiarabien och Jemen

Saudiarabien måste sluta bomba barnen i Jemen
DN:s ledarredaktion, Dagens Nyheter

Sverige hjälper mäktiga och farliga ledare
Linda Åkerström, Svenska Dagbladet

Toppmötet i Stockholm kan stoppa kriget i Jemen
Expressens ledarredaktion. Expressen

Klimatet

FN struntar i miljöekonomi
Bjørn Lomborg. Svenska Dagbladet

Efterlyses: Migrationspolitik som tar hänsyn till klimatförändringar
Nasra Ali, Dagens ETC

Klimatförändringarna respekterar inga gränser
Oskar Adenfeldt, Hedvig Heijne och Yasmin Argan Modéer, Sydsvenskan

Kärnvapen

Folkets vilja om kärnvapen bör få råda
Elisabeth Mühlhäuser och Emilia Mühlhäuser, Dagens ETC

Bistånd

Budgetstöd har missförståtts 
Karl-Anders Larsson, OmVärlden

Jo, biståndet behövs för fredsarbetet
Annica Hjerling (mp) och Anders Österberg (s), Aftonbladet

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: