Vart har Sveriges engagemang och ansvar för Antarktis tagit vägen? undrar flera debattörer.

Aktuell debatt

Sverige borde ta ansvar för både Antarktis och sina vapen

Efter det misstänkta mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashouggi kräver flera debattörer ett slut på svensk vapenexport till Saudiarabien. Andra debattörer undrar vart Sveriges engagemang och ansvar för Antarktis tagit vägen.

Både i Dagens ETC och Expressen skrivs det om hur Sverige har varit förvånansvärt tysta gällande skyddandes av Antarktis, trots att Sverige har en lång tradition av att vara en havsskyddande nation. Debattörerna, som alla är från Greenpeace, nämner hur Antarktis är en av de platser där klimatförändringar riskerar katastrofala följder, men hur det än en gång handlar om att skydda fiskerätter och ekonomi istället för havens tillstånd för kommande generationer.

I en annan debattartikel, även den i Dagens ETC, fokuserar Linda Andersson från Vi-skogen på vikten av att plantera träd – genom jordbruksmetoden agroforestry – som en del av en fungerade klimatpolitik. Trädplantering för småskaliga jordbruk och bönder ger inte bara säkrare skördar och bördigare jord utan leder även till en mer hållbar matproduktion och bör ses som ett led i att utrota hungern enligt Agenda 2030. Vidare påtalas det hur liten del av svenskt bistånd som behandlar just agroforesty trots den påvisade goda effekten det har för vårt klimat.

Ett annat fall som har fått stor medialt uppmärksamhet är det misstänkta mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

I Göteborgs-posten skriver Agnes Hellström från Svenska Freds om hur Sverige måste se mordet på Khashoggi som en vändpunkt för svensk vapenexport till diktaturer. Debattören menar att vi inte får glömma vilken stor exportör Sverige är till Saudiarabien och tar upp problematiken med näringslivets krav på goda handelsrelationer, trots rapporter som gång på gång visar på kränkningar av mänskliga rättigheter och återkommande mord på journalister. Mordet på Khashoggi bör bli sista droppen för att sälja vapen till diktaturer som Saudiarabien, menar Agnes Hellström.

Även på Svenska Dagbladets ledarsidor uppmärksammas mordet på Khashouggi, men skribenten menar att det nu är dags att rikta strålkastarna mot vad Saudiarabien gör i Jemen. Saudiarabien gör återkommande flygbombningar som enligt FN riskerar att leda till en ny svältkatastrof och det talas om en ny humanitär katastrof. Omvärlden bör därför fortsätta med just det som Khashoggi gjorde i Washington Post: att påtala Saudiarabiens beteende i Jemen även efter att förstasidesnyheten om mordet svalnar.

Sveriges relation till Saudiarabien

Låt mordet på Khashoggi bli slutet på skamlig vapenexport
Agnes Hellström, Göteborgs-Posten

Barnamorden i Jemen
Janerik Larsson, Svenska Dagbladet

Omvärlden måste sluta dalta med Saudiarabien
Dagens Nyheter

Den nakna sanningen om Saudiarabien
Per Gudmundson, Svenska Dagbladet

Klimatet

Sverige tar inte sin miljöroll på allvar
Lena Endre och Frode Plym, Expressen

Det är dags att Antarktis hamnar på kartan igen
Frida Bengtsson, Dagens ETC

Kräv träd av din arbetsgivare och politiker
Linda Andersson, Dagens ETC

Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan handlar inte om att bygga upp landet
Anders Ferm, Lars-Gunnar Liljestrand, Thage G Peterson och Maj Britt Theorin, Göteborgs-Posten

Sveriges insats i Afghanistan är viktig
Maria Nilsson, Göteborgs-Posten

Skamligt att Sverige deltar i Afghanistankriget
Anders Ferm, Lars-Gunnar Liljestrand, Thage G Peterson och Maj Britt Theorin, Göteborgs-Posten

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här: