The texts on this site have been auto-translated which may result in some linguistic errors.

Ett oljespill har orsakat skador på djur och natur i den ecuadorianska regnskogen där Mireya Gualinga och hennes folk Kichwa bor. Foto: Mike Gualinga.

Intervju

Svenska fondpengar investeras i förorenande oljejättar

Flera svenska AP-fonder och flera svenska storbanker investerar i företag som ägnar sig åt skogsskövling och bryter mot mänskliga rättigheter på olika platser i världen – något som bland annat drabbar Amazonas regnskog och urfolk. "De här företagen tar död på vår jord. De plundrar den sista hjälpen som jorden kan erbjuda – och det är skogen", säger Mireya Gualinga, klimat- och urfolksaktivist från ecuadorianska Amazonas.

Mireya Gualinga kommer från byn Sarayaku i regnskogen Amazonas. Hon tillhör urfolket Kichwa och hennes by är en av folkets äldsta byar. Hennes folk och hennes by är kända för att försvara urfolkens rättigheter och Amazonas regnskog från stora företag som oljejätten Chevron.

Kichwa har en stark koppling till Amazonas. De lever på ett sätt som gynnar regnskogens ekosystem och den biologiska mångfalden. Mireya Gualinga berättar om hur Amazonas är hjärtat och utgångspunkten för hur hennes folk lever.

– Amazonas för mig är mitt hem, min värld, och platsen där jag integreras med alla naturens varelser. Jag är en del av henne och hon är en del av mig. Hon fortsätter:

– För alla urfolk här är Amazonas vår moder, hon är levande med ett medvetande som utgörs av alla naturens varelser. Under flera generationer har vi levt på ett hållbart sätt – beroende av naturen.

Företaget Texaco, som numera ägs av storbolaget Chevron, har tidigare orsakat ett omfattande oljespill i Ecuadors regnskog. Foto: Mireya Gualinga.
Sverige – en ledare i klimatfrågan?

När världens ledare samlades för klimatkonferensen COP26 i Glasgow under hösten deltog Sverige med budskapet att det är ett av de ledande länderna i kampen mot klimatkrisen.

Och Sverige gör visserligen stora framsteg nationellt, men utanför landets gränser ser det ibland annorlunda ut. För samtidigt som Sverige rustar upp och investerar i en grön industriell utveckling, så fortsätter svenska banker och pensionsfonder att investera i företag som orsakar förödelse för Amazonas regnskog såväl som för urfolken som bor där.

Ett av de multinationella företag som svenska storbanker, bland annat Länsförsäkringar, fram tills nyligen har investerat i, och som sjunde AP-fonden fortsatt investerar i, är oljejätten Chevron. Bolaget äger företaget Texaco, som har varit inblandade i det som kallas Amazonas Tjernobyl i Ecuador – ett oljespill som har spridit sig via vattendrag och orsakat enorm skada på djur och natur i regnskogen. Det har varit svårt att uppskatta antalet dödsfall relaterat till dessa föroreningar, men hundratusentals människor tros ha drabbats genom att antalet missfall, cancersjuka och fosterskador kraftigt har ökat bland urfolken i dessa områden, enligt BBC.

– De ekonomiskt starka länderna ser inte planetens och mänsklighetens lidande. De tänker bara på ekonomin, och inte på den skada de orsakar alla levande varelser, säger Mireya Gualinga. Hon fortsätter:

– Vad ska de göra sen, när de inte har en annan planet att åka till? Varför tar vi inte hand om vår jord nu när vi har en chans att återhämta oss?

Amazonas tjernobyl

Chevron köpte upp oljejätten Texaco 2001. Sedan 60-talet har Texaco ägnat sig åt omfattande skogsskövling för att kunna utvinna olja i Amazonas regnskog i Ecuador. Förutom att utvinna olja så har företaget också dumpat ungefär 66 miljarder liter förorenat vatten och 64 miljoner liter råolja i Amazonas regnskog mellan 1964 och 1992. Detta oljespill har fått förödande konsekvenser i delar av Amazonas, där föroreningarna av naturen och vattendragen har förgiftat djur såväl som människor.

Bild på oljespillet orsakat av Texaco. Foto: Cancillería del Ecuador. Källa: Flickr.

Förutom den skada som Texaco har orsakat så berättar Mireya Gualinga även om andra utländska oljejättar som till exempel Companñía General de Combustibles (CGC), ett företag som med hjälp av den ecuadorianska regeringens styrkor ockuperat stora delar delar av Sarayakufolkets områden för att kunna ägna sig åt oljeutvinning. Mot urfolkens vilja och tillåtelse så har man skövlat skog, sprängt grottor, förstört vattenkällor och underjordiska för att kunna ägna sig åt seismisk prospektering en teknik man använder för att lokalisera råvaror som olja.

– De högg ned träd och växter av stort miljömässigt, kulturellt och försörjningsmässigt värde för Sarayaku och folkets andlighet. De kränkte vår äganderätt och vår rätt till att använda de resurser som finns i vår skog, säger Mireya Gualinga.

Hon berättar om hur företag som CGC och Chevron-Texaco redan har orsakat en stor skada på Amazonas och hennes folk. Hur deras föroreningar påverkar marken, vattnet, luften och framför allt människans liv så pass att människorna i området drabbas av livsfarliga sjukdomar som orsakas av föroreningarna.

– Dessa företag tänker bara på pengar, och de tänker inte på den skada de orsakar alla levande varelser. Inte heller inser de att jorden är i obalans och är på väg att lida mot sitt slut.

Investera i en hållbar framtid

Utvecklingsmagasinet har försökt nå sjunde AP-fonden, men inte fått något svar. När Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning hos sjunde AP-fonden, blev intervjuad av Fonder Direkt angående de fortsatta investeringarna i Chevron så berättar han att idén är att man kan försöka få bolag att ändra sitt beteende genom att fortsätta investera i dem.

– Vi är ute efter att påverka bolagen, sa Johan Florén i intervjun.

Att svenska banker och AP-fonder investerar i bolag som Chevron-Texaco anser Mireya Gualinga är onödigt. Istället för att investera i bolag som kan komma att förgöra mänskligheten i framtiden, så borde svenska fonder och banker investera i bolag som vill skydda naturen och vår framtid.

– Fonderna bör investera i andra företag som gynnar hela mänskligheten, som skyddar miljön så att man kan bibehålla planetens balans, säger hon.

På bild: Amazonas regnskog i Ecuador. Foto: Dallas Kretzel. Källa: Flickr.

Mireya Gualinga avslutar med att berätta om vikten av att bevara och skydda jordens urfolk, och att man bör samarbeta med urfolken om man vill garantera en framtid där jordens ekosystem och biologiska mångfald är skyddad. Hon hoppas att dagens unga generation blir medvetna om dessa företag, och att man tillsammans kämpar och står upp mot de företag som behandlar naturen och människorna på ett våldsamt sätt.

– Urfolken är inte de som främst har orsakat klimatförändringarna, men vi kan vara de som bidrar främst till framtida lösningar. Som vilket annat folk som helst vill vi fortsätta existera under fred, rättvisa och frihet. Jag uppmanar regeringar i hela världen och hela mänskligheten att ändra sitt tänkande för att rädda naturen och jorden. 

Är det något i texten som inte stämmer? Kontakta oss på opinion@fuf.se

Dela det här:

Hjälp oss att förbättra Utvecklingsmagasinet

Svara på vår enkät så att vi kan fortsätta driva och utveckla vårt digitala magasin. Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten.

Den som vill kan också lämna sin e-postaddress för chansen att vinna en fuffig goodie-bag!

Starta enkäten