Föregående veckas diskussioner om globala frågor på svenska debatt- och ledarsidor har dominerats av krisen i Gaza. Kritiker menar att Sveriges regering bör göra mer för att stoppa svält och blodutgjutelse, medan ansvariga ministrar hänvisar till dialoger och biståndsvolymer. I andra texter uppmärksammas effekterna av Europas energi- och teknikberoende till auktoritära stater och Trumps utrikes- och handelspolitik fortsätter att vara föremål för kritik.
Humanitär kris, folkrättsbrott och anklagelser om folkmord. Tonläget i debatten om Gaza har skärpts när debattörer anklagar Sveriges regering för passivitet.
Förbundsstyrelsen för den socialpolitiska arbetarorganisation Verdandis har nyligen återvänt från ett besök på Västbanken och rapporterar om tvångsförflyttningar, svält och folkrättsbrott i Dagens ETC. De uppmanar Sveriges regering att använda sitt internationella inflytande för att pressa Israel att bryta blockaden och rädda liv i Gaza.
I samma tidning anklagar ledarskribenten Annie Croona regeringen för att vänta med fördömanden tills att det är politiskt bekvämt.
– Att tyst se på är att acceptera. Att göra det så här länge är något värre, skriver hon.
I Aftonbladet ifrågasätter representanter för Rädda Barnen varför Sverige så tydligt markerar mot Rysslands brott i Ukraina, men inte är lika tydligt mot den israeliska regeringen när det gäller våldet mot barn i Gaza.
– Alla barn, oavsett nationalitet, har samma rätt till skydd enligt barnkonventionen, skriver Åsa Regnér och Cecilia Chatterjee-Martinsen, ordförande respektive internationell chef.
I en debattartikel i samma tidning den 30 april, anklagade 300 vårdanställda EU och Sveriges regering för delaktighet i folkmord i Gaza. I veckan försvarar utrikesminister Maria Malmer Stenergard och biståndsminister Benjamin Dousa regeringens agerande i en motreplik.
Ministrarna hänvisar till att regeringen sedan krigets början öronmärkt över 930 miljoner kronor i bistånd till Gaza, och betonar att de påtalat Israels skyldighet att tillåta humanitärt tillträde i samtal med israeliska företrädare.
– Sveriges stöd till civilbefolkningen i Gaza är tydligt. Lika tydligt är vårt fördömande av Hamas, skriver de och påtalar att de även fördömer attacker mot hjälparbetare och kräver att Israel låter humanitärt stöd komma in i Gaza.
Europas sårbarhet växer av energi- och teknikberoende
Ett ytterligare tema på debatt- och ledarsidorna har varit vikten av en ökad europeisk självförsörjning.
Europas beroende av amerikansk och kinesisk teknik hotar både suveränitet och säkerhet, skriver debattörerna från över 200 teknikbolag i det europeiska initiativet EuroStack i Svenska Dagbladet. De uppmanar EU att prioritera europeiska digitala produkter och tjänster för att skapa efterfrågan, stärka innovation och minska sårbarheten. Samtidigt varnar de för att en “Europa sist” politik har gjort kontinenten till en digital koloni och efterlyser politiskt ledarskap i Ökad offentlig upphandling av europeisk teknik kan även vara ett eget intresse för företagen bakom initiativet.
I Dagens Nyheter välkomnar Elias Rosell att EU-kommissionen presenterat en färdplan för utfasningen av rysk gas till 2027, som “sker inte en dag för tidigt”. Näst på tur bör bli andra energislag, så som uran menar han. Men i omarbetningen av energisystemet är diversifering viktigt.
– Det finns lärdomar att dra av det europeiska beroendet av rysk energi, så att vi inte hamnar i en liknande situation med Kina framöver, argumenterar Rosell.
Så förändrar Trump folkrätten, handeln och biståndet
Tre ledarartiklar skildrar hur Donald Trumps utrikespolitik förändrar världsordningen. Den beskrivs som oförutsägbar, affärsdriven och i många fall direkt skadlig för folkrätt och folkhälsa.
I Dagens ETC argumenterar Clara Knäpper Bohman att Trump hardiplomatiska principer med ekonomiska intressen, även på bekostnad av allierade. Trumps ensidiga förhandlingar med Iran och närmanden till auktoritära regimer som Saudiarabien beskrivs av hennesom en strategi där lojalitet väger mindre än affärer.
Samtidigt varnar hon för att Sverige röst i frågor om mänskliga rättigheter har försvagats. Detta, menar hon, är särskilt allvarligt i en värld som leds av en “oberäkneligt tyrann som måste mötas med motstånd”.
Dagens Nyheters ledarredaktion riktar en känga mot Trumps handelspolitik. Hans “90-dagarsdoktrin”, menar de är en metod där snabba tullbeslut och tillfälliga reträtter skapar konstant osäkerhet. Enligt redaktionen är det inte bara orealistiskt att förhandla över 70 handelsavtal på tre månader:
– Inte ens de avtal som ros i land kommer gå att lita på, eftersom Trumps hela förhandlingstaktik är att agera opålitligt, argumenterar de.
I Aftonbladet reflekterar Jonna Sima över attTrump planerade nedskärningar i PEPFAR, ett biståndsprogram som varit avgörande i kampen mot hiv i låginkomstländer, kommit synnerligen olägligt. Ett nytt vacccin såg ut att kunna minska spridningen ännu mer, men istället riskerar uppskattningsvis upp till nio miljoner människor smittas till 2029. Att även länder som Sverige och Storbritannien minskar sitt bistånd tror hon kommer att skapa “en farligare värld”
– Bistånd är inte godhetsknarkande. Det är ett vaccin för framtiden, argumenterar Sima.
Folkrätt och passivitet i fokus för Gaza-debatten
Det här är inte krig – det är ett folkmord
Verdandis förbundsstyrelse, Dagens ETC.
Ska du fördöma folkmordet när det är fullbordat, Kristersson?
Annie Croona, Dagens ETC.
Sverige stödjer civilbefolkningen i Gaza
Maria Malmer, Stenergard, utrikesminister (M)
Benjamin Dousa, bistånds- och utrikeshandelsminister (M), Aftonbladet.
Minst 18 000 barn döda – äter djurfoder och löv
Åsa Regnér, generalsekreterare
Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef, Rädda Barnen, Aftonbladet.
EU:s sårbarhet väcker krav på självförsörjning
Digital suveränitet krävs för Europas självständighet
Över 200 europeiska teknikföretag, bl.a. Cleura, Elastx och Hopsworks, Svenska Dagbladet.
Europa finansierar bomber mot Ukraina – hög tid att göra sig av med rysk energi
Elias Rosell, Dagens Nyheter.
Ledare varnar för global osäkerhet under Trump
Donald Trump är en cowboy på en häst i Mellanöstern,
Clara Knäpper Bohman, Dagens ETC
Donald Trumps 90-dagarsdoktrin lamslår ekonomin,
Dagens Nyheters ledarredaktion, Dagens Nyheter.
Bistånd är ett vaccin för framtiden
Jonna Sima, Aftonbladet